Over the top: Grease, the arena show


We treffen Kees Rutgers (Executive Producer) en Bart Doerfler (Creative Director & Choreography) in de AED Studios ? net onder Antwerpen ? waar de cast van Grease aan het repeteren is voor de komende shows. Ook Music Hall houdt tegenwoordig kantoor op het mediacomplex en dus is de keuze voor deze repetitielocatie even logisch als makkelijk. De arenashow Grease is geproduceerd in december 2013 / januari 2014 en is al een aantal keren opgevoerd, maar na een korte break wordt op het moment van spreken weer gerepeteerd voor de komende shows, in Vorst Nationaal (Brussel) en Sportpaleis Antwerpen.

Fun factor

"Destijds hebben we de show gezet en op dit moment zijn we lichte aanpassingen aan het doen", vertelt Kees Rutgers, die onder de naam Show More Entertainment als freelancer bij grote producties betrokken is. "Het is een kwestie van finetunen, om het verhaal nóg lekkerder te laten lopen. We zijn bijvoorbeeld ook constant bezig met de vocals, om dat niveau altijd zo hoog mogelijk te houden. We vinden sowieso dat een show nooit helemaal af is. Er is tijd nodig om routine te creëren en karakters nog meer eigen te maken. Hoe vaker je 'm doet, hoe sterker je wordt en daar gebruiken we alle mogelijke momenten voor. In januari was het overigens al fantastisch hoor. Er zit een heel positieve vibe in de groep en dat zie je terug. Bovendien merk je in de zaal dat iedereen een zwak heeft voor Grease. Zeker de versie die wij nu neerzetten heeft een enorme 'fun factor'."

Veel

Toen Creative Director Bart Doerfler 2,5 jaar geleden door Music Hall gevraagd werd om Grease te gaan doen, bedankte hij eerst voor de eer. Althans, als het op de traditionele manier zou moeten gebeuren. Als het op zijn manier mocht, dan was het een ander verhaal, zo gaf de Amerikaan aan: "Ik wilde laten zien hoe Grease vandaag de dag zou zijn. Technisch gezien moest het 'over the top' zijn. Alles wat we moesten gaan doen op technisch gebied moest 'as much as possible' zijn. Het verhaal is het oude bekende, alle oude nummers zitten erin, maar wel in een nieuw jasje. 'Hand Jive' klinkt als een techno, de 'Dance at the Gym' is een rave geworden, het openingsnummer 'Grease' heeft een Lady GaGa sound. De kostuums zijn modern en sexy, wat ook geldt voor de Pink Ladies." Doerfler had meteen voor ogen dat dit het moest gaan worden, vertelt hij: "Het is véél en dat was van begin af aan mijn plan. Niet iedereen was het daar direct mee eens, dus er moesten wel wat mensen overtuigd worden. Ik wilde echt dat het als een concert zou gaan voelen en dat is goed gelukt."

Teamspirit

Toen er uiteindelijk een klap op wordt gegeven, was het voor Doerfler en Rutgers in nauwe samenwerking met de producenten van Music Hall, Geert Alleart, Koen Hendrickx en Roel Hermans, zaak een goed team samen te stellen. Doerfler: "We hebben audities gedaan en hebben ook mensen in de arm genomen waar we al vaker mee gewerkt hadden. Het is een uitstekend team, echt een familie, zowel de mensen on stage als achter de schermen." Kees Rutgers ervaart hetzelfde: "Het feit dat Bart zo'n eenheid weet te creëren is ook één van de redenen waarom het met hem leuk werken is. Er zijn geen verschillen tussen mensen, of je nou in de spotlights staat, technicus bent of de hoofdrol speelt. Je ziet aan de mensen dat ze het leuk vinden hieraan te werken en dat zie je in de shows ook terug. Die eenheid en teamspirit zijn uniek."

Over the top

Technisch gezien is het inderdaad 'over the top' geworden. Veel LED, veel video, veel licht?.het is groot en spectaculair. "Dat klopt", beaamt Rutgers. "Maar tegelijkertijd is ook makkelijk om te bouwen en te breken. Het is gemaakt om straks internationaal mee te gaan toeren. Het heeft een heel groot effect, maar organisatorisch gezien klopt het. Als we 's ochtends de 'load in' hebben, dan kunnen we 's avonds een show draaien. Er is een kleine B-stage met een catwalk, die reist ook met ons mee. De stage zelf niet. Die doen we steeds lokaal en dat scheelt veel ruimte. Het ziet er allemaal gigantisch uit, maar feitelijk doen we het met eenvoudige ingrediënten. Set- en lichtdesigner Luc Peumans heeft waanzinnig werk geleverd." Dat laatste bevestigt Bart Doerfler maar al te graag: "Het is de tweede keer dat ik met Peumans samenwerk en die man is fantastisch. Zijn bedrijf Painting with Light heeft ook voor de videocontent gezorgd. Toen we hiermee begonnen, heeft Music Hall ons een week samen in een ruimte gezet om tot iets moois te komen. Dat was een geweldige tijd. Hij begrijpt me én kan de dingen uitvoeren. Hetzelfde geldt voor geluidontwerper Jeroen ten Brinke. Ik zei tegen hem dat het zo luid mogelijk moest, maar dat ik niet wilde dat er ook maar één iemand de zaal uit zou lopen en zou klagen over het geluid. Dat heeft hij perfect gedaan."

Genieten

De magie die op het podium ontstaat als iedereen in een productie als familie opereert. Het is voor Bart Doerfler zo'n beetje het mooiste element in zijn werk. "Maar de magie zit 'm ook in andere dingen. Ik vind niks mooier dan bijvoorbeeld een vader met zijn dochter te zien dansen in het gangpad. Je maakt voor die mensen herinneringen die ze een leven lang bijblijven. Daarom ben ik ooit van de 'performer kant' naar deze kant van de stage gegaan. Ik heb ook voor film en televisie gewerkt, maar hier houd ik meer van. De interactie met je publiek, mensen zien genieten?fantastisch." Ook Kees Rutgers kent zo zijn favoriete momenten: "Het eerste applausmoment bijvoorbeeld. Dan voel je de sensatie en kun je ook zelf weer meer gaan ontspannen. Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat de mensen niks willen missen. Normaal zie je bij een arenashow dat mensen zich al voorzichtig naar de uitgang begeven als ze merken dat de finale nadert. Jas halen en de auto in. In dit geval is het zo geproduceerd dat de mensen amper weten wat ze overkomt. Vanuit het buigmoment gaan we meteen door in een afterparty. Publiek en cast zingen en dansen samen en maken er één groot feest van. Op die manier is het ook voor de logistiek van de verschillende locaties mooi meegenomen. Er is geen stress, mensen gaan druppelsgewijs naar buiten. Veel mensen zeiden dat het niet zou lukken, maar dat is toch echt het geval."

Loslaten

Wat de afterparty betreft moesten overigens heel wat mensen overtuigd worden, geeft Doerfler aan. "Kees zei dat we het gewoon moesten doen, ondanks dat heel veel mensen ons tegenspraken. Ons werd verteld dat België dit niet zou willen. We hebben doorgezet. Ik heb er zelf ook geen moment aan getwijfeld. Niet omdat ik het zo nodig beter weet, maar omdat ik geloof in mensen en in wat ze willen doen: opstaan, dansen en de boel even lekker loslaten. Dat lukt echt met deze productie. Ze willen dat gevoel nog net even langer vasthouden en dat extra half uur krijgen ze van ons."

Over the top Grease, The Arena Show

Na het arenaspektakel 'Peter Pan, The Never Ending Story', waarover we in AV & Entertainment Magazine uitgebreid hebben verhaald, heeft het Belgische Music Hall een nieuwe arenaproductie gerealiseerd: 'Grease, The Arena Show'. Het 'oude' Grease in een modern jasje?.en ook dát levert spektakel op. Luk Monsaert

De bijdrage van FlyAway

Binnen de integratie van LED-schermen die van Grease een totaalspektakel maakt, staat FlyAway garant voor het aanleveren van het afgewerkte multicamera HD-signaal. Daarvoor wordt één van hun High Definition flightpacks gebruikt. Compact, snel en stijlvol, maar de regieset is daarnaast opvallend uitgedost met up to date materiaal waaronder een Panasonic Multi-format Live Switcher, vier LDK8000 Grass Valley HD camera's en twee image stabilized Canon 86x box lenzen.  Met een jong, maar ervaren, gedreven en uiterst flexibel zevenkoppig team van regisseur, script, cameramannen en beeldtechnieker zorgen ze elke show opnieuw voor een dynamisch en modern totaalpakket dat garant staat voor het entertainment en de verbluffende kwaliteit waar The Arena Spectacular recht op heeft. Van de eerste noot tot de laatste cue lijmt de FlyAway-regie de samenzang van decor, klank, geluid en licht aan mekaar tot de overweldigende performance die de toeschouwer op het puntje van z'n stoel (of eigenlijk de toppen van z'n dansschoenen) houdt.

De bijdrage van AED Studios

AED Studios in Lint, net onder Antwerpen, is het grootste TV-studiocomplex in België. Het complex telt zestien multifunctionele studio's. Naast de vier standaard  'black box' studio's, zijn vijf studio's uitgerust met een vast licht-, geluid- en videosysteem. Zeven studio's beschikken over een technisch riggingplafond. Daarnaast zijn er twaalf flexruimtes, 42 gastenkamers en zeventien gastappartementen. Music Hall koos om voor de hand liggende reden dan ook voor Studio 3 van de AED Studios. Onder andere de vast ingerichte make-up- en kledingruimtes en het feit dat het volledige team (productie, cast en crew) gebruik konden maken van de onsite overnachtings- en cateringfaciliteiten, bepaalden de keuze voor AED Studios. Dankzij de uitgelezen combinatie van al deze faciliteiten verbleef  het volledige team tijdens de gehele  periode op dezelfde locatie en werd daardoor heel wat transport, tijd en kosten gespaard.

Lees verder: Show & Events Nieuws

Facebook

Aanbevolen

Gratis AV & Entertainment ontvangen

Vul hier uw emailadres in en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op AV gebied én ontvangt tevens de gratis digitale editie van AV & Entertainment