Jong talent bedenkt innovatieve oplossingen voor cases Hilversumse bedrijven tijdens Topklas Digital Design

Woensdag 12 april 2017
<p>Vier maanden lang werkten 54 talentvolle leerlingen aan media gerelateerde vraagstukken van bedrijven in het project Topklas Digital Design. Vrijdag 7 april presenteerden de leerlingen van jaar 3/4 van vmbo, havo en vwo hun eindproducten in een middag vullend gala in Beeld en Geluid. Het project, dat een initiatief is van de Hilversum Media Campus, was voor alle betrokken partijen nuttig. De bedrijven werden verrast door nieuwe oplossingsrichtingen voor hun cases. De leerlingen deden kennis en ervaring op in het veld van Digital Design.

Hoe kun je als radiozender meer contact met je fans hebben? Hoe vergroot je de bekendheid van een filmschool? Hoe zorg je dat jongeren niet meer op hun smartphone zitten tijdens het fietsen? Dit zijn enkele vragen waarmee de leerlingen van College de Brink, Comenius College, Gemeentelijk Gymnasium, Hilfertsheem College en het A. Roland Holst tijdens Topklas Digital Design aan de slag gingen. NPO 3FM, Dutch Media Week, Dutch Filmers Academy, iMMovator, NTR, T-Butterfly en Elastique kregen 7 april te horen wat de leerlingen aan oplossingen hebben bedacht voor hun vragen.

Leerzame ervaring
Tijdens de dynamische middag beoordeelde een jury de presentaties en prototype van de leerlingen. Er werden verschillende prijzen uitgereikt. Het team van het Comenius College die zich boog over de vraag hoe de bezoekerservaring van de Amsterdam ArenA uitgebreid kan worden, werd beloond met de prijs voor beste presentatie. De prijs voor het beste prototype ging naar een andere groep van het Comenius College die een app bedachten voor 3FM waar beginnende DJ’s zich in kunnen positioneren. Het beste concept werd bedacht door het meidenteam van het Gemeentelijk Gymnasium. Zij bedachten een concept voor een interactieve documentaire waarin de NTR het verhaal van vluchtelingen kunnen vertellen.

De deelnemers kijken terug op een leuk en leerzaam traject. Thom Gouwswaard, leerling van College de Brink: “Bij de Topklas Digital Design heb ik geleerd om een idee in korte tijd te realiseren. De workshops heeft ons geholpen om ons concept makkelijk te prototypen. Daarnaast heb ik geleerd om overtuigend te presenteren. Het was hele leuke en inspirerende ervaring om mee te maken!”

Tevreden opdrachtgevers
De opdrachtgevers reageerden enthousiast op de presentaties, die niet alleen qua inhoud maar ook qua vorm zeer professioneel waren. Ingrid Walschot van de NTR: “Ontzettend leuk dat het concept voor de interactieve documentaire 'Excodus, het verhaal van de vluchtelingen' gewonnen heeft. We waren zelf ook blij verrast door waar de studenten mee kwamen; de keuze voor het onderwerp, de gekozen fragmenten, de geschreven verhalen en het beeld maakte dat alles heel mooi samen kwam in de tool. Er zit een hoop potentie in deze groep en hoop ze zeker een keer terug te zien bij de NTR.”

Ook Wimar Jaeger, wethouder Media was aanwezig. “Nederland wordt door de wereld om ons heen gezien als de digitale broedplaats. Om zo’n positie te bereiken moet er continue geïnvesteerd worden in talent, in innovatie en in technologie. Daarom investeren wij als gemeente in Topklas Digital Design, omdat we willen dat Hilversumse jongeren mediawijs zijn als zij gaan studeren. En je ziet dat mediatalent hier als vanzelf komt bovendrijven”.

Over Topklas Digital Design
Topklas Digital Design laat leerlingen van middelbare scholen uit de omgeving Hilversum kennis maken met maak- en groeiprocessen waar samenwerking, innovatie en talentontwikkeling centraal staan. Sonny Mathura, projectleider van Topklas Digital Design legt uit: “Design Thinking staat centraal tijdens het programma. Dit is een creatieve manier om complexe problemen op te lossen met oog op innovatie. Onder professionele begeleiding hebben de leerlingen in zes dagprogramma’s de stappen onderzoek, concepting, design, productie en presentatie doorlopen. Daarbij hebben ze allerlei kennis en vaardigheden opgedaan die van pas komen om succesvol te kunnen deelnemen in de maatschappij en het bedrijfsleven van de toekomst. Leerlingen die meedoen aan de Topklas Digital Design hebben verschillende achtergronden. Ongeacht opleidingsniveau of leeftijd, motivatie is de basis om te leren.”.

Topklas Digital Design is een project van Hilversum Media Campus, een platform voor een leven lang leren in de mediawereld, en wordt ondersteund door het Stadsfonds Hilversum en Beeld en Geluid.