Inhoud
- Vernieuwing bij RTV NH en AT5: Online first
- Monster Jam XXL: Soepel spektakel
- Theater de Stoep op toekomst voorbereid
- Het nieuwe Doornroosje: super-de-luxe
- De keuzes van een bioscoopbezoeker
- Het belang van verzekeren: bewustzijn als toverwoord
- Het nieuwe audiosysteem van Carré: wat wil je nog meer?
- Playoutpakketten
- Online content op professioneel niveau
- Beyonce en Jay-Z on the run
- Nuage in de Temple of Tune
- Fisherman's Friend StrongmanRun: breed gedragen
- IBC 2014: licht in de crisistunnel
- Film & TV Nieuws
- Column Ferry van Beek
- Vernieuwing RTV NH en AT5: ‘Online first’
- Playout pakketten
- Online content op professioneel niveau
- De keuzes van een bioscoopbezoeker
- Broadcast & Audio Techniek Nieuws
- Roland O.H.R.C.A.: Compacte reus
- IBC 2014: licht in de crisistunnel
- Theater & Podia Nieuws
- Theater de Stoep op de toekomst voorbereid
- Het nieuwe Doornroosje: super-de-luxe
- Show & Events Nieuws
- Soepel spektakel: Monster Jam XXL
- Wings AV VIOSO 1.8 en Platinum 5
- Fisherman’s Friend StrongmanRun
- Het belang van verzekeren
- Beyoncé en Jay-Z on the run
Bijna 7.500 sportievelingen gingen begin september de uitdaging aan. Tijdens de Fisherman's Friend StrongmanRun leefden ze zich uit op route van 21 kilometer door de fraaie natuur tussen Hellendoorn en Nijverdal, waarbij ze 33 uitdagende obstakels trotseerden. Organisatie en productie lagen voor het derde jaar op rij in handen van Ev'Hands. Alco Willems
De Fisherman's Friend StrongmanRun bestond al een aantal jaren in Duitsland en vindt inmiddels ook in landen als Italië, België en Finland plaats. Drie jaar geleden besloot Rob Telgenkamp (Ev'Hands) samen met trainingskompaan Bilal Durmaz te proberen om de obstakelrun ook naar Nederland te halen. " Bilal had een medaille hangen van de editie in Duitsland. Hij legde me uit wat het inhield, liet filmpjes zien en vertelde dat het in Duitsland in een paar jaar tijd gegroeid was van 3.000 tot 10.000 inschrijvingen. We zijn erin gedoken, zochten uit wie in Nederland de vertegenwoordiger is van Fisherman's Friend en zijn het gesprek aangegaan. Ze kenden het evenement in Duitsland, vonden het wel leuk ook, maar waren toch niet meteen enthousiast. Ze moesten even overtuigd worden."
Na de nodige gesprekken werd besloten het toch te gaan doen. Telgenkamp: "Wij hebben op twee A4-tjes allemaal kreten opgeschreven van waar wij aan dachten bij de StrongmanRun. Zo wilden we hen de sfeer laten proeven die we wilden gaan oproepen. We kregen uiteindelijk een 'go' en mochten een officieel bidbook gaan maken. Er waren nog wat gegadigden, maar wij mochten het uiteindelijk gaan doen. We hebben toen samen een nieuwe BV opgericht onder de naam StrongWEB bv, waarbij outdoor sportscentrum De Wilgenweard uit Nijverdal werd toegevoegd. Inmiddels zijn we aanbeland bij de derde editie van het evenement, dat elk jaar wat groeide. "Toen we begonnen waren we zo'n beetje de eerste partij die in Nederland zoiets deed. Het jaar erop waren er al negen of tien en dit jaar hebben we er al 39 geteld", vertelt Telgenkamp. "Daar zitten overigens ook kleintjes bij, terwijl dit juist echt een grote jongen is."
Er is bewust voor gekozen om álle deelnemers dezelfde afstand (21 kilometer) af te laten leggen met 33 hindernissen. "Er is maar één Elfstedentocht en er is ook maar één StrongmanRun", vindt Telgenkamp. "Die doe je of die doe je niet, dat is de opzet waar we voor gekozen hebben. Iedereen die vijftien kilometer aan één stuk goed kan hardlopen, kan de rest van deze run wel op adrenaline uitlopen. De hindernissen zijn soms wel zwaar, maar vaak ook alleen maar smerig. De grote glijbanen waar je keihard vanaf gaat, dat is gewoon leuk. En in de modderbaden zit geen gewone modder, maar daar wordt bentoniet in gedaan." Gemiddeld genomen zijn de hindernissen goed te doen en daar zit 'm volgens Telgenkamp ook het verschil met bijvoorbeeld een survivalrun. "Daar is elke hindernis scherprechter. Haal je 'm niet, dan lig je eruit. Daarin is elke deelnemer ook een concurrent van je en een concurrent ga je niet helpen. Hier is dat echt anders. Het draait niet om de tijd, maar om het hebben van de tijd van je leven. Het moet vooral een feestje zijn, ook in de dorpen waar de run doorheen komt."
Voor Ev'Hands is de organisatie en productie van de Fisherman's Friend StrongmanRun in de basis niet zo gek veel anders dan bijvoorbeeld de productie van het festival Dauwpop. "Het is en blijft de productie van een evenement", legt Telgenkamp uit. "We doen hier wel wat meer met vrijwilligers. Naarmate de tijd vordert doen we meer met betaalde krachten. Op een dag als vandaag hebben we een man of vijftig rondlopen. Ook een partij als Interstage is vandaag bezig, die bouwen o.a. een deel van de hindernissen." De Fisherman's Friend StrongmanRun onderscheidt zich op meer vlakken van andere runs, benadrukt Telgenkamp: "Zo bieden we onze deelnemers de mogelijkheid om na afloop te douchen, dat heeft geen enkele obstakelrun. Ook dat soort dingen halen we bij de bekende jongens in de evenementenwereld, in dit geval bij Van Overbeek. Zij leverden twee badhuizen, waarvan één met 44 douches en één met 60 douches." In de regio bestaat veel goodwill als het aankomt op de Fisherman's Friend StrongmanRun. "Ook bij de gemeente wordt het breed gedragen. Het is dan ook goed voor de regio", weet Telgenkamp. "Er doen 7.500 mensen mee, hotels, cafés en restaurants draaien goede dagen. Er komt ook veel publiek op af en ook die mensen proberen we goed te faciliteren."
Op maandag ? zes dagen voor de run plaatsvindt ? is begonnen met de opbouw. "Maar als ik het alleen met betaalde krachten zou doen, dan zouden we ook op woensdag nog kunnen beginnen", legt Telgenkamp uit. "We willen het echter ook van iedereen houden. We maken hier bijvoorbeeld gebruik van de faciliteiten van de voetbalclub, die we ook gevraagd hebben de lunch e.d. voor de crew te verzorgen. Zo hebben zij er ook weer wat aan. Licht en geluid wordt gedaan door LT Audio, een lokale jongen uit Hellendoorn, die we ook altijd betrekken bij Dauwpop. Al die dingen leveren ook weer goodwill op. We zijn wat dat betreft wel dorpgericht." Het laatste stuk van de opbouw is volgens Telgenkamp het lastigst: "We gaan namelijk ook hele stukken over de openbare weg. Dat moet allemaal zo laat mogelijk afgezet worden en het is nogal een eindje. Delen kunnen we al eerder doen, maar de laatste stukken kunnen we pas zaterdagnacht doen. Het allerlaatste stukje, een kilometer of drie in Hellendoorn, doen we op zondagochtend. Pas dan is het écht klaar."
Het leuke voor Ev'Hands is dat het eigenlijk bij toeval tegen de StrongmanRun is aangelopen, maar het uiteindelijk zelf heeft binnen gehengeld en geïnitieerd in Nederland. "We hebben eerst gekeken of het een hype zou zijn, of een trend. Als het een hype is, dan moet je het op een manier gaan doen die je zo min mogelijk moeite kost. Cashen en wegwezen, onsympathiek gezegd. Wij hebben ingeschat dat het een volgende looptrend is en daarom gaan we echt voor de lange termijn. In de prognose stelden we ook dat we de eerste twee jaar geen geld zouden verdienen. Het eerste jaar hebben we maar net quitte gespeeld. We zijn toen bewust gestopt bij 3.000 inschrijvingen, omdat het de eerste keer was en we die mensen wel waar voor hun geld willen geven. Ze betalen toch 69 euro, maar daar krijg je wel wat voor. Een timechip, je naam op het startnummer, een bak fruit en een drankje na afloop, een shirt, een verwenpakket voor je spieren, douchen na afloop en nog veel meer??.daar hoef je niet meer extra voor te betalen. We zeggen altijd dat je pas te duur bent als er een alternatief voor je is. Nou, ik daag iedereen uit om dit allemaal te leveren onder onze kostprijs. We geven echt value for money."
Naast de festivals en concerten waar Ev'Hands bij betrokken is, vormt de StrongmanRun een leuk stukje afwisseling. "Maar die afwisseling hebben we sowieso wel", benadrukt Telgenkamp. "Het is namelijk niet alleen productie wat we doen. We doen bijvoorbeeld ook de muntverkoop bij het Bevrijdingsfestival in Wageningen en de horeca voor een aantal dance events in Zwolle, net als de programmering voor Poppodium Metropool in Hengelo. Daarnaast doen we de programmering voor Stöppelhaene, assisteren we bij de programmering voor de Zwarte Cross én doen we de eigen programmering op Dauwpop. Het is heel breed dus en zeker niet alleen technische productie." Het mooiste van al het werk vindt Telgenkamp nog wel het biertje na afloop, als het helemaal klaar is en alles goed gegaan is. "Mensen een leuke tijd bezorgen. Natuurlijk wil je ook gewoon een boterham verdienen, maar als dat de enige drijfveer zou zijn, dan houd ik het niet vol in deze business."
De opbouw is tot dusverre naar wens verlopen, zegt Telgenkamp twee dagen voor de StrongmanRun losbarst: "We gaan steeds verder richting oplevering. Nu is het een afvinklijstje aan het worden. Als producent zet je eigenlijk altijd een treintje in de goede volgorde. Als mensen ons vragen naar wat nou eigenlijk onze toegevoegde waarde is, dan ben ik altijd duidelijk: wij zorgen ervoor dat zij niet in de sloot lopen, waar wijzelf in het begin al twee keer in gelopen zijn. Dat scheelt je gewoon heel veel geld en zo moeten wij onszelf terugverdienen voor die partijen." Op het moment van spreken werken Telgenkamp en consorten vol vertrouwen naar de zondag toe. "Het wordt nog wel even spannend, maar dat wordt het altijd. Het gaat helemaal goed komen. Zaterdagnacht moeten we zoals gezegd nog het nodige doen, maar dan moet je gewoon zorgen dat je jongens hebt waar je dat aan over kunt laten."
Na afloop van het evenement, zondagavond zal de laatste deelnemer rond 19.00 uur weer vertrokken zijn, begint ook alweer de breek. "De afbouw begint zodra de bezemloper er voorbij is. Vooral de openbare weg moet zo snel mogelijk weer vrijgegeven worden. De ochtend erna gaan we dan met de rest beginnen en op woensdag zal alles weer bij het oude zijn."
De bijdrage van InterStage
InterStage heeft een bijdrage aan de StrongmanRun mogen leveren door de levering van onder meer een grote glijbaan en een VIP-deck. "De glijbaan (de Skyfall) van 8,5 meter hoog was volledig gebouwd van Layher Allround steigermaterialen en gebaseerd op ons eigen Stagebeam vloersysteem", legt Loran Kloeze uit. "Het monteren van de glijbaan vroeg om een goede voorbereiding, zodat de uiteindelijke helling precies juist zou zijn en voldeed aan de eisen van veiligheid. Het VIP-deck van meer dan 400 m² bestond uit verschillende hoogten en was tevens gebaseerd op het Stagebeam vloersysteem. Andere objecten die we hebben geleverd zijn PA-wings, de overdekte start/finish-poort en de verschillende overdekte DJ-booths." E.e.a. omvat in getallen: InterStage heeft 60 ton aan staal en 35 ton aan hout geleverd. Er is 10 ton beton gebruikt voor de objecten die vanwege windbelasting, contragewicht nodig hadden. Zou je alle steigeronderdelen achter elkaar leggen dan heb je meer dan 10 kilometer aan staal.