Nieuwsoverzicht

Mon, 26-January-2015 08:34 | Theater & Podia

Shure Microfoons nu ook in kleur

Het personaliseren van producten komt steeds vaker voor, ook in de consumenten elektronica bieden verschillende fabrikanten deze mogelijkheid al aan. Shure maakt het nu mogelijk om de handheld microfoon van een PG, SM of Beta draadloos systeem van een andere kleur te voorzien. Er zijn zes kleuren beschikbaar: wit, zilver, goud, roze, blauw en rood. Een simpele manier voor artiesten om op het podium meer op te vallen. De bestaande zwarte handheld microfoon behuizing is gemakkelijk los te schroeven en te vervangen voor een gekleurde versie. Artiesten kunnen nu van stijl veranderen zonder te wachtten op langdurige procedures van externe partijen.
 
De zes gekleurde versies zijn beschikbaar voor de PG58, SM58 en Beta58A handheld microfoons van de PG, SM en Beta draadloze systemen. Deze opties zijn per direct beschikbaar. Voor meer informatie, bezoek www.shure.nl / www.shure.be Lees verder

Fri, 23-January-2015 15:01 | Show & Events

Stevie Wonder stapt over op DPA microfoons

Nadat de legendarische Stevie Wonder onlangs een zomertour door Europa afsloot, waren de technici van zijn audioteam lyrisch over enkele nieuwe items in hun touruitrusting: de daaraan toegevoegde DPA microfoons. Op aanraden van jazz-zanger Dee Alexander testte de front of house (FOH) technicus van Wonder de d:facto™ Vocal en d:vote™ 4099P Instrument pianomicrofoons van DPA uit tijdens de tour. De microfoons bleken de perfecte mix te leveren van toon en detail die nodig is om het brede scala aan stijlen van de muzikant weer te geven. Ze vormen nu een vast onderdeel van de gear bij de optredens van Stevie Wonder. 

Danny Leake is al meer dan 20 jaar de FOH technicus van Wonder en heeft dus ruim voldoende ervaring om te bepalen welke audio tools het beste passen bij de muzikant. Al jaren maakt hij gebruik van de originele 4006 opname mics van DPA voor de percussiesectie van Wonder. De beslissing om ook voor de muzikant zelf DPA mics te gaan gebruiken, was dus niet zo moeilijk.
 
“Ik gebruik nog steeds mijn originele DPA 4006’s voor de percussiesectie”, aldus Leake. “Toen ik eindelijk de kans kreeg om de DPA d:facto Vocal Mic uit te proberen, nam ik die met beide handen aan, en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Samen met Dwayne Jones, die de in-ear microfoons van Stevie regelt, en John ‘Bugs’ Parkinson van de band monitors, waren we het er allemaal over eens dat de microfoon een breder en krachtiger geluid levert, een goed volume voor feedback heeft en ook in de lage tonen echt vol is.”
 
Naast de eigenschappen met betrekking tot de versterking, merkte Leake nog andere effecten op. “Veel artiesten hebben de neiging de microfoon ‘op te eten’. Dat kan het geluid van een microfoon veranderen vanwege het nabijheidseffect,” verklaart hij. “Dit gebeurt niet bij Stevie omdat de mic verder van hem weg staat op een standaard, maar ik kon nog steeds vaststellen dat het nabijheidseffect van de d:facto perfect was. Dat was voor mij echt cool omdat ik het geluid zo goed binnen de kaders kon houden.”
 
De overstap naar de d:facto van DPA was niet de enige verandering in de mic setup van de artiest omdat Leake ook een studioset van de d:vote 4099P piano mics toepaste, die hij samen met MIDI gebruikte voor Stevie’s vleugelpiano. “Persoonlijk vind ik dat het MIDI spul een beetje droog klinkt, maar daardoor kunnen we het geluid van de hele band goed op elkaar afstemmen, terwijl we de piano toch voorop kunnen houden,” vertelt Leake. “De mics worden gebruikt om sprankeling en realisme aan het geluid van Stevie te geven, omdat hij een fantastische pianist is. Naar mijn mening pikken de d:votes de dynamiek van wat hij doet beter op dan de MIDI. Vergeleken met onze oudere mics zijn de d:votes meer open en klinken ze veel helderder. Ik vind dat ze ook de piano beter op konden pikken omdat je ze precies daar kunt plaatsen waar je ze wil hebben. Voor mij was het echt een verbetering.”
 
Leake heeft nu de d:facto en d:vote mics opgenomen in de rider voor alle toekomstige shows, zodat de muzikant altijd gegarandeerd wordt versterkt met behulp van DPA mics. Leake, als ervaren geluidstechnicus, is ook oud-voorzitter van EARS – de Engineering and Recording Society of Chicago, een organisatie van technici en producers die de Chicago Recording Industry promoten en als mentor fungeren voor studenten.  Lees verder

Thu, 22-January-2015 09:59 | Show & Events

Ticketscript introduceert entrance management app Flow

Ticketscript, Europees marktleider in self-service ticketing software, introduceert Flow, een gratis entrance management app waarmee evenement organisatoren de tickets van de bezoekers kunnen scannen met een mobiele telefoon. Ticketscript ontwikkelt continu nieuwe features waarmee organisatoren meer tickets kunnen verkopen en meer controle krijgen over hun eigen evenement. De entrance management app Flow is de nieuwste ontwikkeling. Na succesvolle testen in 2014 kunnen organisatoren nu, ongeacht de omvang van een evenement, bezoekers op professionele wijze verwelkomen zonder dat hier externe apparatuur voor nodig is.
 
Hoe werkt het?
Flow is een zeer gebruiksvriendelijke app die real-time synchroniseert met het ticketscript dashboard, dit betekent dat de verkoop- en scanstatistieken altijd up-to-date zijn. Tickets kunnen hierdoor ook tijdens het evenement in de verkoop blijven waardoor organisatoren geen kaartverkoop mislopen. Er kunnen meerdere apparaten aan elkaar worden gekoppeld, zodat de app bij meerdere entrees tegelijk gebruikt kan worden. Hiervoor is geen internetverbinding nodig,  de apparaten kunnen worden gekoppeld in een ‘lokaal’ netwerk. Naast het scannen van tickets kunnen gebruikers een digitale gastenlijst beheren en bezoekers vanaf deze lijst inchecken.
 
“Ons grootste voordeel is dat we nu niet meer continu een laptop nodig hebben, maar kunnen scannen vanaf de telefoon. Daarnaast ervaren we meer flexibiliteit nu we draadloos kunnen scannen en dat werkt sneller en beter”, Aldus Philippe Hes van Vicino Events.
“De kracht van Flow zit hem in de eenvoud. De app geeft organisatoren de vrijheid om nog meer controle uit te oefenen op hun eigen evenement. Flow is een uitstekende aanvulling op onze tools, iedere organisator kan nu, met een iPhone of iPad, op een efficiënte en professionele wijze bezoekers verwelkomen. Hiermee nemen we een stuk complexiteit weg en kunnen ook organisatoren van kleinere evenementen zelf tickets scannen en een digitale gastenlijst beheren”, aldus Frans Jonker, CEO ticketscript.

De app blijft in ontwikkeling, momenteel wordt er een koppeling met bluetooth scanners gerealiseerd zodat ook grotere evenementen optimaal gebruik kunnen maken van Flow. Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor apparaten met het besturingssysteem iOS 8 of hoger. De verwachting is dat de Android versie eind maart beschikbaar wordt gesteld.  Lees verder

Thu, 22-January-2015 09:12 | Show & Events

Eventfunder, marktplaats voor evenementen, is live

Het nieuwe evenementenplatform Eventfunder is officieel gelanceerd. Na maanden van marktonderzoek, design en development heeft de evenementenbranche er een digitale ontmoetingsplek bij. Op Eventfunder.nl kunnen organisatoren en toeleveranciers van evenementen elkaar makkelijk vinden. Veel bedrijven organiseren evenementen om dichter bij hun klant of doelgroep te komen. Maar bij het organiseren van een event komt zoveel meer kijken dan het regelen van een geschikte locatie. "Veel bedrijven weten dat, maar we merkten dat het lastig blijft om de juiste toeleveranciers te vinden", zegt Michel de Kruijf, initiatiefnemer en eigenaar van Eventfunder. Op die discrepantie speelt Eventfunder in door een marktplaats te bieden voor de organisator en zijn toeleveranciers. Voor deze laatste groep is Eventfunder een welkome toevoeging op hun bestaande verkoopkanalen.

Simpel en anoniem
Eventopdrachtgever en -organisatoren plaatsen gratis en anoniem hun evenement op Eventfunder. Ze geven daarbij aan wat voor soort toeleverancier zij zoeken. Toeleveranciers reageren door middel van het plaatsen van een offerte. De opdrachtgever selecteert dan uiteindelijk zelf de meest geschikte toeleverancier. Hierna wordt er een afspraak gemaakt om de details rondom het evenement verder te bespreken en tot een definitieve deal te komen.

Positieve feedback
Dat Eventfunder inspeelt op een bestaand probleem werd in de testfase al duidelijk: "Er zijn in de periode voor de lancering al een paar succesvolle samenwerkingen tot stand gekomen. Vanaf nu komen daar hopelijk alleen maar succesverhalen bij", aldus De Kruijf. Richard Kluijtmans, Directeur Mansveld Expotech Groep: "Eventfunder is een goede toevoeging op onze verkoopkanalen. Een platform van deze tijd die heel makkelijk te gebruiken is. Wij verwachten dan ook mooie opdrachten te scoren."

Michel de Kruijf
Eventfunder werd opgericht door Michel de Kruijf. Hij werkte bij onderzoeksbureau Respons en de brancheorganisatie voor de live communicatiebranche. In zijn werkzaamheden signaleerde hij dat (ook) de evenementenbranche onder druk is komen te staan. Aan de ene kant heb je de toeleveranciers die continu op zoek zijn naar nieuwe opdrachten. Aan de andere kant heb je bedrijven die de organisatie van hun evenementen neerleggen bij het secretariaat of een andere afdeling die hierdoor in tijdnood komen. De Kruijf zag in dat dit probleem te omzeilen valt door het creëren van een platform dat deze twee partijen makkelijk bij elkaar brengt.  Lees verder

Thu, 22-January-2015 08:34 | Show & Events

500m2 DMT Pixelscreen P25 op Qlimax

Eind 2014 vond in het GelreDome in Arnhem de jongste editie plaats van Qlimax. Onder de naam 'The Source Code of Creation' toverden de creatives van het hardstylefeest het Gelderse stadion weer compleet om. Qlimax staat bekend om zijn fraaie stage en spectaculaire lichtshows. Ook dit jaar werd die reputatie weer eer aan gedaan en één van de partijen die daaraan heeft bijgedragen was Highlite. Het bedrijf leverde namelijk 500 m² DMT Pixelscreen P25 SMD Pro, dat in cirkels boven het podium werd gehangen. De buitenste cirkel, met een diameter van bijna vijftig meter, hing veertig meter boven de grond. 
  Lees verder

Mon, 19-January-2015 14:44 | Theater & Podia

Casio lanceert duurzame laser-ledprojector

Casio introduceert de projector XJ-V1: een nieuwe laser-ledprojector met een unieke prijs-kwaliteitsverhouding door de ontwikkeling van een compleet nieuwe lichtbron en projectielens. Hierdoor is voor het eerst een duurzame laser-ledprojector toegankelijk geprijsd voor een groter publiek. De XJ-V1-projector is de eerste in een serie scherp geprijsde laser-ledprojectoren. Casio lanceerde in april 2010 zijn eerste hybride laser-ledprojector. Deze Casio-technologie, zonder kwiklamp, bood een hoge helderheid van 2.500 lumen. Sindsdien zijn alle Casio-projectoren met deze kwikvrije lichtbron uitgerust, zodat ze het milieu minder belasten.

Dankzij de nieuw ontworpen ledlichtbron en de projectielens is Casio erin geslaagd de XJ-V1-laser-ledprojector te ontwikkelen voor een verrassend concurrerende prijs. De XJ-V1 maakt de aanschaf van een laser-ledprojector zo toegankelijker dan ooit tevoren. Hierdoor is de XJ-V1 ideaal voor scholen en zakelijke gebruikers met een kleiner budget.

Eenvoudig in gebruik
De nieuwe XJ-V1-projector is eenvoudig in gebruik en makkelijk te installeren. Na aanschaf is de projector direct te gebruiken zonder lastige en tijdrovende installaties. Ook is de nieuwe projector eenvoudig te installeren aan een bestaand ophangsysteem. De stofbestendige behuizing beschermt de laser-ledlichtbron tegen vervuiling. 

Duurzaam projecteren
Niet alleen is de XJ-V1-projector eenvoudig in gebruik, hij biedt door de laser-ledlichtbron ook duurzame voordelen. Met zijn energiegebruik van slechts 145 watt in ecomodus produceert de projector een helderheid van maar liefst 2.700 lumen. De lichtbron heeft een verwachte levensduur van 20.000 uur. Dankzij al deze duurzame eigenschappen biedt de projector een lagere milieubelasting1  en TCO2. Bovendien hoeft de projector niet op te warmen of af te koelen. Een projectie met volledige helderheid start al binnen vijf seconden, het afsluiten of herstarten daarvan gebeurt met één simpele druk op de aan/uit-knop.

Casio werkt aan een verandering van de projectorenstandaard, omdat de XJ-V1 voor wat betreft de initiële kosten dichter bij de conventionele projectoren met kwikhoudende lampen komt3. Het bedrijf hanteert daarbij de slogan: “Time to Go Lamp free for Everyone”. Door het gebruik te promoten van laser-ledprojectoren die geen kwikhoudende lampen bevatten, draagt Casio ook bij aan een schoner milieu. Een voorbeeld daarvan is een lagere CO2-uitstoot dankzij het lagere stroomverbruik en door geen belastende kwik te gebruiken.

Specificaties
Helderheid:                        2.700 lumen
Lichtbron:                          laser-ledlichtbron (levensverwachting circa 20.000 uur)
Displaysysteem:                DLP® chip × 1, DLP®-systeem
Contrastratio:                    20000:1 (‘helder’ geselecteerd)
Beeldresolutie:                  XGA (1024 × 768)
Optische ZOOM:               1,1X
Kleurreproductie:               Full-color (10,7 miljard kleuren)
Primaire terminals:            RGB Input, HDMI, RS-232C
Energieverbruik:                145 watt of minder (met ecomodus ‘eco 1’), 180 watt of minder (met
                                       ecomodus ‘uit’)
Afmetingen:                      (BxLxD): 269,5 x 269,5 x 88,5 mm

De XJ-V1-projector is vanaf mei 2015 te koop bij de dealers.

  Lees verder

Fri, 16-January-2015 13:38 | Film & TV

Omroep Zeeland neemt TriCaster 8000 in gebruik

Lines Broadcast, distributeur van NewTek in de Benelux, heeft een NewTek TriCaster 8000 Eindregie systeem, inclusief een LiveExpert CG Multilayer character generator, geleverd aan Omroep Zeeland. De TriCaster 8000 is het meest uitgebreide multicamera eindregiesysteem van NewTek, een 8M/E productie switcher te gebruiken met o.a. 3D Holographic virtual reality set waarmee flinke kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd in vergelijking met traditionele decorbouw.

Uitgebreide mogelijkheden als de social hub functie voor media publishing, robotic camera control, automatisering functies als Macro recording, router aansturing en koppeling aan een MOS Newsroom omgeving maken de NewTek TriCaster het ultieme hart van een live regie omgeving. De TriCaster 800 zal bij Omroep Zeeland worden gebruikt voor het maken van de dagelijkse journaals in combinatie met het gebruik van virtuele 3D decors. Lees verder

Thu, 15-January-2015 12:16 | Show & Events

Down The Rabbit Hole beste nieuwe festival van Europa

Het muziekfestival Down The Rabbit Hole is uitgeroepen tot beste nieuwe festival van Europa. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de European Festival Awards op de openingsavond van Eurosonic Noorderslag in De Oosterpoort in Groningen. Op de 1e editie van Down The Rabbit Hole kwamen afgelopen jaar zo'n 10.000 bezoekers. Het festival vindt dit jaar plaats van 26 tot en met 28 juni aan de boorden van recreatieplas en Vakantiepark De Groene Heuvels in Ewijk. Het was de zesde keer dat de jaarlijkse European Festival Awards werden uitgereikt. Lees verder

Fri, 09-January-2015 08:22 | Film & TV

Emmy Award voor 'Nederlandse' camera Grass Valley

Bijna 15 jaar na haar introductie door Philips in 2000 is de LDK6000 camera van Grass Valley onderscheiden met één van de totaal vijf Engineering Emmy’s 2014. Grass Valley, a Belden Brand, kreeg de felbegeerde Emmy Award op 8 januari 2015 uitgereikt tijdens de 66e Primetime Emmy Engineering Awards in Las Vegas.
 
De camera is onderscheiden als ‘industrie changer’ vanwege zijn baanbrekende innovatieve kwaliteiten. Met de LDK6000 was het voor het eerst mogelijk om met een camera in meerdere videoformaten en framerates te registreren zonder van beeldsensor te veranderen.
Dit werd mogelijk gemaakt door de unieke gepatenteerde DPM (Dynamic Pixel Management) sensor. Deze 2/3" DPM CCD sensor, combineerde 9.2 millioen pixels (1920x4320) om hiermee vervolgens 1920x1080, 1280x720, 720x576, of 720x480 beelden in 16:9, 4:3 of 2.37:1 (Cinemascope) vast te leggen in de hoogste beeldkwaliteit.
 
Omdat de LDK6000 met een reguliere triax kabel verbonden kon worden met de basestation in de reportagewagen of studio was hij tevens zeer goed inzetbaar bij live producties. Dit had als gevolg dat de camera in de jaren na introductie veelvuldig werd ingezet bij talloze internationale evenementen zoals de Olympische Spelen, het EK en WK voetbal, de Super Bowl en de jaarlijkse Oscar uitreiking.
 
De LDK6000 is een echt Nederlands product, ontwikkeld door de engineers van de toenmalige broadcast divisie van Philips en was het gevolg van een intensieve samenwerking tussen afdelingen in Eindhoven (sensor ontwikkeling) en Breda (camera ontwikkeling). In 2002 nam Grass Valley de broadcast divisie van Philips over. Tot op de dag van vandaag worden in Breda professionele broadcast camera’s, thans de LDX series, ontwikkeld waarmee Grass Valley een van de marktleiders is. Vrijwel alle grote live evenementen over de gehele wereld worden vastgelegd met Grass Valley camera’s.
 
"Dit is de 20e Emmy Award voor Grass Valley, en voor Camera Systems de 7e Emmy award, maar voor ons is deze Emmy net zo mooi als de eerste," aldus Marcel Koutstaal, Vice President & General Manager Camera Systems: “De LDK 6000 Camera heeft over de jaren een cruciale rol gespeeld bij zo veel grote evenementen en laten zien wat voor een innovatieve rol Grass Valley speelt in deze veeleisende markt. Onze engineers werken constant aan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten die onze klanten op voorsprong zetten en tegemoet komen aan de veranderende behoeften in de broadcast techniek.”

foto: Peter Centen (L) en Marcel Koutstaal (R) namen namens Grass Valley de Emmy award in ontvangst tijdens ceremonie in Las Vegas.
  Lees verder

Fri, 09-January-2015 08:21 | Broadcast & Audio Techniek

Primeur voor Top2000: nieuwe mobiele radiostudio van Ericsson

Zoals elk jaar kwamen de Top2000 radio uitzendingen van NPO Radio 2 uit het Top2000 Café dat in Beeld en Geluid was opgebouwd. Ericsson Broadcast & Media Services verzorgt sinds de beginjaren de radiotechniek en installeert voor deze gelegenheid een mobiele DJ-set annex radiostudio. Voor de afgelopen editie werd een nieuwe mobiele DJ-set geïntroduceerd die volledig is ontworpen naar de input en wensen van het NPO Radio2 team. Tijdens de aftrap van de Top 2000 stemweek werd de set tot volle tevredenheid door Gijs Staverman in gebruik genomen. De DJ-console is uitgeklapt 3,4 meter breed maar past ‘ingevouwen’ precies door een standaard deur en is dus makkelijk te vervoeren en bovendien door slechts één persoon te bouwen. Uitgeklapt biedt het blad voldoende ruimte voor een DJ, regisseur, producer en twee gasten. De DJ-set is in hoogte verstelbaar en kan derhalve zittend of staand bediend worden.
De console is met slechts één glasvezelkabel verbonden aan het apparatuurrek, dat tot 50 meter van de DJ’s kan worden geplaatst. Dit maakt live radio mogelijk vanaf vrijwel elke locatie. De set is voorbereid op gebruik van video (visual radio) en is gebouwd op duurzame basis voor wat betreft de gebruikte materialen en energieverbruik. 

Ericsson heeft naast deze DJ-set nog een drietal mobiele radiostudio’s in de verhuur, die in december onder meer werden ingezet bij Serious Request voor NPO 3FM. 

De technische basis van de ‘Top2000 set’ was een DHD5200 XC platform. Overige highlights:
Microfoons: Shure SM7
Koptelefoons: Beyer Dynamic
Speakers: Genelec
Schermen: LG
Telefoonvork: Telos 2x12
Processors en codecs: Symetrick Airtools, Orban 8200, Prontonet
Radio automatisering: M&I Omniplayer
Madi convertor: DirectOut Andiamo Lees verder