Broadcast Rental verzorgt helmcamera Erben Wennemars

Donderdag 5 januari 2017
Een primeur op Nieuwjaarsdag voor de NOS tijdens het NK Marathonschaatsen in het vernieuwde Thialf in Heerenveen. Erben Wennemars, voormalig wereldkampioen en NOS-schaatsanalist, droeg op zijn helm een mini HD-camera  die live in de uitzending te zien was. De kijkers waanden zich thuis tussen het peloton hetgeen een unieke kijkervaring opleverde. Wennemars was tevens in de gelegenheid om met de wedstrijdrijders te praten, uiteraard zorgend dat het wedstrijdverloop niet in gevaar kwam.

Broadcast Rental, specialist op het gebied van draadloze camera’s, verzorgde de techniek in opdracht van NEP The Netherlands en de NOS. Gekozen werd voor een full HD Marshall lipstick camera die op een GoPro mount was gemonteerd. Om dit mogelijk te maken werd door de specialisten van Broadcast Rental een special hulpstukje ontworpen dat in 3D werd geprint.
 
“Ondanks dat we het draadloze GoPro HEROCast systeem in huis is hebben we hier bewust niet voor een GoPro gekozen. Afgezien het onhandige formaat speelt GoPro ook geen geen broadcast kwaliteit uit maar alleen HDMI”, aldus Geert Paul Slee van Broadcast Rental: “Elke situatie is anders en dus testen we altijd van tevoren welke apparatuur het best geschikt is. De Marshall camera is kleiner, lichter en heeft een full HD SDI output die betrouwbaarder is dan HDMI en ook naadloos aansluit op de broadcaststandaard die we hanteren. De batterijduur van een draadloze GoPro was overigens ook niet toereikend voor de duur van deze race ”
 
De camerabeelden op de helm van Wennemars werden via een DTC zender naar de reportagewagen van NEP gestuurd. De DTC-ontvanger kan twee kanalen binnenhalen waardoor ook de Flyline Cablecam van Eurogrip in full HD kon worden meegenomen. De DTC zender droeg Wennemars in een speciaal ontworpen hesje op zijn rug. Hier was tevens plaats voor de audio- en intercomtechniek welke door NEP werd geleverd. De beelden van de NOS vind je hier: http://nos.nl/artikel/2151052-nu-ook-erben-de-schaatsende-cameraman.html