Grote Europese filmproductie strijkt neer in Lint

Vrijdag 2 oktober 2015
<br /> Op 1 oktober 2013 nam Glenn Roggeman, CEO van de AED group, de sleutels in ontvangst van het mediacomplex in Lint. Het failliete Alfacam werd omgedoopt tot AED Studios en verwelkomt twee jaar na de overname één van de grootste Europese filmproducties: “Iron Sky - The Coming Race”.
 


Glenn Roggeman blikt met gemengde gevoelens terug op de overname. “Ik heb me soms afgevraagd of ik misschien een masochist ben, want het afgelegde traject verliep allerminst over rozen. De site was met niets in orde. Wie beweert dat Alfacam ‘de parel van de Vlaamse media’ was, heeft het mis. Het eerste jaar hebben we met man en macht gewerkt om het complex technisch in orde te brengen. Zelfs nu moeten we nog alle dagen opboksen tegen de administratieve molen om alles op papier in regel te krijgen. Maar ik zie de toekomst positief tegemoet, en ik ben trots dat we een eerste filmproductie van dergelijk grote omvang bij AED Studios mogen verwelkomen.”
 
Het avontuurlijke science fiction epos “Iron Sky : The Coming Race” wordt de grootste Europese science fiction film ooit met een budget van meer dan 16 miljoen euro, deels gefinancierd door crowdfunding. De film wordt volledig in België gedraaid. De sequel van het succesvolle IronSky, dat meer dan 10 miljoen bezoekers naar de bioscoop lokte, is immers een coproductie  tussen Finland, Duitsland en België. Gedurende acht weken zal de filmploeg van Iron Sky in zes studio’s in Lint draaien, waar de Belgische filmploeg van meer dan honderd personen zal instaan voor o.a. decors, stunts, licht, camera, special effects etc.
 
Peter De Maegd is de Belgische co-producent en neemt met zijn bedrijf Potemkino meer dan 20% van de productie voor zijn rekening. Hij kijkt enorm uit naar de realisatie van deze uitzonderlijke film, die technisch zeer hoogstaand is voor een Europees project.  "De reden waarom het Finse productiehuis Iron Sky Universe bij Potemkino aanklopt, is omwille van onze ervaring met de Belgische taks shelter en innovatieve financiering zoals crowdfunding. Bovendien is de Belgische Tax Shelter een onmisbaar instrument om internationale producties naar hier te halen. Zeker in combinatie met lokaal talent en faciliteiten zoals de AED Studios bieden we hier aantrekkelijke financiële en logistieke mogelijkheden”.
 
Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang. De opnames starten op 19 oktober en zullen duren tot eind 2015.