Studenten NHTV maken 360-graden films voor Oculus Rift

Woensdag 25 maart 2015
Na het succes van de short film Dyskinetic keert het Creative Lab (een team bestaand uit media en game studenten van NHTV Breda), dit jaar weer terug op Go Short – International Short Film Festival Nijmegen met drie nieuwe short drama films voor de Oculus Rift genaamd “The Prism”. Het team van het Creative Lab heeft niet alleen op inhoudelijk vlak vooruitgang geboekt, maar heeft ook de technische kant naar een nieuw niveau weten te tillen.

De drie films gaan allemaal over één verhaallijn die zich afspeelt in een verhoorruimte van een politiebureau. Het verhaal, de dialogen, de bewegingen van de acteurs blijven hetzelfde, maar de perspectieven verschillen. Zo bekijk je via een film de situatie vanuit de kant van de verhoorder. Een andere film laat je situatie als verhoorde ervaren en tot slot kun je ook kiezen om alles te bekijken vanuit een observeerruimte. Iedere film met zijn eigen perspectief leert je iets nieuws over de situatie in het politiebureau. Het is aan de kijker om uit te puzzelen wat er precies gebeurd is. Het schrijven van een script was dan ook een hele puzzel. Iedere film geeft namelijk andere hints weg die voor de ander verborgen moeten blijven. Dan komt er ook nog eens bij dat de kijker geen invloed kan hebben in het verhaal. Het blijft immers een film. Om alle films interessant te maken heeft het team van script schrijvers hard gewerkt en een geweldig script neergezet.
 
De techniek
Buiten de inhoud van de film is er op technisch gebied ook veel veranderd. De twee GoPro’s, waar de film van vorig jaar: ‘Dyskinetic’ mee gefilmd is, zijn vervangen door een metalen standaard. Aan deze - door het Creative Lab ontworpen - standaard kunnen maar liefst vier spiegelreflex camera’s bevestigd worden. In combinatie met een viertal fisheye lenzen kan hiermee 360 graden worden gefilmd. Deze films komen dan ook het best tot hun recht wanneer je ze bekijkt met een Oculus Rift. Met deze VR-bril heb je de volledige controle over waar je heen kijkt terwijl de film zich rond jou afspeelt. Waar vorig jaar een Oculus Rift Development Kit 1 werd gebruikt heeft het Creative Lab dit jaar zijn zinnen gezet op de opvolger namelijk de DK2. De beeldkwaliteit is aanzienlijk verbeterd en hierdoor zijn zelfs de kleinste details te zien.

Benieuwd naar het eindresultaat?
Kom dan 8 tot en met 12 april naar het Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Op de 7e editie van dit short film festival zal het Creative Lab staan met The Prism op de Oculus Rift zodat u kunt testen of u de puzzel kunt uitvogelen. Er zijn natuurlijk vele andere films te bekijken deze dagen. Go Short heeft namelijk uit meer dan 2900 inzendingen de beste 300 Europese short films van het afgelopen jaar geselecteerd. Naast dit competitieprogramma biedt Go Short ook diverse focusprogramma's, workshops, lezingen en feestjes. Het complete programma en kaartverkoop van Go Short 2015 vind je online: www.goshort.nl.