Talpa omarmt Augmented Reality bij The Voice of Holland

Vrijdag 19 december 2014
Afgelopen vrijdag vond bij de halve finale van The Voice of Holland een spectaculaire primeur plaats. In nauwe samenwerking met Egripment en producent Talpa werden door Prographics zowel op een 15 meter telescopische camera crane als op een rijdende camera op dolly tegelijk live augmented reality effecten toegevoegd, die de optredens van de kandidaten verrijkten. Zo stond finaliste Emmaly tijdens haar nummer ‘Beautiful’ in een prachtige kathedraal en kreeg David bij zijn optreden een bezoek van niemand minder dan Michael Jackson.

Met ruim 2 miljoen kijkers was TVOH afgelopen vrijdag het best bekeken programma op TV. Prographics was verantwoordelijk voor het 3D design en samen met DutchView verantwoordelijk voor de operationele uitvoer. Daarbij is Talpa een TV-producent die graag investeert in de allernieuwste techniek.

Tijdens de halve finale werden live levensechte elementen aan de show toegevoegd. Mede dankzij Egripment werden voor het eerst in de wereld op de 15 meter lange telescopische camera crane zeer spectaculaire effecten in camerashots mogelijk. Augmented reality ontstaat door een extra laag met virtuele 3D graphics over het bestaande camerabeeld heen te leggen. Dat gebeurt door de graphics rendermachine te koppelen aan de tracking informatie van een camera. De graphics engine weet zo continu waar de camera zich bevindt en hoe het 3D-model met de camerapositie moet meebewegen. Door de berekeningen, die realtime worden uitgevoerd voor de twee augmented-camera’s, moesten de feeds van de normale camera’s en audio worden afgestemd door DutchView om zo geheel sync live te kunnen broadcasten.

Effecten
Tijdens de opening van de show in kerstsferen werden ijskristallen en de kerstwens ‘Merry Xmas’ in glazen letters toegevoegd. Tijdens het liedje ‘De Verzoening’ van Sjors van der Panne werd het studioplafond volgehangen met honderden gloeilampen en bij de start van het nummer van O’Gene viel virtueel een doek naar beneden. Ook werden alle titels van de singles van de kandidaten in 3D letters in het decor geplaatst. Absolute hoogtepunten waren het virtuele Michael Jackson silhouet die tijdens de eerste maten van het nummer David Dam meedanste en uit elkaar spatte en de spectaculaire kathedraal die in de studio werd geplaatst, waarin Emmaly Brown haar nummer ‘Beautiful’ zong.