Nieuwe generatie K-serie van QSC

Vrijdag 21 april 2017
Op Prolight + Sound hadden we het voorrecht een demonstratie bij te mogen wonen van de nieuwe K.2-serie van QSC, de langverwachte volgende generatie van QSC’s wereldwijd bestverkochte actieve speakerlijn: de K-serie. Net zoals de rest van toehoorders waren ook wij snel overtuigd van de kwaliteit ervan.

De nieuwe K.2-serie, die bestaat uit de 8-inch K8.2, 10-inch K10.2 en 12-inch K12.2 full-range luidsprekers, herbergt een aantal belangrijke functie-upgrades, die zorgen voor een compleet nieuwe standaard op het gebied van actieve luidsprekertechnologie. QSC kondigde ook de introductie aan van de KS212C, een single-box aangedreven cardioïde subwoofer. Elk luidsprekermodel in de K.2-serie is uitgerust met een 2000 Watt powermodule, zorgvuldig afgestemd op de high-performance woofers en compressie drivers. DMT (Diversity Matched Transition) zorgt voor een soepele dekking in het hele luistergebied. De on-board DSP biedt ‘Intrinsic Correction’ en een geavanceerd systeemmanagement om de prestaties verder te optimaliseren. Feitelijk heeft de lijn twee versterkermodules aan boord: één van 1800 Watt (LF) en één van 225 Watt (HF).

Flexibel
De modellen uit de K.2-serie zijn bijzonder flexibel, zo bleek tijdens de demonstratie in Frankfurt. Bovendien bieden ze operators de mogelijkheid een bibliotheek samen te stellen van veelgebruikte pre-settings, zoals Stage Monitor, Dance Muziek, In-Am ps, Hand-held Microfoon en veel meer. Ook is het mogelijk om scènes op te slaan en zo geconfigureerde instellingen op elk gewenst moment op te kunnen roepen. Eenvoudig via het LCD-scherm van de luidsprekers of het bedieningspaneel. Alle drie de modellen kunnen zowel als main PA of als floor monitor gebruikt worden. Bovendien kan elk model gevlogen worden, aan muur of truss bevestigd worden of geplaatst worden op een standaard. “Het enorme succes van K-serie is ongekend in de pro audio-industrie en vormt een bewijs van de waarde van een geweldig design, goede prestaties, standvastige kwaliteit en betrouwbaarheid op de lange termijn”, zo zei Ray van Straten, Senior Director of Marketing bij QSC Professional. “Dit next-generation product legt de lat in dit segment weer een stuk hoger en zal de reputatie van de K-familie de komende jaren alleen maar verder versterken.”

Subwoofer
Zoals gezegd werd ook de komst van de nieuwe KS212C cardioïde subwoofer in Frankfurt wereldkundig gemaakt. Het is de perfecte aanvulling op zowel de nieuwe K.2 speakerlijn als op de rest van de modellen uit de grote K-familie en is volgens QSC een doorbraak op het gebied van innovatie en design. “Hij biedt op een unieke manier alle voordelen van een cardioïde subwoofer array in één enkele compacte behuizing”, aldus Van Straaten. ‘Keeping bass in its place’, zo luidt het adagium van de KS212C. Hij is volgens de makers ongeëvenaard in zijn vermogen om lage frequenties te beheren. Dat gaat zelfs zo ver dat je aan de achterkant bijna niets van het lage geluid merkt. Ideaal voor mobiele entertainers, AV-producties of verhuurbedrijven bijvoorbeeld, maar ook in bescheiden venues doet hij zijn werk uitstekend.

Dual 12-inch drivers worden aangedreven door een 3600 Watt amplifier (twee maal de LF versterkermodule van 1800 Watt) en gereguleerd door het DSP systeem om uiteindelijk aan de voorzijde liefst 15dB meer vermogen te produceren dan aan de achterzijde. Net als de K.2 serie voorziet de KS212C in geavanceerde DSP met via het LCD-scherm of het bedieningspaneel op te roepen scènes die eerder zijn opgeslagen. De unit is eenvoudig draagbaar dankzij vier aluminium handgrepen en vier gemonteerde wielen. Ook zijn twee M20 aansluitingen aanwezig, waardoor middels een 35 mm speakerstandaard de sub zowel horizontaal als verticaal ingezet kan worden.

Garantie
Op de beurs werd met trots ook aangekondigd dat op alle modellen uit de K.2 serie én de KS212C subwoofer na registratie zes jaar garantie geboden wordt. Standaard out of the box geldt drie jaar garantie. De K.2 serie zal vanaf half mei beschikbaar zijn. De verwachte prijzen zijn: € 749,- voor de K8.2, € 799,- voor de K10.2 en € 899,- voor de K12.2. De KS212C cardioïde subwoofer is naar verwachting aan het eind van de zomer beschikbaar en zal rond de € 1599,- gaan kosten.


Meer informatie op www.qsc.com