Data Recovery Service: Levensredders

Woensdag 6 juni 2018
Hard Drive Failure’. Drie woorden die je als creative nooit in deze volgorde op je scherm wil zien. Natuurlijk maak je back-ups, maar toch kan plots het noodlot genadeloos toeslaan als ook je back-up verloren gaat door een onoplettendheid zoals val- of waterschade of een menselijke onoplettendheid.  Gelukkig kan je daar tegenwoordig ook een mouw aan passen. In het Data Recovery Centre, in de buurt van Amsterdam, werkt namelijk een team van specialisten die je verloren gewaande gegevens alsnog kunnen redden.

Het is een mooie service die LaCie, het merk dat bekend is van betrouwbare opslagoplossingen voor creative professionals, biedt op harde schrijven. Bij heel wat schijven zit de ‘rescue service’ die in het Data Recovery Lab wordt geleverd standaard inbegrepen. De duurtijd van de dienst loopt gelijk met de garantietermijn van het product. De dienst kan je het best zien als een extra zekerheid waar je een beroep op kan doen voor  als het noodlot écht toeslaat.  

     

Zoveelste in de rij
Toch kan het zomaar zijn dat je toch met je handen in het haar komt te zitten. Externe factoren kunnen je werk verpesten en je creatieve hemel tot een hel maken. Je schijf valt van tafel of een virus infecteert al je files. Je houdt er nooit rekening mee, maar als het je overkomt ben je toch echt de zoveelste in de rij. Melvin Plak (Lab Manager van het Recovery Centre en in de wandelgangen al de ‘harddrive fluisteraar’ genoemd) kan je er alles over vertellen en kan tal van frappante voorbeelden voor de geest halen: “Zo was er een Brits bedrijf dat haar servers én back-up in haar kelder had geposteerd. Op het oog goed beschermd overigens, maar het bedrijfspand stond vlak naast een grote rivier, die op een kwade dag buiten haar oevers trad. Het gevolg laat zich raden. Voor ons werd het een flinke recovery opdracht die met succes werd afgerond.”



Indrukwekkende cijfers
Sowieso zijn de cijfers die het Recovery Team kan voorleggen ronduit indrukwekkend. Het ‘succespercentage’ bedraagt 90% en bij Plak en zijn collega’s wordt echt niet van een ‘succes’ gesproken als bijvoorbeeld maar 30% van de data teruggehaald wordt van een verloren gewaande schijf. Sterker nog: in dat geval zien ze dat bij het ‘recovery center’ als een mislukking. Plak: “We bezorgen de klant dan uiteraard gewoon die 30%, al is de missie wat ons betreft dan niet geslaagd.” Ook de data (alle bestandstypen) op schijven van alle andere merken (zowel voor PC als Mac) kunnen door de wonderdokters van het lab overigens worden teruggehaald. Er zijn al heel wat professionals die door het reddingsteam zijn gered van wat misschien wel hun ondergang had kunnen worden. Plak kan het beamen: “Er moeten inderdaad ondernemingen zijn die hun werk zonder onze reddingswerkzaamheden hadden moeten neerleggen.”

Luistertest
Niet alle schijven worden door het team aangenomen als klus. “Zo’n 10% van wat we hier binnen krijgen nemen we niet aan”, vertelt Melvin Plak. “Bijvoorbeeld omdat we dan visueel al kunnen vaststellen dat er echt geen redden meer aan is.” Een tweede test die daarbij geldt is een luistertest. Als een automonteur die aan de geluiden onder de motorkap in één keer hoort wat er mankeert aan de aandrijfbron van de vierwieler voor zijn neus. Ter illustratie legt Plak zijn oor te luister op een 5TB schijf van Seagate. “Aan de tikgeluiden die zo’n schijf maakt kunnen we inderdaad al horen of de data wel of niet te redden is. Deze kunnen we absoluut nog redden, geen enkel probleem”, zo stelt hij de eigenaar gerust.



Geruststellend
Het bijzondere is dat een deel van de schijven die we terugzien in het lab al zijn aangeboden bij andere partijen die doen aan data recovery. Het oordeel daar: niks meer aan te doen, de data is verloren. Bij het Data Recovery Centre denken ze daar gelukkig anders over en dus hebben ze daar al heel wat mensen kunnen blij maken die de hoop eigenlijk al hadden opgegeven. Sterker nog, wie een professional vraagt wat hij er voor over zou hebben om zijn bestanden terug te zien als hij ze onverhoopt een keer allemaal mocht verliezen, krijgt eigenlijk altijd hetzelfde antwoord: mijn bestanden zijn heilig, dus ik zou echt elk bedrag betalen om ze terug te krijgen. “En toch zijn er nog altijd mensen die niet zorgen voor een goede back-up”, verwondert Plak zich nog steeds regelmatig. “Maar overkomt het ze één keer, dan hebben ze een harde les geleerd.” Een harde les inderdaad, maar zeker ook een belangrijke. En tot die tijd is er nog altijd deze service om je levenswerk te redden. Toch een geruststellende gedachte…

Meer informatie over de mogelijkheden en services van het Data Recovery Lab is te vinden op: www.lacie.com/gb/en/products/services/rescue-data-recovery-services/