Freelancers positief over inkomsten 2015

Donderdag 4 december 2014
Een meerderheid van de freelancers verwacht in 2015 meer inkomsten te genereren. Dat blijkt uit onderzoek onder 401 aan payrollbedrijf Tentoo verbonden freelancers. Bijna 53% van de respondenten denkt volgend jaar meer te verdienen. Ongeveer 42% verwacht in 2015 dezelfde inkomsten als dit jaar te hebben en slechts een enkeling (bijna 5%) denkt er op achteruit te gaan.

Vrijwel alle freelancers verwachten in 2015 hetzelfde aantal of zelfs meer opdrachten te krijgen. Van de respondenten denkt 45% volgend jaar meer klussen te kunnen doen. Exact de helft van de freelancers gaat er van uit minimaal hetzelfde aantal opdrachten te krijgen. Slechts een kleine groep (5%) rekent op een vermindering van het aantal opdrachten.

Terecht
Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo: “Uiteraard zijn freelancers optimistisch. Het zijn ondernemers, die vol overtuiging elke uitdaging aan gaan. Zij verwachten natuurlijk hiermee succes te behalen. Bovendien is hun optimisme terecht. Door de invoering van de Wet werk en zekerheid beperkt de overheid het gebruik van flexibele arbeidscontracten. Maar bedrijven hebben juist behoefte aan flexibele arbeidskrachten. Daarom maken ze sneller gebruik van freelancers. De kans is dus groot dat ze inderdaad meer gaan verdienen.”

Gelukkig
Freelancers zijn over het algemeen gelukkig. Gemiddeld geven ze zich een 7,5 als ze aan hun geluk een cijfer moeten hangen. Het zelf kunnen indelen van de werktijd noemen freelancers als voornaamste reden voor hun geluk. Ruim de meerderheid (54%) is blij als freelancer aan de slag te zijn. Ruim 37% van de deelnemers aan het onderzoek zou liever in loondienst werken.