Nieuwsoverzicht

Mon, 12-October-2015 16:59 | Theater & Podia

Ron Vogel Audio exclusieve dealer VUE Audiotechnik

Vanaf nu zijn de producten van VUE Audiotechnik ook in Nederland verkrijgbaar. Ron Vogel Audio heeft namelijk een exclusief dealerschap voor ons land verworven. Met gezamenlijk meer dan honderd jaar ervaring zijn de oprichters met de focus op vernieuwing sinds 2012 met VUE Audiotechnik gestart. Het bedrijf vormt al jaren het middelpunt van professionele audiosuccessen. Met vooruitziende luidsprekerontwerpen die de toon zetten in de hedendaagse geluidsindustrie, tot de ontwikkeling van de reuzen in de moderne geluidsversterking, wordt het werk van dit team door de gehele audiowereld gehoord.

Vanaf het begin, is VUE direct geaccepteerd en heeft gelijk al een enorme groei doorgemaakt. Als een relatieve nieuwe toevoeging aan de reeks luidspreker fabrikanten, ziet men VUE nu al als een leider in vernieuwing.VUE Audiotechnik voorziet het vlaggenschip de h-Class en al-Class speakers van hun meest geavanceerde technologieën en innovatieve ontwerpen. Het hart van elk systeem van h-Class Full Range systeem bestaat uit een door VUE gepatenteerde compressie driver met een zeer zuiver klinkend Truextent beryllium diafragma. Beryllium levert een betere geluidsweergave dan conventionele materialen. Elke beryllium compressie driver is gekoppeld aan een even geavanceerde LF weergever. Om belastbaarheid te verhogen en compressie te verlagen, zijn alle weergevers in de h-Class full-range modellen van grote spoelen en zware magneten.

Alle h-Class en al-Class systemen bevatten de dezelfde DSP hardware en software, met fabrieksconfiguraties voor een verscheidenheid van toepassingen en combinaties. Network bediening en controlemogelijkheden zijn beschikbaar op standaard Ethernet gebaseerde protocollen en toegankelijk via de intuïtieve SystemVUE software. De h-klasse full-range en subwoofer producten zijn Dante compatibel.

Meer info via www.ronvogelaudio.com  Lees verder

Mon, 12-October-2015 12:23 | TV & Radio

Strategisch partnership United en Tern

United gaat als strategisch partner van TERN International de online postproductie verzorgen van UHD content die via de nieuwe internationale UHD zender INSIGHT wordt aangeboden. Deze week heeft TERN International op MIPCOM de UHD Factual Entertainment zender INSIGHT gelanceerd. INSIGHT is een platform dat lineair en non lineair uitzendt en een interactieve, meeslepende en dynamische kijkbeleving biedt. Vanaf de start is de zender voor zo’n 60 miljoen kijkers in Europa en Azië. De nieuwe zender beschikt over originele UHD content geproduceerd door toonaangevende productiehuizen.

René Delwel, Managing Director van United: “Wij zijn verheugd met het strategisch partnership met TERN om de komende drie jaar de online postproductie uit te voeren van de content die op de zender en het digitaal platform beschikbaar komt. Deze strategische stap is voor ons een logisch gevolg op de UHD registraties die wij in het verleden hebben uitgevoerd voor o.a. Muse, Coldplay, Beyoncé, The Rolling Stones en Katy Perry."
 
“United loopt voorop met kennis en ervaring als het gaat om UHD workflows, registratie en postproductie. Hierdoor worden wij betrokken bij alle stappen. Dat begint al aan de voorkant; wij adviseren hoe programma’s moeten worden opgenomen zodat er een kwalitatief goed eindproduct wordt geleverd. Inmiddels zijn er meerdere internationale producenten die met ons de samenwerking zijn aangegaan voor het maken van UHD content”.
 
De zender heeft een technische standaard gesteld die o.a. bestaat uit een UHD resolutie van 3840 bij 2160 pixels en een HFR (High Frame Rate) van 50 frames per seconde. Om de online postproductie van content te kunnen faciliteren heeft United geïnvesteerd in een geavanceerde en efficiënte workflow om broadcast doorlooptijden te kunnen garanderen. Er is geïnvesteerd in ultra snelle storage om 2.4 petabyte (2.400 terabyte) in het eerste jaar te kunnen verwerken. Daarnaast zijn meerdere kleurcorrectie systemen neergezet die de hoge resolutie en frame rate ondersteunen.
 
Delwel vervolgd: “Veel mogelijkheden zijn nog in ontwikkeling, denk aan HDR (High Dynamic Range) en WGC (Wide Color Gamut). We zoeken de grens op van wat mogelijk is en zodra er ontwikkelingen zijn, integreren we deze in onze workflows. Door de hoge resolutie en frame rate, en in de toekomst HDR, worden de beelden zo reëel dat het lijkt alsof je uit het raam kijkt. We blijven investeren en we spreken de ambitie uit om eerdaags, naast registratie en postproductie, ook live UHD registraties mogelijk te maken”. Lees verder

Mon, 12-October-2015 11:44 | Film & TV

VER neemt RealityPartners op in Europese team

VER, een toonaangevende, wereldwijd opererende leverancier van productieapparatuur en technische ondersteuning, kondigt met trots aan dat het team van het Nederlandse RealityPartners de krachten met VER heeft gebundeld. RealityPartners, pioniers op het gebied van reality tv productie en systeem integratie, zal haar expertise voortaan aanbieden onder de naam VER-RealityPartners.


Het team van RealityPartners versterkt het Europese team van VER met extra vaardigheden en bouwt daarmee verder aan de leidende positie van VER op de reality tv markt in de Verenigde Staten. VER kondigde onlangs ook de overname aan van Aurora Lighting Hire Ltd in het Verenigd Koninkrijk, een marktleider op het gebied van licht voor televisie en film. Steve Hankin, chief executive officer bij VER, laat weten: “We verwelkomen Ivo Nebbeling en Harpert Bramervaer van RealityPartners met veel plezier bij VER. Hun kennis en ervaring in de internationale reality TV productie en systeem ontwerp levert een waardevolle aanvulling binnen ons snel groeiende Europese team.”

Ivo Nebbeling , voormalig CEO van RealityPartners zegt: "VER is wereldwijd marktleider op het gebied van kwaliteitsentertainment en broadcast mediaoplossingen. Het geeft ons als ervaren professionals in reality tv productie veel voldoening om onderdeel van VER zijn. VER staat bekend om de hoge kwaliteit en de verscheidenheid van haar apparatuur, die naadloos aansluit op vraag van onze klanten naar turnkey oplossingen. Dit maakt VER-RealityPartners een logische en zekere keuze.” 

VER-RealityPartners heeft haar basis in het kantoor van VER in Amsterdam. Klanten van RealityPartners zullen direct het voordeel proeven van het uitgebreide arsenaal aan apparatuur van VER en haar wereldwijde reikwijdte.  Lees verder

Mon, 05-October-2015 11:18 | TV & Radio

Insight brengt nieuwe kijkervaring

Vandaag introduceert TERN (Television Entertainment Reality Network) INSIGHT, een factual entertainmentkanaal in UHD dat interactieve, meeslepende en dynamische kijkervaringen biedt. Het nieuwe lineaire en non-lineaire kanaal levert originele content in UHD, vervaardigd in samenwerking met toonaangevende productiehuizen als Zodiak Media, KIEM en Strix.  INSIGHT biedt kijkers de mogelijkheid om te communiceren met de programma's en de acties verder te verkennen en te ervaren.  Het nieuwe kanaal bereikt circa 60 miljoen huiskamers in Europa en India, in samenwerking met partners SES, iTV Network, Tricolor en United4All. 

Mariam Zamaray, CEO van TERN: "Kijkers bekijken steeds vaker content op verschillende apparaten, daarom moeten televisiezenders en adverteerders voortdurend nieuwe manieren vinden om contact met de kijker te leggen.  INSIGHT gaat dan ook verder dan simpele interactie met de kijker om publiek te trekken en te blijven boeien. Door kijkers in het middelpunt van de actie te plaatsen, hebben televisiezenders en adverteerders meer mogelijkheden om publiek aan te trekken en vast te houden."
 
Door opnamen te maken en uit te zenden in UHD, genieten kijkers van kristalheldere en rijke beelden, ondersteund door de allernieuwste technologie. Originele factual entertainmentprogramma's als Spartan X (Strix), On The Run (Zodiak Media), Dracula (Strix), 7 Days (KIEM), en Power &… (KIEM) worden opgenomen met een standaardinstelling van 50 frames per seconde. Het programma-aanbod toont het beste van UHD, van prachtige, levendige filmkunst tot razendsnelle actie. Zamaray: "INSIGHT is koploper in de UHD-beweging. We investeren in creatieve, rendabele en innovatieve manieren om de beste UHD-content te produceren. De mogelijkheden die INSIGHT brengt, zijn buitengewoon spannend.  Niet alleen bieden we adverteerders meer mogelijkheden om contact te leggen met het publiek, we laten ook de kijkers de programma's die ze bekijken zelf vorm geven." Lees verder

Fri, 02-October-2015 15:40 | Film & TV

Grote Europese filmproductie strijkt neer in Lint


Op 1 oktober 2013 nam Glenn Roggeman, CEO van de AED group, de sleutels in ontvangst van het mediacomplex in Lint. Het failliete Alfacam werd omgedoopt tot AED Studios en verwelkomt twee jaar na de overname één van de grootste Europese filmproducties: “Iron Sky - The Coming Race”.
 


Glenn Roggeman blikt met gemengde gevoelens terug op de overname. “Ik heb me soms afgevraagd of ik misschien een masochist ben, want het afgelegde traject verliep allerminst over rozen. De site was met niets in orde. Wie beweert dat Alfacam ‘de parel van de Vlaamse media’ was, heeft het mis. Het eerste jaar hebben we met man en macht gewerkt om het complex technisch in orde te brengen. Zelfs nu moeten we nog alle dagen opboksen tegen de administratieve molen om alles op papier in regel te krijgen. Maar ik zie de toekomst positief tegemoet, en ik ben trots dat we een eerste filmproductie van dergelijk grote omvang bij AED Studios mogen verwelkomen.”
 
Het avontuurlijke science fiction epos “Iron Sky : The Coming Race” wordt de grootste Europese science fiction film ooit met een budget van meer dan 16 miljoen euro, deels gefinancierd door crowdfunding. De film wordt volledig in België gedraaid. De sequel van het succesvolle IronSky, dat meer dan 10 miljoen bezoekers naar de bioscoop lokte, is immers een coproductie  tussen Finland, Duitsland en België. Gedurende acht weken zal de filmploeg van Iron Sky in zes studio’s in Lint draaien, waar de Belgische filmploeg van meer dan honderd personen zal instaan voor o.a. decors, stunts, licht, camera, special effects etc.
 
Peter De Maegd is de Belgische co-producent en neemt met zijn bedrijf Potemkino meer dan 20% van de productie voor zijn rekening. Hij kijkt enorm uit naar de realisatie van deze uitzonderlijke film, die technisch zeer hoogstaand is voor een Europees project.  "De reden waarom het Finse productiehuis Iron Sky Universe bij Potemkino aanklopt, is omwille van onze ervaring met de Belgische taks shelter en innovatieve financiering zoals crowdfunding. Bovendien is de Belgische Tax Shelter een onmisbaar instrument om internationale producties naar hier te halen. Zeker in combinatie met lokaal talent en faciliteiten zoals de AED Studios bieden we hier aantrekkelijke financiële en logistieke mogelijkheden”.
 
Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang. De opnames starten op 19 oktober en zullen duren tot eind 2015. Lees verder

Fri, 25-September-2015 14:24 | TV & Radio

RTV NH - AT5 kiest remote postproductie oplossing Infostrada

Infostrada, onderdeel van het wereldwijde NEP netwerk, heeft op de IBC een overeenkomst getekend met RTV NH/AT5 voor het leveren van een remote postproductie dienst. RTV NH/AT5 en Infostrada gaan een pilot aan voor zestien maanden, waarbij gebruik wordt gemaakt van cloudbased editing technologie, gebaseerd op AVID. De (studio)locaties van RTV NH/AT5 zijn via glasvezel verbonden met het Datacenter van Infostrada waar alle essentiële techniek veilig staat opgesteld. De enige hardware die nog in Amsterdam overblijft, zijn de craft editing sets. De komende maanden rolt RTV NH/AT5 dit project bedrijfsbreed uit.

Door slinkende mediabudgetten moeten ook de regionale omroepen in 2017 drastische bezuinigingsmaatregelen doorvoeren. RTV NH/AT5 ziet in de remote diensten van Infostrada de oplossing om slim en effectief in te spelen op deze bezuinigingen. Door gecentraliseerde, geharmoniseerde en gedeelde resources kunnen uiteindelijk grote besparingen worden gerealiseerd. Met deze dienst wordt de omroep technisch ontzorgd en kunnen de programmamakers zich volledig focussen op de inhoud. RTV NH/AT5 is de eerste regionale omroep die is overgestapt op de remote postproductie dienst van Infostrada. Dezelfde dienst wordt op dit moment al geleverd aan de publieke omroepen, commerciële zenders en verschillende productiemaatschappijen.
 
Michiel van Duijvendijk, CEO DutchView Infostrada: “We zijn zeer verheugd met de opdracht van RTV NH/AT5. Door alle bezuinigingsmaatregelen die doorgevoerd moeten worden, ligt een gecentraliseerde facilitaire dienstverlening steeds meer voor de hand. Het is mooi om te zien dat RTV NH/AT5 als eerste regionale omroep deze stap durft te maken. Onze cloudbased oplossingen hebben zich bij de landelijke omroepen al lang geleden bewezen. We hebben er alle vertrouwen in dat we dezelfde voordelen ook kunnen bieden in de regionale markt.”

Manager Techniek en Faciliteiten RTV NH/AT5; René van de Kolk: “Ik ben trots op het feit dat we samen met Infostrada deze nieuwe werkwijze in 2015 al gaan realiseren voor RTV NH en AT5. (HD) Kwaliteit, stabiliteit en creativiteit komen volop tot hun recht waarbij we ons nog beter kunnen focussen op ons bestaansrecht: het maken van mooie video content in de mobile first strategie. Infostrada loopt voorop op het gebied van innovatieve broadcast- en video oplossingen. Deze cloudbased dienst is gebaseerd op AVID wat binnen de regionale omroepen inmiddels grotendeels de standaard is. We spelen in op de toenemende flexibilisering van de (freelance) verslaggever- en editorsmarkt en ik ben ervan overtuigd dat RTV NH/AT5 met deze manier van werken ook een eerste (pilot) stap zet richting harmoniseren van workflows en systemen op landelijk niveau.” Lees verder

Fri, 25-September-2015 11:59 | Broadcast & Audio Techniek

IBC video: wat er nog meer opviel

Onze nieuwste én laatste video in de IBC-serie. Cameraman John Huijbregts bekeek een nieuwe 4K OBV, vol met apparatuur van o.a. Panasonic en Blackmagic en vroeg bij Sony of er bij hen al ontwikkelingen zijn op het gebied van 4K ENG. Daarnaast komt de OBV van Hitachi voorbij - uitgerust in 4K en voorbereid voor 8K – en sprak Huijbregts met Wilfred Soerel van Canon over de lenzen die nodig zijn voor 4K broadcasting. 

Lees verder

Thu, 24-September-2015 11:32 | TV & Radio

Europese Dag van de Korte Film

De kortste dag van het jaar is de dag van de korte film. In een groot aantal Europese landen wordt het korte genre op deze dag breed uitgemeten. Het minder bekende kleine broertje van de speelfilm verdient deze aandacht absoluut, want veel aanstormend filmtalent is juist hier actief. Op deze dag zijn dan ook volop films te zien van Nederlandse makers die al een gooi doen naar de Gouden Kalveren, en wellicht zelfs naar een Oscar.
 
Op 21 december 2015 organiseren EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen voor de derde keer de Europese Dag van de Korte Film. Samen met diverse Europese landen zet Nederland de spotlight op de korte film. Dit jaar ligt de focus van het filmprogramma, dat te zien is in de Nederlandse filmhuizen, op korte films van Nederlandse makers. In het programma zijn onder andere films te zien van Sam de Jong (Prins, Malaguti Phantom), Douwe Dijkstra (Voor Film) en Mees Peijnenburg (Geen Koningen in ons Bloed, Un Creux dans Mon Coeur) die alle drie een nominatie op zak hebben voor een Gouden Kalf. De korte film van Mees Peijnenburg is bovendien de Nederlandse inzending voor de Oscars. In dezelfde tijd van een speelfilm zie je op de kortste dag van het jaar maar liefst zeven korte films van awardwinnende filmmakers. Maandag 21 december beleef je de Europese Dag van de Korte Film in de Nederlandse filmtheaters.
 
Aandacht voor de korte film
De korte film is spannend, veelzijdig, en heeft wat te bieden voor iedereen. Het is de plek waar jong talent zich het eerste aandient. Toch krijgt de korte film nog altijd weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te genereren voor korte films initieerde Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, vier jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film, wat inmiddels een waar begrip is en wordt gesteund door EYE, IFFR en Go Short.
 
Kinderprogramma
Naast het programma van Nederlandse korte films is er ook een speciaal programma voor kinderen vanaf vier jaar. Hiervoor zijn korte animatiefilms uit heel Europa geselecteerd. Dat de animatiefilm ook in Europa nog springlevend is, blijkt uit deze sprankelende films. Eekhoorns, rupsen, vogels en een zebra zijn de hoofdpersonages in deze films. De films hebben geen dialoog of ondertiteling en zijn daardoor goed te begrijpen voor kinderen van alle leeftijden.

Compilatieprogramma korte films van Nederlandse makers:
Un Creux dans Mon Coeur – Mees Peijnenburg (2014)
Nieuw – Eefje Blankenvoort (2014)
De Smet – Thomas Baerten, Wim Geudens (2014)
Don’s Dream – Amos Mulder (2014)
Voor Film – Douwe Dijkstra (2014)
Bodily Disfunctions – Aisha Madu (2014)
Malaguti Phantom – Sam de Jong (2014)
 
Compilatieprogramma Europese korte kinderfilms (4+):
Ether - Jorge García Velayos (2003, Spanje)
The little Bird and the Squirrel – Lena von Döhren (2014, Duitsland)
Sweet Dreams – Dinko Kumanović (2015, Kroatië)
The Mitten – Clementine Robach (2014, Frankrijk)
Zebra – Julia Ocker (2013, Duitsland)
Caterpillar and Hen – Michela Donini & Katya Rinaldi (2013, Italië)
 
Deelnemende filmhuizen tot nu toe:
Chassé Theater, Breda, chasse.nl
De Lieve Vrouw, Amersfoort, lievevrouw.nl
ECI Cultuurfabriek, Roermond, ecicultuurfabriek.nl
EYE, Amsterdam, eyefilm.nl
Filmhuis Almelo, Almelo, filmhuisalmelo.nl
Focus Filmtheater, Arnhem, focusarnhem.nl
Fraterhuis, Zwolle, filmtheaterfraterhuis.nl
Groninger Forum, Groningen, groningerforum.nl
Heerenstraat Theater, Wageningen, heerenstraattheater.nl
Kijkhuis Leiden, Leiden, bioscopenleiden.nl/Kijkhuis
Lux, Nijmegen, lux-nijmegen.nl 
  Lees verder

Thu, 24-September-2015 09:06 | Broadcast & Audio Techniek

IBC Video: IP op de IBC-beursvloer

De vierde video in onze IBC-serie, waarvoor Camerateam.nl in opdracht van AV & Entertainment Magazine de meest interessante onderwerpen op de beursvloer voor ons onder de loep nam. Ditmaal laat John Huijbregts (Camerateam.nl) zijn licht schijnen op de ontwikkelingen op het gebied van IP. Uiteraard weer met veel input van de kenners van de bedrijven als Panasonic, Blackmagic, Grass Valley en JVC Kenwood.
 


Lees verder

Tue, 22-September-2015 09:31 | Broadcast & Audio Techniek

IBC video: de Xtreme T10 van Egripment

Cameraman John Huijbregts werd op de IBC aangetrokken door de cranes van Egripment. In deze video wordt de nieuwe Xtreme T10 uitgelicht. Constant Tresfon vertelt over de unieke eigenschappen van de lichtgewicht crane, die helemaal is voorbereid voor Virtual Reality. 
Lees verder