Primeur voor Top2000: nieuwe mobiele radiostudio van Ericsson

Vrijdag 9 januari 2015
Zoals elk jaar kwamen de Top2000 radio uitzendingen van NPO Radio 2 uit het Top2000 Café dat in Beeld en Geluid was opgebouwd. Ericsson Broadcast & Media Services verzorgt sinds de beginjaren de radiotechniek en installeert voor deze gelegenheid een mobiele DJ-set annex radiostudio. Voor de afgelopen editie werd een nieuwe mobiele DJ-set geïntroduceerd die volledig is ontworpen naar de input en wensen van het NPO Radio2 team. Tijdens de aftrap van de Top 2000 stemweek werd de set tot volle tevredenheid door Gijs Staverman in gebruik genomen. De DJ-console is uitgeklapt 3,4 meter breed maar past ‘ingevouwen’ precies door een standaard deur en is dus makkelijk te vervoeren en bovendien door slechts één persoon te bouwen. Uitgeklapt biedt het blad voldoende ruimte voor een DJ, regisseur, producer en twee gasten. De DJ-set is in hoogte verstelbaar en kan derhalve zittend of staand bediend worden.
De console is met slechts één glasvezelkabel verbonden aan het apparatuurrek, dat tot 50 meter van de DJ’s kan worden geplaatst. Dit maakt live radio mogelijk vanaf vrijwel elke locatie. De set is voorbereid op gebruik van video (visual radio) en is gebouwd op duurzame basis voor wat betreft de gebruikte materialen en energieverbruik. 

Ericsson heeft naast deze DJ-set nog een drietal mobiele radiostudio’s in de verhuur, die in december onder meer werden ingezet bij Serious Request voor NPO 3FM. 

De technische basis van de ‘Top2000 set’ was een DHD5200 XC platform. Overige highlights:
Microfoons: Shure SM7
Koptelefoons: Beyer Dynamic
Speakers: Genelec
Schermen: LG
Telefoonvork: Telos 2x12
Processors en codecs: Symetrick Airtools, Orban 8200, Prontonet
Radio automatisering: M&I Omniplayer
Madi convertor: DirectOut Andiamo