Europese Dag van de Korte Film

Donderdag 24 september 2015
De kortste dag van het jaar is de dag van de korte film. In een groot aantal Europese landen wordt het korte genre op deze dag breed uitgemeten. Het minder bekende kleine broertje van de speelfilm verdient deze aandacht absoluut, want veel aanstormend filmtalent is juist hier actief. Op deze dag zijn dan ook volop films te zien van Nederlandse makers die al een gooi doen naar de Gouden Kalveren, en wellicht zelfs naar een Oscar.
 
Op 21 december 2015 organiseren EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen voor de derde keer de Europese Dag van de Korte Film. Samen met diverse Europese landen zet Nederland de spotlight op de korte film. Dit jaar ligt de focus van het filmprogramma, dat te zien is in de Nederlandse filmhuizen, op korte films van Nederlandse makers. In het programma zijn onder andere films te zien van Sam de Jong (Prins, Malaguti Phantom), Douwe Dijkstra (Voor Film) en Mees Peijnenburg (Geen Koningen in ons Bloed, Un Creux dans Mon Coeur) die alle drie een nominatie op zak hebben voor een Gouden Kalf. De korte film van Mees Peijnenburg is bovendien de Nederlandse inzending voor de Oscars. In dezelfde tijd van een speelfilm zie je op de kortste dag van het jaar maar liefst zeven korte films van awardwinnende filmmakers. Maandag 21 december beleef je de Europese Dag van de Korte Film in de Nederlandse filmtheaters.
 
Aandacht voor de korte film
De korte film is spannend, veelzijdig, en heeft wat te bieden voor iedereen. Het is de plek waar jong talent zich het eerste aandient. Toch krijgt de korte film nog altijd weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te genereren voor korte films initieerde Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, vier jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film, wat inmiddels een waar begrip is en wordt gesteund door EYE, IFFR en Go Short.
 
Kinderprogramma
Naast het programma van Nederlandse korte films is er ook een speciaal programma voor kinderen vanaf vier jaar. Hiervoor zijn korte animatiefilms uit heel Europa geselecteerd. Dat de animatiefilm ook in Europa nog springlevend is, blijkt uit deze sprankelende films. Eekhoorns, rupsen, vogels en een zebra zijn de hoofdpersonages in deze films. De films hebben geen dialoog of ondertiteling en zijn daardoor goed te begrijpen voor kinderen van alle leeftijden.

Compilatieprogramma korte films van Nederlandse makers:
Un Creux dans Mon Coeur – Mees Peijnenburg (2014)
Nieuw – Eefje Blankenvoort (2014)
De Smet – Thomas Baerten, Wim Geudens (2014)
Don’s Dream – Amos Mulder (2014)
Voor Film – Douwe Dijkstra (2014)
Bodily Disfunctions – Aisha Madu (2014)
Malaguti Phantom – Sam de Jong (2014)
 
Compilatieprogramma Europese korte kinderfilms (4+):
Ether - Jorge García Velayos (2003, Spanje)
The little Bird and the Squirrel – Lena von Döhren (2014, Duitsland)
Sweet Dreams – Dinko Kumanović (2015, Kroatië)
The Mitten – Clementine Robach (2014, Frankrijk)
Zebra – Julia Ocker (2013, Duitsland)
Caterpillar and Hen – Michela Donini & Katya Rinaldi (2013, Italië)
 
Deelnemende filmhuizen tot nu toe:
Chassé Theater, Breda, chasse.nl
De Lieve Vrouw, Amersfoort, lievevrouw.nl
ECI Cultuurfabriek, Roermond, ecicultuurfabriek.nl
EYE, Amsterdam, eyefilm.nl
Filmhuis Almelo, Almelo, filmhuisalmelo.nl
Focus Filmtheater, Arnhem, focusarnhem.nl
Fraterhuis, Zwolle, filmtheaterfraterhuis.nl
Groninger Forum, Groningen, groningerforum.nl
Heerenstraat Theater, Wageningen, heerenstraattheater.nl
Kijkhuis Leiden, Leiden, bioscopenleiden.nl/Kijkhuis
Lux, Nijmegen, lux-nijmegen.nl