Nieuwsoverzicht

Wed, 22-October-2014 08:29 | Show & Events

Stagefreaks adviseert voor Volvo Ocean Race

Bijzondere projecten vragen om bijzondere materialen. Toen AVR Bazelmans een opdracht kreeg voor de prestigieuze Volvo Ocean Race, kwam de firma dan ook naar Stagefreaks. Voor duidelijk advies op het gebied van veiligheidsnormen welke over meerdere wereldelen van toepassing zijn. 

De Volvo Ocean Race, een van de zwaarste zeilwedstrijden, start op 4 oktober vanuit Alicante in Spanje. De race doet in de negen maanden daarna nog tien havens aan. In elk van deze havens verrijst een Volvo Ocean Race-dorp.AVR Bazelmans verzorgt de techniek in dit promodorp. De technici vliegen steeds vooruit om de stands te bouwen, en blijven na het vertrek van de schepen om alle apparatuur weer te demonteren. Vervolgens vliegen ze naar de volgende haven om weer op te bouwen.

Advies
Om zeker te zijn van de beste en meest geschikte materialen, heeft de AVR Bazelmans, Stagefreaks om advies gevraagd bij de keuze voor klimuitrusting, persoonlijke beschermingsmiddelen en hijsmaterialen. De materialen moeten wereldwijd aan de veiligheidseisen en CE-keurmerken voldoen. Petzl is daarom het aangewezen merk.


Petzl
Stagefreaks leverde Petzl Professional materialen, waaronder de betrouwbare Avao full body harnas, om veilig te werken op hoogte, Petzl leeflijnen met MGO steigerhaken en val absorber L57 en Petzl helmen Vertex Best. De geleverde Petzl pulleys worden gebruikt voor het hijsen van plasmaschermen. Stagefreaks heeft geadviseerd om als hijstouw te kiezen voor een dikkere variant (14 mm hijstouw) die pluizig en stoffig is. Deze eigenschappen geven extra grip tijdens het hijsen van zware lasten.

Lees verder

Tue, 21-October-2014 10:46 |

Zzp’ers en opdrachtgevers opgelet: VAR wordt BGL

Voor zzp’ers en hun opdrachtgevers gaat er veel veranderen in 2015. De wijze waarop de arbeidsrelatie tussen een zzp’er en een opdrachtgever wordt gekwalificeerd gaat op de schop. De VAR (verklaring arbeidsrelatie) wordt vervangen door de BGL (Beschikking geen loonheffing). In de audiovisuele en entertainmentbranche zijn veel zzp’ers actief. Deze zzp’ers konden voorheen een VAR aanvragen bij de Belastingdienst. Deze VAR maakt duidelijk of een opdrachtgever loonheffingen en sociale premies moet afdragen bij het inhuren van de zzp’er. 

In 2015 wordt de VAR vervangen door de BGL. Voortaan zijn de opdrachtgever en de zzp'er samen verantwoordelijk voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie. Bij het aangaan van een opdracht, beantwoordt de zzp’er vragen uit een webmodule. De antwoorden worden gecontroleerd door de opdrachtgever. De combinatie van antwoorden bepaalt of er wel een BGL wordt toegekend of niet.
Als de BGL wordt toegekend, dan is er niets aan de hand. De zzp’er kan als ondernemer worden ingehuurd, zonder dat de opdrachtgever loonheffingen moet afdragen. Als de BGL niet wordt toegekend, dan moet de zzp’er volgens de Belastingdienst in dienst worden genomen.

De Belastingdienst kan achteraf de feitelijke arbeidsomstandigheden controleren. Vastgesteld kan worden of de opgegeven feiten en omstandigheden overeenstemmen met de werkelijkheid, en of de BGL terecht is afgegeven.
De BGL heeft voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers ingrijpende gevolgen. Payrollbedrijf Tentoo heeft een volledig overzicht over de BGL die de gevolgen duidelijk in kaart brengt. Kijk hiervoor op: www.tentoo.nl/BGLLees verder

Mon, 20-October-2014 01:48 | Film & TV

Omroep Zeeland zet AXON's master control SynMC in

AXON Digital Design heeft haar eerste master control systeem in Nederland geleverd aan Omroep Zeeland. De omroep is al jaren een van de best bekeken en beluisterde regionale omroepen van Nederland. Omroep Zeeland laat de vele gezichten zien van Zeeland op internet, televisie en radio. Zeeuws en betrokken, zendt Omroep Zeeland 24/7 audio en video uit en streeft naar constante uitzendingen van hoge kwaliteit. Doordat Omroep Zeeland altijd zonder eindregie werkte was een deel van de productieomgeving bezet. Om efficiënter te kunnen werken was een eindregie van cruciaal belang. AXON’s master control (SynMC) speelt hierin een belangrijke rol. De uiteindelijke situatie heeft geleid tot een kostenbesparing en verbetering van kwaliteit en continuïteit.  
 
Omroep Zeeland richtte zich tot AXON voor haar master control wensen vanwege de betrouwbaarheid en stabiliteit van de AXON producten. Via een van AXON's partners, D&MS, heeft AXON de Synapse-gebaseerde SynMC master control module geleverd samen met AXON's monitoring en controlesoftware Cerebrum. De  combinatie van SynMC en Cerebrum stelt Omroep Zeeland in staat de master control wensen in te vullen tegen lagere kosten en met een groter gebruiksgemak dan voorheen, terwijl dezelfde hoge kwaliteit en stabiliteit gegarandeerd blijft.  Het geïnstalleerde systeem heeft ook een hoge mate van redundantie en is uitgerust met manuele override.
 
"Toen we een master control systeem wilde installeren hebben we ons gericht tot AXON vanwege de bewezen stabiliteit en betrouwbaarheid van haar producten", zegt Alex Bogaert Projectmanager Mediatechniek en ICT bij Omroep Zeeland. "Onze systeem integrator D&MS heeft AXON's producten geïntegreerd met onze reeds bestaande producten om onze Master Control wensen mogelijk te maken." Lees verder

Fri, 17-October-2014 03:37 | Theater & Podia

Nieuwe tool Full AVL Distribution

Vanaf heden biedt Full AVL Distribution haar klanten een nieuwe tool die het werken met producten uit het portfolio nog sneller en  toegankelijker maakt. Het Full AVL Dealer portal  biedt een digitale catalogus van alle licht, geluid en overige producten die Full AVL distribueert, compleet met handleidingen, afbeeldingen, brochures en multimedia. Alle informatie samen gebundeld binnen één website. Uiteraard kunnen dealers ook inloggen en daarmee nog meer informatie tot zich krijgen. Denk hierbij aan netto dealerprijzen, voorraad en afgeschermde documenten.

Patrick Leijten, manager van Full AVL Distribution; “Het is belangrijk dat klanten snel en makkelijk toegang kunnen krijgen tot de informatie die ze zoeken. Door op een heldere wijze alles binnen één portal bij elkaar te brengen is lang zoeken niet meer nodig. Voor de techneuten die op locatie op zoek zijn naar informatie zoals bijvoorbeeld een aansluitschema of DMX chart, is er zelfs een snelle mobiele uitvoering van het portal.  Deze laat alle overbodige informatie achterwege en daarmee surf je snel met een smartphone of tablet naar de gewenste informatie."

Uiteraard kan er naast het vinden van informatie ook worden besteld via het portal. Dat is anno 2014 niet meer weg te denken in de consumentenwereld, ook de zakelijke markt is klaar voor online winkelen. Full AVL onderstreept dit en biedt deze service dan ook graag aan naast alle andere manieren van bestellen en communiceren die natuurlijk ook gewoon mogelijk blijven.  
www.fullavl.nl Lees verder

Fri, 17-October-2014 03:30 | Broadcast & Audio Techniek

Yamaha introduceert Madi-Dante converter RMIO64-d

Dante wordt wel gezien als de nieuwe standaard voor digitale audio verbindingen. Vele verhuurbedrijven en locaties hebben inmiddels geinvesteerd in Dante-producten, maar de meeste broadcasters werken nog met Madi. Hiervoor introduceert Yamaha de Madi-Dante converter RMIO64-d (leverbaar vanaf januari 2015).
De kenmerken op een rijtje:
* Dante <> Madi converter, 64 kanalen, redundant MADI en Dante verbindingen
* Optische en Coax Madi aansluitingen, Madi split en sample rate converter op de Madi in- en uitgangen.
* Volledig compatibel met Nuage en CL/QL mixers. Lees verder

Fri, 17-October-2014 03:25 | Film & TV

Samenwerking Frontier en Iemke Roos

Frontier BV gaat de samenwerking aan met Iemke Roos t.b.v. de verkoop en advisering van Audio-technica studiomicrofoons en Genelec Studio monitoren. Dit hebben beide partijen recent bekend gemaakt. Het initiatief kwam van Frontier BV omdat de leverancier van broadcast en IT storage steeds vaker in filmstudio`s een ondergewaardeerde audio positie tegenkwam. Filmstudio`s investeren vaak een kapitaal aan camera`s en projectoren, maar vaak blijft de geluidskwaliteit achter. Door een proef op de som met diverse Audio-Technica microfoons bleek dat de geluidskwaliteit enorm kon verbeteren.

AT is al decennia een toonaangevende speler binnen het microfoon- en hoofdtelefoonvlak. Uiteraard kennen we Audio-Technica ook als de leverancier van naalden voor draaitafels. Met Genelec maakt Frontier de audiopropositie een stuk completer.
Het bedrijf hoopt hiermee de broadcast- en entertainmentclientèle een aanvullende dienst te bewijzen.
  Lees verder

Mon, 13-October-2014 09:59 | Film & TV

Werkgevers kiezen steeds vaker voor flexwerkers

Het aantal bedrijven en organisaties dat flexwerkers en freelancers inhuurt, neemt flink toe. Payrollbedrijf Tentoo constateert in het derde kwartaal van 2014 een stijging van het aantal opdrachtgevers van ruim 11% procent, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Verder kiezen meer werkenden  voor een bestaan als freelancer of flexwerker. In het derde kwartaal steeg hun aantal met bijna 11,5%. Dat meldt Tentoo in de nieuwe kwartaalmonitor.

Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo: “Het risico om werknemers in dienst te nemen, vinden bedrijven nog te groot. De economie trekt weliswaar aan, maar de vrees blijft bestaan dat er opnieuw een dip volgt. In dat geval willen bedrijven niet vastzitten aan personeel. Andersom kunnen ondernemingen met flexwerkers de bedrijfsomvang gemakkelijk en zonder veel risico naar boven bijstellen. Dat maakt het laagdrempeliger om een vacature uit te schrijven.”

Omzetstijging
Gemiddeld gingen freelancers en flexwerkers er in het derde kwartaal op vooruit. Vooral de groep 55-64 jaar zag de omzet aanzienlijk stijgen (met bijna 13%) in vergelijking met het derde kwartaal van 2013. Ook flexwerkers in de leeftijdscategorie 15-24 jaar kenden gemiddeld gezien een toename (ruim 11%) van hun inkomen. 

Rotterdam en Hilversum grootste stijgers
Freelancers en flexwerkers in Rotterdam en Hilversum hebben een goed derde kwartaal achter de rug. In de havenstad nam de gemiddelde omzet toe met bijna 20%. Hilversumse freelancers kenden een omzetstijging van 12%. De flexibele arbeidskrachten in deze stad – veelal werkzaam in de audiovisuele beroepen – hadden ten opzichte van freelancers in andere regio’s al een gemiddeld hoger inkomen. 


  Lees verder

Tue, 07-October-2014 08:44 | Film & TV

Vogel’s Professional wint AV Award 2014

Op 26 september vonden de jaarlijkse AV Awards 2014 plaats in het Grosvenor House Hotel in Londen. De crème de la crème uit de Europese, professionele AV-wereld was bij dit grootse evenement aanwezig om de uitreiking van de prestigieuze AV-prijzen bij te wonen. Uit de vele inzendingen werd Vogel’s Professional maarliefst tweemaal genomineerd in de categorie “AV Accessory of the Year 2014”. Zowel de nieuwe projector-plafondsteunen uit de PPC-serie als videoconference-meubel PFF 5211 voor XL displays mochten meedingen naar de felbegeerde prijs in deze categorie.
 
De beide Vogel’s producten namen het op tegen het ConnexSys™ Video Wall Mounting System VS1U van Chief en de Ultra Short Throw Lens ET-DLE030 van Panasonic. Na enkele spannende momenten werd de Award winnaar bekendgemaakt: de PPC-serie van Vogel’s Professional! De Award is met grote trots door Vogel’s in ontvangst genomen. 
 
De winnende projector-plafondsteunen
De PPC 15xx/25xx-serie is geschikt voor projectoren tot 25 kg en omvat basissteunen en in hoogte verstelbare complete sets. Alle projectorsteunen beschikken over een universele projector-interface, waarmee de projector precies op het projectieoppervlak kan worden ingesteld. Als de unieke frictie-ring (patent aangevraagd) aangedraaid wordt, verdwijnt de speling tussen de interfaceverbindingen.
Daarna blijft de projector exact in positie. De nieuwe projectorsteunen bieden een solide en uiterst stabiele oplossing. Lees verder

Thu, 02-October-2014 03:01 | Show & Events

Beyonce en Jay-Z kiezen Sennheiser Digital 9000

In navolging van de twee succesvolle solotours die supersterren Beyoncé en Jay-Z hebben afgerond, gaat het stel nu ook hun talenten combineren in een hoogstandje op zowel muzikaal als choreografisch vlak. De stadiontour 'On the Run' heeft als thema 'Bonnie & Clyde'  meegekregen. De tour heeft onlangs het 20 data tellende deel door Noord Amerika afgerond en is begin deze maand aan het Europese deel begonnen. Gedurende de tour vertrouwen Beyoncé en Jay-Z op de Sennheiser Digital 9000 draadloze microfoon systemen. Deze zijn speciaal voor de tour aangekocht door Eight Day Sound Systems, Inc op aanbeveling van Stephen Curtin en monitor engineer James Berry – beiden doorgewinterde professionals die hun sporen al lang hebben verdiend. 

De tour is een versmelting van de band- en tourleden van zowel Beyoncé als Jay-Z en bestaat uit twee podia, een enorme videowand en uitgebreide lichtshow. Hierdoor is het radiofrequentie-technisch een uitdagende operatie geworden. Geluidstechnisch zorgen Beyoncé’s vocale kracht en Jay-Z’s unieke rapgeluid voor een even zo grote uitdaging voor de audio engineers. Na uitgebreid testen en evalueren door zowel Curtin, Berry en Eight Day Sound, is voor de Sennheiser Digital 9000 gekozen. En terecht: de microfoon levert dag in, dag uit een top prestatie. 

“We zijn met twee van de aller grootste artiesten van de wereld op tournee“, merkt Berry op. "Elke avond weer verzetten zij de creatieve bakens voor andere artiesten. Maar ook voor ons als geluidstechnici is dit uitdagend, dus we moeten constant op het uiterste randje van de technologie balanceren. Sennheiser Digitale 9000 was daarom de perfecte oplossing qua zowel geluidstechniek als betrouwbaarheid.
 Voor ons draait het natuurlijk om de geluidskwaliteit. Nog voordat er ook maar een artiest aan te pas kwam, hebben we A/B tests gedaan tussen  Digital 9000 en ons oude systeem. Toen de artiest eenmaal voor repetitie binnenkwam, kreeg deze de Digital 9000 in handen. Dat hebben we nooit meer veranderd.“

“Mijn eerste indruk van Digital 9000 was tijdens de repetities met Beyoncé. Zodra ze zong, wisten we dat het goed zou komen”, legt Stephen Curtin uit. “Normaal gesproken moeten we echt nog heel wat uitbalanceren en equalizingwerk doen, maar met Digital 9000 kwam het pure, natuurgetrouwe geluid direct goed door. Geen verlies in transmissie en ik hoefde nauwelijks te corrigeren.” Op de monitors had James Berry een vergelijkbare ervaring met het geluid van Jay-Z. “Het uitblijven van compressie maakt dat alles feilloos klinkt. Ik zal nooit meer een andere microfoon gebruiken voor een rapper of een hip hop gig”, aldus Berry.

Bovenstaand was bewijs genoeg voor Jason Kirschnick, Chief Technology Officer van Day Eight Sound. “Als we het onze engineers gemakkelijker kunnen maken om hun werk te doen én als we gelijktijdig de geluidskwaliteit kunnen verbeteren, dan is het voor iedereen een goede beslissing”, zegt hij. “Digital 9000 klinkt geweldig en is heel ergonomisch. Als je nog even terugkijkt naar de SKM 5200 handheld microfoon en de EM 3732-II draadloze systemen, dan weet je eigenlijk al dat het goed zit. We hebben geweldige ervaringen met Sennheiser, dus dat maakte de beslissing extra gemakkelijk."

 
Geluidsprestatie op top niveau
Jimmy Corbin, monitor engineer van de band, zegt dat het uitzonderlijk is dat een enkel stuk techniek zo’n grote impact kan hebben op de algehele geluidskwaliteit van de enorme tourapparatuur. Maar dat was wél precies het geval met Digital 9000:
“We merkten direct een significant verschil met wat je er mee kunt doen.” legt hij uit. “Met heel veel andere microfoons moet je eerst reactief te werk gaan: puur reageren op de problemen die je doorgaans tegenkomt. Maar met Digital 9000 en de MD 3235 dynamische cardiod capsule – die echt een weergaloze weergave heeft – konden we direct al creatiever en pro actiever aan de slag gaan. Toen ik de microfoon voor de eerste keer hoorde, wist ik al dat deze microfoon mijn dag een stuk beter zou maken.”
 
Voor Curtin, zit ‘t ‘m voornamelijk in de manier waarop de Radio Frequentie wordt overgebracht: Omdat de handheld en bodyback digitaal zijn, zijn de handelingen voor de typische analoge systemen overbodig. Ik krijg direct een voller en dynamischer geluid. Voor zangeressen als Beyoncé is dat een enorme steun: ik hoef niet langer te zoeken naar verloren frequenties: ze zijn er gewoon allemaal.”   
 
As RF technicus van de ‘On The Run’ tour, staat Clinton Reynolds voor verschillende problemen. Immers: het frequentie landschap verandert bij elke stad en bij elke locatie. We werken constant om digitale televisie en andere problemen heen. Het coördineren van de frequenties wordt steeds lastiger, niet gemakkelijker.   
 
De ingebouwde scanner van de Digital 9000 helpt bij dit proces “Het pikt op elk willekeurig moment op wat mijn antennes ook weergeven en geeft aan wat de laagste noise floor in die specifieke bandbreedte is”, vertelt Reynolds. “Ik kan altijd nog uitwijken naar andere scanners voor het vinden van beschikbare frequenties, maar geen enkele daarvan laat zien wat de scanners van de Digital 9000 oppikken. Dit luistert vaak enorm nauw, want als een antenne in de buurt van een lichtmast staat, kan dit voor storing zorgen. Een traditionele scanner laat dit niet zien.” 

Goed gezelschap
In aanvulling op de Digital 9000 systemen voor de vocals van de 'On the Run' tour, is de volledige set van Sennheiser wireless ook gebruikt voor de monitoring, de backline en de instrumenten, inclusief zes kanalen voor Sennheiser EM 3732 ontvangers (blaasinstrumenten en gastmicrofoons), zes kanalen voor EM 2050 ontvangers (gitaar, bass en keytar) en 1twaalf kanalen van 2000 wireless series monitoring. Dus in totaal 24 extra kanalen van Sennheiser wireless. “Het is een hele geruststelling dat Sennheiser bij elke stap van zo’n high profile tour aanwezig was met zowel producten als support: Sennheiser was er gewoon altijd om ons bij te staan en heeft geweldig meegedacht in al onze behoeften: van product tot en met toepassing”, aldus Jason Kirschnick. 

Foto: Parkwood Entertainment


 

Lees verder

Thu, 02-October-2014 10:27 | Show & Events

Introductie Shure PSM 300 Stereo Personal Monitor Systems

Shure onthult de PSM®300, Stereo Personal Monitoring Systems. PSM®300 bevat de precisie en zuiverheid van stereo, heeft 24-bit Digital Audio Processing en biedt volledige controle over de persoonlijke mix. Dankzij de interface van de PSM300 systemen, één systeem op instapniveau en één professioneler systeem, kan iedere gebruiker gemakkelijk een eigen monitoring mix creëren. Zelfs artiesten zonder ervaring met personal monitoring kunnen zelfverzekerd gebruik maken van PSM300.
 
PSM300 is beschikbaar in twee systeemconfiguraties. Het basissysteem is het PSM300 Stereo Personal Monitoring System en bevat SE112 Sound Isolating Earphones. Dit systeem levert gedetailleerde 24-bit Digital Audio Processing en een betrouwbaar draadloos bereik tot 90 meter. De gepatenteerde Audio Reference Companding technologie zorgt voor zuivere audio, zeer weinig ruis en voorkomt signaal uitval. Gemakkelijk in bediening en configuratie, PSM300 scant en selecteert het meest optimale kanaal met één druk op de knop.
 
Het PSM300 Premium Stereo Monitoring System heeft dezelfde voordelen als het basissysteem maar bevat de SE215 Sound Isolating Earphones en heeft een robuuste aluminium bodypack-ontvanger. Optioneel is de SB900 lithium-ion oplaadbare batterij. De verschillende componenten van PSM300 zijn ook los verkrijgbaar.
 
“PSM300 richt zich op de semiprofessionele gebruikers van in-ear monitor systems, terwijl het PSM200 systeem zich richt op startende gebruikers”, zegt Wolfgang Bilz (Senior Product Manager, Shure EMEA). “Beide producten vullen elkaar aan en bedienen hierdoor Retail en professionelere markten.”
 
De PSM300 systemen en individuele componenten zijn beschikbaar vanaf 1 november 2014.
 
Voor meer informatie, bezoek www.shure.nl of www.shure.be Lees verder