Terug naar home

NEP investeert in 4K UHD Productie voor OBV's en studio met Grass Valley oplossingen

Fri, 02-June-2017 13:56 |


Inspelend op de alsmaar stijgende vraag naar hogere kwaliteit content werkt NEP Switserland, een zusteronderneming van NEP The Netherlands in Hilversum, momenteel aan de bouw van: twee grote 4K/UHD Outside Broadcast trucks (OBV’s); een 4K/UHD studio, - uitzendfaciliteiten; een - remote studio. Alle faciliteiten worden gebouwd op basis van de laatste technologie en producten van Grass Valley, a Belden Brand.

“Het project laat zien dat 4K/UHD echt op weg is om een standaard te worden in Europa”, verteld Leo Smeding, Strategic Accountmanager Grass Valley voor NEP: “Het is voor het eerst dat een 4K/UHD workflow en play-out systeem worden geïnstalleerd in een OBV en studio in Zwitserland. Een unicum in de broadcast markt. In het project worden de nieuwste native 4K camera’s, switchers, routers, multiviewers en play-out oplossingen gebruikt. De eerste OBV is reeds operationeel actief in het veld.”

“We zochten een leverancier die ons met een end-to-end oplossing kon helpen om onze doelstellingen voor 4K/UHD productie te behalen,” aldus Trond Hermansen, CTO van NEP Switzerland: “Grass Valley heeft een heldere visie en een geavanceerde product-portfolio. Deze investering brengt ons direct waar we willen zijn. Onze klanten vragen momenteel naar 4K en de timing is wat dat betreft dus ideaal.”

Beide OBV’s maken gebruik van 16 LDX 86N Native HD/3G/4K/High-Speed Systeem Camera’s en 9 M/E K-Frame Switchers met Karrera en Korona control panelen. De studiofaciliteit in Zurich wordt uitgerust met twee grote 9 M/E K-Frame switchers in combinatie met twee Karrera en twee Korona control panelen, een 8-tal LDX 86N 4K cameraketens, een 4K/UHD capable NVISION 8576 Router met 369 x 774 I/Os en een Kaleido-Modular-X Multiviewer System met 320 inputs. Het iTX Playout Platform verwerkt 20 kanalen live televisie in de 24/7 uitzendstraat, inclusief twee 4K/UHD eventkanalen. Een tweede faciliteit in de plaats Rossens, nabij Geneve, is uitgerust met 4 LDX 86N 4K cameraketens. Deze cameraketens kunnen vanaf afstand, vanuit de studio in Zurich, bediend worden.
Een centrale positie in de 4K/UHD workflow vormen de LDX 86N Native HD/3G/4K/High-Speed Systeem Camera’s met haar XensiumHAWK CMOS sensors en DPMUltra optie, die zowel native 3G/HD als native 4K beelden kan maken. Net als de overige camera’s in de LDX Series is het mogelijk om door middel van de GV-eLicense software de camera’s (tijdelijk) van nieuwe functionaliteit te voorzien. Met deze GV-eLicense kunnen gebruikers bijvoorbeeld een native HDR optie activeren die tot maar liefst 15 F-stops gaat.

Playout vormt een belangrijk onderdeel in de infrastructuur van NEP Switserland. Met de recente versie van iTX maken de UHD-kanalen gebruik van de nieuwe Vertigo UHD graphics en de mogelijkheid om separaat UDH files op te nemen met als doel deze later uit te spelen. Het iTX systeem is tevens aanwezig in een tweede faciliteit welke ook als disaster recovery fungeert.
Leo Smeding: “Het grote voordeel van onze Grass Valley 4K/UHD portfolio zit hem in de mogelijkheid om van opname tot uitzending met een complete reeks van native 4K techniek te kunnen werken. We zien steeds meer vraag ontstaan naar 4K/UHD content. Kijkers willen betere beeldkwaliteit en content eigenaren zien een potentie tot inkomstenverbetering. NEP Switzerland heeft met haar beslissing - om zich op 4K/UHD te richten - een hele gunstige marktpositie verworven.”