SIGHT levert LED scherm nieuw gebouw RTL Luxemburg

Maandag 18 juli 2016
Binnen de nieuwsstudio in het nieuwe gebouwencomplex RTL City in Luxemburg zal SIGHT een tweetal unieke high res LED schermen plaatsen en onderhouden die gebruikt worden als backdrop voor meerdere dagelijkse uitzendingen. Broadcast Center Europe (BCE) is de system integrator van de nieuwe tv studio namens de nationale zendgemachtigde broadcaster RTL Luxemburg.
 

Voor de verschillende uitzendingen die in de nieuwe studio zullen plaatsvinden, zullen twee schermen worden geplaats elk met een resolutie van 1.6 mm van het merk LEYARD. Het grote scherm van 12,8 x 1,8 mtr zal de grote decorwand invullen, waarbij een kleiner scherm van 2 x 1,2 mtr ter ondersteuning van speciale news items wordt toegevoegd in het decor.
 
Moiré
Ter voorkoming van moiré effect heeft RTL bewust gekozen voor een resolutie die dit bekend fenomeen in TV-studio’s uitsluit. ‘We hebben diverse resoluties getest en de verschillen waren heel duidelijk zichtbaar,’ vertelt Manager Special Projects, Andreas Fleuter. ‘Naast de hoge resolutie was heel goed zichtbaar dat de kleine LED’s en zwart matte masker aan de voorkant van het LEYARD LED tegels, de lichtstudio lampen goed doorstaan’.

Masker
‘We hebben veel ervaring opgedaan in diverse tv studio’s en weten dat deze omgevingen speciale eisen stellen aan LED schermen.’ legt Marco Bruines, Managing Director SIGHT, uit. ‘De studioverlichting kan vervelend reflecteren op het scherm. Het masker lost dat op, evenals dat het zorgt voor een zeer hoge contrastwaarde en exacte kleur reproductie waarbij zwart echt diep zwart is.’ In Luxemburg wordt het scherm in twee scherpe bochten geplaatst. ‘Vanuit de verschillende camera standpunten zullen beide bochten veel in beeld worden gebracht,’ vervolgt Marco, ‘door de relatief kleine LED tegels kunnen we de bochten mooi vloeiend maken.’

Content
‘Voor wat betreft de content is er een geweldige resolutie gekozen’, licht Leonie Rotermundt, Managing Director SIGHT, toe. ‘Met een totale resolutie van 7680 x 1080 kunnen maar liefst 4 Full HD beelden tegelijkertijd zichtbaar zijn op het grote scherm. Daarbij zorgt de hoge refreshrate op camera voor een stabiele content play out waarbij zelfs in ‘low brightness' omstandigheden de grijs waarden excellent zijn.’
 
In toenemende mate worden hoge resolutie LED schermen gebruikt in TV-studio’s maar een scherm van deze omvang, resolutie en vormgeving is uniek voor Europa. Installatie vindt de komende maanden plaats. Vanaf begin 2017 zullen de nieuwe uitzendingen vanuit de studio in Luxemburg gaan starten.