Zzp’ers en opdrachtgevers opgelet: VAR wordt BGL

Dinsdag 21 oktober 2014
Voor zzp’ers en hun opdrachtgevers gaat er veel veranderen in 2015. De wijze waarop de arbeidsrelatie tussen een zzp’er en een opdrachtgever wordt gekwalificeerd gaat op de schop. De VAR (verklaring arbeidsrelatie) wordt vervangen door de BGL (Beschikking geen loonheffing). In de audiovisuele en entertainmentbranche zijn veel zzp’ers actief. Deze zzp’ers konden voorheen een VAR aanvragen bij de Belastingdienst. Deze VAR maakt duidelijk of een opdrachtgever loonheffingen en sociale premies moet afdragen bij het inhuren van de zzp’er. 

In 2015 wordt de VAR vervangen door de BGL. Voortaan zijn de opdrachtgever en de zzp'er samen verantwoordelijk voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie. Bij het aangaan van een opdracht, beantwoordt de zzp’er vragen uit een webmodule. De antwoorden worden gecontroleerd door de opdrachtgever. De combinatie van antwoorden bepaalt of er wel een BGL wordt toegekend of niet.
Als de BGL wordt toegekend, dan is er niets aan de hand. De zzp’er kan als ondernemer worden ingehuurd, zonder dat de opdrachtgever loonheffingen moet afdragen. Als de BGL niet wordt toegekend, dan moet de zzp’er volgens de Belastingdienst in dienst worden genomen.

De Belastingdienst kan achteraf de feitelijke arbeidsomstandigheden controleren. Vastgesteld kan worden of de opgegeven feiten en omstandigheden overeenstemmen met de werkelijkheid, en of de BGL terecht is afgegeven.
De BGL heeft voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers ingrijpende gevolgen. Payrollbedrijf Tentoo heeft een volledig overzicht over de BGL die de gevolgen duidelijk in kaart brengt. Kijk hiervoor op: www.tentoo.nl/BGL