Werken in Cloud en Virtualisatie in media steeds beter toepasbaar

Donderdag 8 juni 2017
Het Oude Magazijn in Amersfoort vormde in mei het decor voor een ‘Pop Up seminar’ over broadcast technology. Het tweede in een reeks alweer, georganiseerd door DigiNet en Avid. Het van oorsprong Vlaamse DigiNet is inmiddels dermate ingeburgerd in Nederland dat er naast een editie in het Belgische Vilvoorde speciaal voor de Nederlandse klanten een seminar in Amersfoort werd georganiseerd.

Niels Mos is verantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging van DigiNet en samen met Hans Klein Roseboom van Avid kon hij tevreden zijn met de goede opkomst van geïnteresseerden uit de hoek van producenten, facilitaire bedrijven, omroepen en content-eigenaren. Het doel van de middag was het delen van de kennis omtrent onder meer Cloud, Virtualisation en Collaborative Workflows. Iets waar de sprekers deze middag prima aan voldeden.

Avid trapt de middag zelf af met een uiteenzetting over de verschillende typen ‘clouds’ zoals deze in de industrie en door Avid gebruikt worden: zo kennen we een Private Cloud (dedicated voor één partij), Community Cloud (gedeeld in afgeschermde groep), Public Cloud (gedeeld met velen) en een combinatie hiervan: Hybrid Cloud. Avid kent drie servicemodellen om hiermee te werken: naast het leveren van wat men noemt ‘bare metal’: Infrastructure as a service (Iaas), Platform as a service (Paas) en Software as a service (Saas). Klanten kunnen zelf kiezen hoeveel controle men wil hebben over hun workflow en hoeveel men als een service uit handen wilt geven. En natuurlijk ook de balans tussen Capex en Opex. Conclusie: er is geen ideaal, elke situatie vraagt om een andere oplossing. Flexibiliteit van leveranciers is derhalve van groot belang.

Avid meldde ook nog dat het voor haar platform nauw gaat samenwerken met het platform Azure van Microsoft. Virtueel werken op een computer en software die feitelijk duizenden kilometers verderop staan, oftwel Virtualisation, wordt steeds gangbaarder in mediaproductie. Pro Tools Cloud Collaboration is hier een goed voorbeeld van: meerdere artiesten en producers kunnen tegelijk aan een audioproductie werken in de bekende Avid ProTools omgeving. Zonder noemenswaardige vertraging en een handige ‘pay as you go’ mogelijkheid.

VMware is een bekende virtualisatiesoftware die ervoor zorgt dat virtuele servers zonder problemen operationeel zijn. Het moederbedrijf van VMware, EMC ging vorig jaar samen met computergigant DELL om samen DELL EMC te vormen. DigiNet maakte bekend dat ze momenteel met Dell EMC een virtuele Avid Interplay omgeving aan het uitrollen zijn bij een klant in België.
Het Franse ATEME is gespecialiseerd in compressietechniek en encoding/decoding oplossingen voor mediadistributie. Igor Stankovic vertelde dat ATEME verwacht dat virtualisatie en cloud-technology ook bij encoding steeds belangrijker wordt. Ook hier geldt dat je sommige zaken prima in een public cloud kunt werken en voor andere zaken een private cloud, bijvoorbeeld op het eigen terrein, beter zijn. Erg belangrijk bij deze ontwikkelingen is echter de controle over alle processen. Men ontwikkelde hiervoor AMS (Ateme Management System) dat gebaseerd is op Skyline Dataminer.

Luka Topic van Dell EMC, bekend van de Isilon NAS storage oplossingen, vertelde dat er steeds meer vraag naar storage is en blijft komen. De trend van 4K video betekent immers ook dat er veel meer data opgeslagen moeten worden, tijdens postproductie en later als de content uitzendklaar is. Scale Out NAS omgevingen zijn nu gemeengoed en Isilon is hier marktleider in. Flash geheugen, betere CPU performance en snellere netwerk connecties maken de nieuwste generatie Isilon NAS systemen klaar voor de toekomst en cloud.

Cloud techniek is natuurlijk mooi maar kent ook zekere risico’s. Zo moet er wel altijd verbinding zijn, en vaak is dit een internetverbinding zonder Quality of Service (QoS). Het Duitse Viprinet neemt dit risico weg en zorgt eenvoudig gezegd voor dat hun klanten nooit meer offline zijn. Met de Viprinet Multichannel VPN routers is het mogelijk om meerdere verbindingen, zonder QoS, te bundelen tot één hoogwaardige verbinding. Hierdoor is zeer kosteneffectief en snel voldoende bandbreedte en hoge beschikbaarheid op elke locatie of vestiging te realiseren. De routers gebruiken dus meerdere type verbindingen (ADSL, coax kabel, 4G/LTE) tegelijk. De data wordt aan de ene kant in stukjes verdeeld en verspreid over verschillende verbindingen. Aan de andere kant brengt de hub alles weer slim samen. Broadcasters als Q-music maken gebruik van de Viprinet techniek voor al hun locatie-uitzendingen. Men maakt dan gebruik van vijf x 4G/LTE en een ethernet verbinding.

Een interessante demo en presentatie was er ook van het Amerikaanse Latakoo. Zij hebben een end-to-end oplossing om grote (video)files snel en betrouwbaar vanuit het veld naar de cloud en een edit-omgeving dan wel asset manager te sturen, inclusief metadata. Het gebruik van tools als Dropbox, FTP of watchfolders is dan niet meer nodig. Het product werkt snel en is vooral erg gebruiksvriendelijk. Zo kan de zender eenvoudig de compressie aanpassen als de internetverbinding slecht of juist heel goed is. Het is dan niet meer nodig om via een ander programma het file te verkleinen of in te korten. Latakoo werkt naadloos samen met onder meer het MediaCentral platform van Avid.

Maar er was meer interessants voor programmamakers in de hoek van nieuws en actualiteiten. X-News bijvoorbeeld, een cloudbased tool die journalisten helpt om in, zoals men het zelf zegt, de overvloed aan informatie te blijven drijven vanuit een story based workflow. Het kunnen inzetten van sociale media als bron voor informatie voor nieuws gerelateerde tv-stations is hierbij een heel belangrijk element.

Ook Spectra en Root6 mochten hun oplossingen nog laten zien waarna de middag werd afgesloten met een aantal NAB 2017 highlights van Avid. De nadruk lag hier natuurlijk op cloud en virtualisatie. Danny Hollingsworth liet ziet hoe Avid in the Cloud op het Microsoft Azure platform veel mogelijkheden biedt en de Virtualised Media Composer er aan komt. Net als Media Composer First, een gratis basisversie van Media Composer, bedoelt om nieuwe gebruikers aan te trekken. Tenslotte liet Donny de mogelijkheden van MediaCentral | Cloud UX zien, waarbij UX staat voor een Unified Experience. Het betreft hier een cloud-based front end voor het Avid MediaCentral platform. Hiermee is het mogelijk om van elk elk scherm of device media te bekijken en te bewerken.