Tape terug op de kaart

Maandag 22 september 2014
Recentelijk werd bekend dat het LTO consortium de tape storage roadmap een veel langere toekomst toegedicht heeft dan in eerste instantie gedacht werd. Het pad waarop we nu de LTO6 generatie gebruiken, wordt in eerste instantie uitgebreid tot en met een LTO10, de opslagcapaciteit loopt dan op tot een duizelingwekkende 120 Terabyte op één enkele cartridge.

Fujifilm was al lang klaar voor deze geweldige onthullingen. De 'Nanocubic' technologie die Fujifilm voor haar nieuwe generaties tape gebruikt, zorgen voor een veel grotere dichtheid zodat er uiteindelijk een veel grotere concentratie data opgeslagen kan worden op hetzelfde formaat tape. Deze door Fujifilm gepatenteerde technologie brengt tape prestaties tot ongekende hoogten en met name in omgevingen waar grote stromen data (media-, entertainment-, healthcareindustrie) de revue passeren werd dit nieuws in dankbaarheid ontvangen. De techniek werd al langer gebruikt in StorageTek's T10000 enterprise tape storage omgevingen.

Een belangrijk voordeel is dat de partikels niet langer onderhevig zijn aan corrosie en daarmee wordt de gegarandeerde bewaartermijn verhoogd naar 30 jaar. Storage specialisten binnen de film- en healthcarewereld spreken van een doorbraak. Samen met de huidige generatie opslagsoftware (Frontporch, Archiware en Xendata) is het opslagmedium tape weer helemaal terug op de kaart. Sommigen melden een wedergeboorte, andere mensen spreken over een reïncarnatie van het medium tape. Duidelijk is dat er veel geld bespaard kan gaan worden en dat kan men dan inzetten voor branchegerichte investeringen.