Emmy Award voor 'Nederlandse' camera Grass Valley

Vrijdag 9 januari 2015
Bijna 15 jaar na haar introductie door Philips in 2000 is de LDK6000 camera van Grass Valley onderscheiden met één van de totaal vijf Engineering Emmy’s 2014. Grass Valley, a Belden Brand, kreeg de felbegeerde Emmy Award op 8 januari 2015 uitgereikt tijdens de 66e Primetime Emmy Engineering Awards in Las Vegas.
 
De camera is onderscheiden als ‘industrie changer’ vanwege zijn baanbrekende innovatieve kwaliteiten. Met de LDK6000 was het voor het eerst mogelijk om met een camera in meerdere videoformaten en framerates te registreren zonder van beeldsensor te veranderen.
Dit werd mogelijk gemaakt door de unieke gepatenteerde DPM (Dynamic Pixel Management) sensor. Deze 2/3" DPM CCD sensor, combineerde 9.2 millioen pixels (1920x4320) om hiermee vervolgens 1920x1080, 1280x720, 720x576, of 720x480 beelden in 16:9, 4:3 of 2.37:1 (Cinemascope) vast te leggen in de hoogste beeldkwaliteit.
 
Omdat de LDK6000 met een reguliere triax kabel verbonden kon worden met de basestation in de reportagewagen of studio was hij tevens zeer goed inzetbaar bij live producties. Dit had als gevolg dat de camera in de jaren na introductie veelvuldig werd ingezet bij talloze internationale evenementen zoals de Olympische Spelen, het EK en WK voetbal, de Super Bowl en de jaarlijkse Oscar uitreiking.
 
De LDK6000 is een echt Nederlands product, ontwikkeld door de engineers van de toenmalige broadcast divisie van Philips en was het gevolg van een intensieve samenwerking tussen afdelingen in Eindhoven (sensor ontwikkeling) en Breda (camera ontwikkeling). In 2002 nam Grass Valley de broadcast divisie van Philips over. Tot op de dag van vandaag worden in Breda professionele broadcast camera’s, thans de LDX series, ontwikkeld waarmee Grass Valley een van de marktleiders is. Vrijwel alle grote live evenementen over de gehele wereld worden vastgelegd met Grass Valley camera’s.
 
"Dit is de 20e Emmy Award voor Grass Valley, en voor Camera Systems de 7e Emmy award, maar voor ons is deze Emmy net zo mooi als de eerste," aldus Marcel Koutstaal, Vice President & General Manager Camera Systems: “De LDK 6000 Camera heeft over de jaren een cruciale rol gespeeld bij zo veel grote evenementen en laten zien wat voor een innovatieve rol Grass Valley speelt in deze veeleisende markt. Onze engineers werken constant aan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten die onze klanten op voorsprong zetten en tegemoet komen aan de veranderende behoeften in de broadcast techniek.”

foto: Peter Centen (L) en Marcel Koutstaal (R) namen namens Grass Valley de Emmy award in ontvangst tijdens ceremonie in Las Vegas.