United initieert grootschalige HDR test

Dinsdag 19 april 2016
Op initiatief van United verzamelden zich op 14 april veertig professionals uit de Nederlandse film en televisie wereld. Met als doel; een onafhankelijke test tussen high-end UHD (Ultra High Definition) camera’s uit de markt. In samenwerking met o.a. Camalot, Camera Rentals en de Nederlandse Film Academie zijn negen camera’s vergeleken. Een bijzonder detail; naast digitale camera’s was er ook een 35mm filmcamera aanwezig op de Amsterdamse set.
 
“UHD is meer dan alleen een hogere resolutie”, vertelt Thijs van de Kamp, workflow consultant bij United. “Om de consument een intensere beleving te geven zijn ook HFR (High Frame Rate), WCG (Wide Color Gamut) en HDR (High Dynamic Range) van groot belang. We hebben in onze testen gekeken naar al deze aspecten, met de nadruk op HDR.’
 
Wereldwijd zijn er nog maar weinig partijen die ervaring hebben in het maken van opnames in UHD en HDR. United heeft op dit vlak al wel de nodige expertise opgebouwd en staat inmiddels wereldwijd bekend als een voorloper. Eén van de recente voorbeelden is het technisch mogelijk maken van de UHD-registratie van het concert dat The Rolling Stones onlangs op Cuba gaf.
 
United is trots op haar pioniersstatus. Om voorop te lopen in de ontwikkelingen is research van groot belang. “We hebben vier testen opgezet. Iedere test had een specifiek doel” aldus Thijs van de Kamp. “HDR is simpel gezegd het opnemen van meer kleur en contrast in de camera. In postproductie wordt deze informatie op een hoogwaardige manier bewerkt en behouden. Zodanig dat het eindproduct bij de consument bijna gelijk is aan wat het menselijk oog kan waarnemen. Om te testen hoe de verschillende camera’s presteren is er een uitdagende test voor camera’s opgezet met hierin veel kleur en contrast.”
 
In de test zijn high-end camera’s gebruikt van verschillende fabrikanten. Zo waren er camera’s van Arri, Canon, Panasonic, Red en Sony aanwezig. “We hebben er voor gekozen om ook op 35mm film te draaien” vertelt van de Kamp. “Dit materiaal gaan we als referentie gebruiken omdat dit nog steeds als ultieme drager gezien wordt. De rest van de camera’s gaan we in de postproductie hiermee vergelijken.”
 
Bijzonder aan het project is de samenwerking tussen de verschillende partijen. Na de postproductiefase zullen alle deelnemers gezamenlijk de resultaten bekijken en bespreken. De komende zomer zal United de resultaten van alle filmpjes online zetten. Houd de United website in de gaten!