Film & TV Nieuws


450.000 uur AV-geschiedenis gered

Gedurende zeven jaar hebben Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Nationaal Archief en Kennisland 110 duizend uur video, 30 duizend uur film, zo'n 300 duizend uur audio en bijna 2,5 miljoen foto's geconserveerd en gedigitaliseerd. Deze miljoeneninvestering heeft ertoe bijgedragen dat het belangrijkste deel van de vaderlandse geschiedenis, uitgedrukt in beeld en geluid, behouden is gebleven voor historici en wetenschappers, voor creatief hergebruik, voor onderwijs en het brede publiek. Het materiaal dat nu voor een groot deel is veiliggesteld voor de toekomst gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Het gaat om de vroegste Nederlandse radio, cinema, fotografie, en de televisie-uitzendingen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Televisie-iconen als Swiebertje, de documentaires van Bert Haanstra en de foto's van Alexandrine Tinne maken hier onder andere deel van uit. Zeven jaar lang hebben honderden mensen gewerkt om dit doel te bereiken. Van de bunkers met nitraatfilm in de duinen van Overveen en Scheveningen tot de digitaliseringsstraten voor video, audio, film en fotografie in Hilversum, Amsterdam, en Den Haag. Gezien de slechte staat en kwetsbaarheid van veel analoog materiaal restte er nog maar weinig tijd om te digitaliseren. De kennis van oude audiovisuele formaten en faciliteiten om de spoelen en banden te kunnen afspelen, zouden over een paar jaar bovendien niet meer beschikbaar of onbetaalbaar zijn. Het gedigitaliseerde materiaal wordt inmiddels hergebruikt in talloze toepassingen, van lesmateriaal en Wikipedia tot apps en diensten voor de creatieve industrie.

Vrouwelijke freelancers verdienen minder dan mannen

Vrouwelijke freelancers verdienen per uur behoorlijk minder dan hun mannelijke collega's. In 2014 lagen de tarieven van vrouwen gemiddeld bijna 5 procent lager. Het verschil in honorering tussen mannen en vrouwen werd afgelopen jaar wel kleiner. In 2013 waren de uurtarieven van vrouwen gemiddeld bijna 8 procent lager dan mannen. Dat blijkt uit een inventarisatie van payrollbedrijf Tentoo. Het bedrijf onderzocht de tariefontwikkeling van freelancers gedurende de afgelopen vier jaar. Hieruit bleek dat vrouwen in 2012 per uur bijna 9,5 procent minder verdienden dan mannen. Dat het verschil in 2014 kleiner werd, is vooral toe te schrijven aan de groep vrouwen in de categorie 35 tot 54 jaar. Zij zagen hun tarieven gemiddeld licht stijgen. In het algemeen nam het gemiddelde uurtarief van freelancers sinds 2011 flink af. In vergelijking met drie jaar eerder lagen hun tarieven in 2014 ruim 6,5 procent lager. Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. "Het aantal freelancers is de afgelopen vier jaar flink toegenomen. Aangezien het aantal opdrachten niet evenredig toenam, daalden de gemiddelde uurtarieven. De economie en bedrijvigheid trekken inmiddels aan, waardoor het aantal opdrachten stijgt. Bovendien verwachten we in de komende jaren een minder snelle toename van het aantal freelancers. Als gevolg verwachten we dat de daling van de gemiddelde uurtarieven niet doorzet."

Sennheiser: AVX draadloos microfoonsysteem voor videocamera's

Sennheiser introduceert het AVX draadloze microfoonsysteem voor videocamera's. Draadloze hoge-kwaliteitsaudio voor bij video kan nu worden opgenomen in slechts twee stappen: plug de ontvanger in je camera, zet de microfoonzender aan en je bent klaar ? zonder je zorgen te hoeven maken over complexe instellingen. De Sennheiser AVX is beschikbaar vanaf juni 2015 en wordt in drie sets geleverd: met draadloze microfoon met ingebouwde zender, met bodypack zender en clip-on microfoon, en een professionele uitvoering met bodypack zender en een MKE 2 clip-on microfoon, de standaard in film- en TV-producties. Ook komen componenten apart beschikbaar, waardoor draadloze sets kunnen worden samengesteld. De adviesprijzen voor de volledige sets starten bij ? 899,-. Voorheen vermeden veel film- en televisiemakers draadloze audiosystemen door hun complexiteit en de vele formaliteiten die komen kijken bij de licentie van draadloze frequenties. Het AVX-systeem is vanaf de grond opgebouwd om digitale audio voor video makkelijker te maken. De digitale transmissie van het systeem configureert zichzelf volledig, waardoor je binnen enkele seconden klaar bent om te filmen. Bovendien selecteert het automatisch de beste frequentie en past deze geruisloos aan wanneer een storingsbron zich voordoet. Daarbij werkt het systeem in het

1.9 GHz frequentiegebied, dat over bijna de hele wereld vergunningsvrij te gebruiken is. Het AVX-systeem beschikt verder over een stroomsysteem dat het energieverbruik drastisch verlaagt. Zo gebruikt het systeem altijd precies zoveel stroom als nodig is voor een sterke connectie tussen de zender en ontvanger, en wanneer de camera over fantoomvoeding beschikt, schakelt de ontvanger automatisch in en uit met de camera mee, waardoor deze nooit onnodig aan blijft staan. 

Film&Tv Nederlanders lanceren eerste 4K-televisiezender ter wereld

Tijdens de internationale tv-markt MIPTV in Cannes werd Festival 4K gepresenteerd, de eerste televisiezender ter wereld die zich volledig richt op uitzendingen in Ultra HD, ook wel 4K genoemd. Festival 4K is beschikbaar voor tv-distributeurs over de gehele wereld. De initiatiefnemers voor de nieuwe zender zijn de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch en hun compagnons Rob Overman en Robert Rutten van de Nederlandse Brava Group. "De ongelooflijke beeldscherpte en de sublieme audiokwaliteit (Dolby 5.1) van Festival 4K geeft de kijker het gevoel vlak voor het podium van een festival te staan, maar dan thuis zittend in zijn eigen comfortabele stoel", aldus Jur Bron. Samen met Gerard Ardesch stond hij eerder (mede) aan de basis van succesvolle muziekzenders als Brava, DJAZZ.tv, TV Oranje en SchlagerTV. De verwachting is dat de verkoop van televisietoestellen die geschikt zijn voor Ultra HD de komende tijd snel zal stijgen, zo melden bronnen bij het toonaangevende Taiwanese DIGITIMES Research instituut. Ook dalen inmiddels de prijzen van Ultra HD-televisietoestellen. Festival 4K is de eerste televisiezender ter wereld die non-stop uitzendt in native 4K (Ultra HD) beeldkwaliteit en Dolby Digital audio. De zender wordt op dit moment aangeboden met een programmering in blokken van zes uur. In 2016 zal dit worden uitgebreid naar loops van twaalf uur. Vanaf 2017 verzorgt Festival 4K een unieke 24-uurs programmering in Ultra HD. Festival 4K wordt redactioneel ondersteund door Music Media & More in Almere. De technische ondersteuning vindt plaats vanuit het Overijsselse Steenwijk door het bedrijf Basmedia. Meer informatie op www.festival4k.tv.

SBS kiest MediaLab voor distributie videomateriaal

SBS kiest MediaLab als professionele tool voor de distributie en beheer van haar videomateriaal. Voor SBS is het met tv-zenders als Net5, SBS6 en Veronica belangrijk dat producties niet uitlekken. Met MediaLab heeft SBS de gewenste duidelijkheid over autorisatie en security en wordt het intellectueel eigendom beschermd. Snelheid en gebruiksgemak zijn voor partijen als SBS cruciale onderdelen van filesharing. Door de verplichting grote bestanden altijd te moeten up- en downloaden, kost de inhoudelijke afstemming vaak onnodig veel tijd en geld. Met MediaLab hoeft SBS bestanden niet eerst te downloaden en zijn ze constant op elk device beschikbaar. Door middel van een preview kan SBS direct de inhoud van producties afstemmen en in geval van haast kan dit ook altijd mobiel. Josbert van Rooijen, IT Manager bij SBS: "Met MediaLab kunnen we veilig onze mediabestanden versturen, hoe groot ze ook zijn. Het centraal managen van inkomende en uitgaande content bespaart kosten en tijd. Doordat ook mobiel meteen een preview van de bestanden te zien is, kunnen we elkaar direct feedback geven en comments achterlaten in het systeem. Met reporters, productieteams of correspondenten op locatie kan zo makkelijker worden bepaald of de aangeleverde beelden in orde zijn. Dat maakt onze beslissingstrajecten veel efficiënter en doorlooptijden korter." Robin de Vries, CEO bij MediaLab: "Hoewel security voor productiehuizen en broadcasters zeker een issue is, worden de risico's meestal per keer ingeschat. Zeker bij grote programma's voldoen gratis diensten voor filesharing dan niet meer. Vaak is niet duidelijk of bestanden wel op de juiste plaats aankomen en wie er bij kan, omdat de rechten- en autorisatiestructuur niet duidelijk is vastgelegd. Als het een belangrijke serie is, bestaat de kans op uitlekken en de financiële gevolgen kunnen dan groot zijn. Het is daarom een goede zaak dat steeds meer bedrijven inzien dat professionele tools als MediaLab controle over hun content geven."

MediaPark Jaarcongres: 18 juni

Op 18 juni verzorgen iMMovator, Beeld en Geluid en Media Academie voor de achtste keer het Mediapark Jaarcongres (MPJC) in studio 21 op het Media Park. Het thema van deze editie is: 'Act Global'. Speciale aandacht gaat uit naar Nederlandse pioniers die het ver hebben geschopt in het buitenland. Ze laten zien dat grenzen vervagen en de wereld aan je voeten ligt. Videopionier Jeroen Wijering vertelt hoe hij in 2004 als student de JW player ontwikkelde. Hij besluit een opensourceversie van de software op zijn website te zetten. De rest is history - websites als NU.nl en die van het Witte Huis maken er gebruik van en zelfs YouTube draaide in het eerste jaar van bestaan op de JW Player. Inmiddels is de player live op 2 miljoen sites en werken ze vanuit New York. Een jongensdroom werd werkelijkheid! Het toonaangevende dancelabel Spinnin' Records staat hoog in de top 10 van de meest bekeken YouTube Channels ter wereld. Eelko van Kooten heeft de ambitie om van Spinnin' Records wereldwijd dé autoriteit op gebied van dancemuziek te maken. Die ambitie staat inmiddels niet zo ver af van de realiteit. Jan Riemens is een ondernemer pur sang. Zijn internationale media bedrijf Zoomin.TV is koploper op het gebied van online video, actief in 26 markten en heeft een online bereik van 2,2 miljard video impressies per maand. Wat is zijn visie op deze nieuwe markt? Tijdens MPJC delen deze en andere pioniers hun ervaringen en hun visie op het medialandschap van de toekomst. Gaat virtual reality verder met zijn opmars de wereld te veroveren? Weet lineaire televisie naast online video stand te houden? Hoe kunnen we in als Nederlanders onze rol vast blijven houden in de veranderende mediawereld? Meer over het programma en inschrijving is na te lezen op 

www.mediaparkjaarcongres.nl.

Lees verder: “Geen zorgen over Wet werk en zekerheid”

Facebook

Aanbevolen

Gratis AV & Entertainment ontvangen

Vul hier uw emailadres in en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op AV gebied én ontvangt tevens de gratis digitale editie van AV & Entertainment