Sennheiser introduceert Digital 6000 Serie

Maandag 21 november 2016
Audiospecialist Sennheiser breidt zijn aanbod van professionele draadloze systemen uit met de Digital 6000 Serie. Deze nieuwe serie biedt uitstekende audiokwaliteit en stabiele draadloze RF-verbindingen voor veeleisende liveproducties. Net als de gerenommeerde Digital 9000 gebruikt de Digital 6000 Serie dezelfde Long Range (LR)-modus en Sennheiser’s eigen Digital Audio Codec. De serie bestaat uit een 2-kanaals ontvanger in twee verschillende uitvoeringen, een bodypack-zender, een handzender en een 19 inch rack laadstation. Dit nieuwe draadloze systeem is naar verwachting vanaf maart 2017 verkrijgbaar.
 
“Met de Digital 6000 Serie hebben we de belangrijkste voordelen van ons Digital 9000-systeem overgebracht naar een 2-kanaals ontvanger en bijhorende hand- en bodypack-zender. De nieuwe serie is ideaal voor touring- en verhuurbedrijven, theater- en musicalproducties, broadcasting en andere zakelijke klanten,” zegt Tom Vollmers, product manager bij Sennheiser. De digitale 2-kanaals ontvanger heeft een bandbreedte van 244 MHz (470 tot 714 MHz), dat wordt gedekt door drie zenderversies: 470 tot 558 MHz, 550 tot 638 MHz en 630 tot 718 MHz. Voor grotere systemen kunnen maximaal acht ontvangers worden doorgelinkt zonder de nood aan een extra antenne splitter. Het multi-kanaal-systeem werkt dan met één paar antennes. Het systeem heeft een latency van slechts 3 milliseconden.

Superieure ontvangst, betrouwbare audio
De draadloze systemen van Sennheiser staan bekend om hun betrouwbaarheid. De Digital 6000 voldoet aan deze verwachting dankzij true bit diversity, transmission error correction en additionele intelligent error concealment. True bit technologie verzekert een betere ontvangstkwaliteit dan andere technieken. Switching diversity en true diversity gebruiken het RF-signaal van één antenne of het audiosignaal van één ontvangstkanaal. Daarentegen maakt true bit diversity gebruik van beide ontvangstkanalen en combineert de informatie waardoor een optimaal signaal kan worden gecreëerd. De Digital 6000 ontvangers hebben een Link Quality Indicator (LQI) die ervoor zorgt dat problemen gezien worden voordat het signaal wegvalt. Wanneer een signaal zodanig beschadigd raakt dat de transmission error correction het niet meer kan corrigeren, schakelt het systeem automatisch de intelligent error concealment in. Met slimme algoritmes wordt het beschadigde signaal vervangen waardoor de Digital 6000 feilloos kan blijven zenden, in tegenstelling tot andere digitale systemen. De Digital 6000 gebruikt schakelbare AES 256 encryptie voor  data security; een functie dat met name belangrijk is voor conferenties en zakelijk gebruik. 

Gebruiksgemak voor geluidsingenieurs
De Digital 6000 heeft een bekende gebruikersinterface die gebaseerd is op die van de EM 3732 ontvanger. Dit zorgt voor een eenvoudige en betrouwbare werking voor de geluidsingenieur. Bovendien is er een functie om frequenties automatisch in te stellen. Daarnaast maakt de Wireless Systems Manager (WSM) software de bediening en monitoring een stuk makkelijker voor de monitor- of RF-technicus.
 
De Digital 6000 ontvanger heeft een wit OLED display die informatie weergeeft zoals het RF-signaal, de linkkwaliteit, het audiosignaal, de batterijduur, de frequentie en de encryptie. Via meerdere startschermen kan de gebruiker gemakkelijk extra informatie zien, zonder door verschillende menu’s te moeten navigeren. Kritieke  werkomstandigheden en foutmeldingen worden direct weergegeven op het display.

Klaar voor gebruik met bestaande infrastructuur en apparatuur
De Digital 6000 werkt met standaard actieve en passieve UHF antennes omdat de frequentie selectieve antennefilters zijn opgenomen in de EM 6000 ontvanger. Hierdoor kunnen de bestaande antenne-infrastructuren blijven gebruikt worden.
 
De Digital 6000 zenders gebruiken dezelfde hoog presterende accu’s als de Digital 9000 zenders. De SKM 6000 handzender is compatibel met alle microfoonkoppen van de Evolution Wireless- en 2000-serie en de speciale capsules van de 9000-serie.
 
De SK 6000 bodypack is een hoogwaardige oplossing voor draadloze instrumenten zoals een gitaar of bas. Het kan bovendien direct worden gebruikt met Sennheiser’s clip-on microfoons zoals de MKE 1 (omnidirectioneel) en de digitale versies van de MKE 2 (omni) en de MKE 40 (cardioid).
 
Slimme laadoplossing 
De L 6000 lader is een modulair 19 inch 1U systeem waar maximaal vier laadmodules aan gekoppeld kunnen worden. Elke module kan twee bodypack- of twee handzenderbatterijen opladen.
 
De laadstatus wordt op het voorpaneel aangeduid door driekleurige LED’s. Via Wireless Systems Manager is een overzicht beschikbaar van meer gedetailleerde informatie en additionele parameters zoals de batterijduur, de laadcycli en de resterende capaciteit.
 
Omdat de 6000 serie zenders compatibel zijn met de Digital 9000 zenders kan het L 6000 laadstation ook gebruikt worden voor de Digital 9000. 

Naadloze werkstromen
De Digital 6000 intrigeert naadloos in digitale en analoge systeeminfrastructuren. De EM 6000 ontvanger heeft een digitale AES-3 uitgang, hoge kwaliteit gebalanceerde analoge XLR-3 uitgangen en 6,3 mm jack uitgangen. De Dante versie van de ontvanger biedt een extra Amphenol RJ-45 connector voor de integratie in een Dante netwerk. De Digital 6000-serie is compatibel met Digital 9000 in de LR-modus. Bovendien kunnen de 6000-serie zenders worden gebruikt met de EK 6042 camera ontvanger.