‘Behoefte aan flexibiliteit blijft’


Paul den Ronden (Tentoo): 'BEHOEFTE AAN FLEXIBILITEIT BLIJFT'

De nieuwe Wet werk en zekerheid zorgt voor veranderingen op de arbeidsmarkt. Paul den Ronden, directeur van uitzendorganisatie Tentoo, opent het gesprek hierover kort en bondig: "Een nieuw evenwicht gaat zo niet lukken. Voor de werkgever zijn alle veranderingen onaantrekkelijk en de behoefte aan flexibiliteit zal blijven." Maud Mentink

"Bedrijven moeten nog steeds bezuinigen. Waar dus de gedachte van de overheid vandaan komt dat juist dáár voor werknemers meer zekerheid te halen valt, dat begrijp ik nog steeds niet goed", legt Den Ronden bevlogen uit. Tentoo zit er, met zijn 22.000 uitzendkrachten en 11.000 werkgevers, dan ook bovenop. Naast het verzorgen van personeel via payrolling, leveren zij zzp-support aan freelancers, verzorgen ze de loonadministratie voor bedrijven en adviseren ze betreffende de nieuwe regelgeving op de arbeidsmarkt. Den Ronden: "De vragen van klanten met betrekking tot arbeidsrecht stromen nu in groten getale binnen. Voor ons zijn de wetswijzigingen dan ook dagelijkse kost."

Verhoudingen op scherp

Het ontslagrecht zou eenvoudiger worden gemaakt, aldus de overheid. Toch kijkt Den Ronden daar heel anders tegenaan. "Eerst kon je nog naar het UWV stappen als je werknemer onvoldoende presteerde. Nu is die stap weg. Je gaat alleen nog naar het UWV als je een ontslagvergunning wilt wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid. Functioneert mijn werknemer niet, dan moet ik naar de kantonrechter stappen. Dat betekent een investering qua tijd en geld en denk maar niet dat de onderlinge verhoudingen er beter van worden." Toch is er volgens Den Ronden wel één lichtpuntje te noemen aan de nieuwe ontslagregeling: "De transitievergoeding die betaald moet worden is wel een stuk goedkoper. Dat kan nu wel de helft schelen. Maar nogmaals, makkelijker wordt het echt niet!"

Kwalijk

Evenals het werken met flexibele arbeidskrachten. In plaats van drie jaar met tijdelijke contracten, mag nu nog maar twee jaar lang met tijdelijke contracten achter elkaar worden gewerkt. De contracten worden beschouwd als aaneengesloten als zij een tussenpoos van zes maanden of minder kennen. Dat was voorheen drie maanden. Den Ronden vindt het vooral kwalijk dat deze maatregel samengaat met het beperken van het gebruik van CAO's. "Vanaf 1 juli is het niet meer mogelijk om arbeidsrechtelijk bij CAO af te wijken van de nieuwe wetgeving omtrent flexcontracten. Bestaande CAO's mogen tot 1 juli 2016 nog wel op deze manier blijven functioneren. De overheid zet nu in op een overkoepelende CAO per branche en biedt op deze manier dus geen mogelijkheden meer om meerdere flexcontracten achter elkaar aan te kunnen bieden wanneer dat werkinhoudelijk nodig is." Den Ronden stelt dan ook de vraag: "Wat gaat er dan gebeuren met alle seizoensarbeiders, bijvoorbeeld beveiligers die op evenementen werken?"

AV en evenementen

Wat voor invloed gaat deze wetgeving volgens Den Ronden hebben op de AV- en evenementenbranche? "We weten dat in deze branche flexibiliteit belangrijker is dan gemiddeld, want de continuïteit is moeilijker te voorspellen omdat er projectmatig wordt gewerkt. Neem bijvoorbeeld de omroepen die werken met tijdelijke contracten voor negen maanden per jaar. Die moeten oppassen, want nu zitten ze na twee jaar vast aan een contract voor onbepaalde tijd." Een oplossing voor dat probleem is er zo snel niet, omdat ook zij per CAO niet meer van die regels kunnen afwijken. Den Ronden: "Het wordt lastig voor ze, duurder en bovendien enorm onhandig." Heeft de nieuwe wetgeving dan ook invloed op het reilen en zeilen van Tentoo zelf? Den Ronden: "Jazeker. Met payrolling vallen we onder dezelfde regelgeving als uitzendorganisaties en ook daar wordt het gebruik van flexcontracten verder ingeperkt."

Kritiek

Naast de Wet werk en zekerheid ligt er ook een wetsvoorstel klaar om het zelfstandig ondernemen op de schop te nemen. Het wetsvoorstel 'Beschikking geen loonheffingen' houdt in dat er voor iedere opdracht(gever) een nieuwe beschikking (voorheen een VAR, verklaring arbeidsrelatie) getekend moet worden waarin alle voorwaarden van de samenwerking worden beschreven. Belangrijk daarbij is vooral het ontbreken van een gezagsverhouding tussen beide. En als die voorwaarden niet worden nageleefd? Dan kan de betreffende opdrachtgever alsnog worden aangeslagen voor loonbelasting en werkgeverspremies. Het werken met freelancers levert in die zin bij Tentoo geen wijzigingen op, want de opdrachtovereenkomst wordt ondertekend door de zelfstandige en opdrachtgever in kwestie.

Van tafel

Op het moment van spreken liet staatssecretaris Wiebes zijn licht nog schijngen op het wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL). De Belastingdienst zou daarmee meer mogelijkheden hebben om de opdrachtgever aansprakelijk te stellen, mocht er sprake zijn van een schijnconstructie. Daarom wordt de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever gelegd en is er de kans dat zij alsnog worden aangeslagen voor sociale premies. Het voorstel is door Wiebes inmiddels van tafel geveegd, waarbij een alternatief plan gepresenteerd is. Het nieuwe plan is minder administratief belastend. Per sector wordt een modelovereenkomst opgesteld door de Belastingdienst, met voorwaardem waaraan een arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever moet voldoen. De overeenkomst tussen de BGL en het nieuwe plan is dat de opdrachtgever medeverantwoordelijk is voor het naleven van de regels.

 

Vraag blijft

Tentoo staat voor onbekommerd ondernemerschap. Den Ronden kan het daarom niet vaak genoeg herhalen: "De vraag naar flexibiliteit, in deze tijd van crisis, die blijft." Alternatieven voor de problematiek die de Wet werk en zekerheid veroorzaakt, liggen niet altijd voor handen. Als de nieuwe ketenbepaling zorgt voor een risico met betrekking tot het voortbestaan van de sector, kan er door middel van een ministeriële regeling een afwijking van de regels worden opgenomen in de CAO. Dan kan men voor een bepaalde functie met contracten voor bepaalde tijd blijven werken. Met de uitzend- en payrollorganisatie verwacht Den Ronden de komende jaren flink te groeien, want flexibiliteit zonder risico vind je nu alleen nog in de vorm van uitzendkrachten of personeel via payroll. Andere oplossingen zijn beperkt. Tentoo heeft zijn diensten wel uitgebreid met een juridische tak die hierin kan adviseren. Den Ronden: "Wij zijn iedere dag met de Wet werk en zekerheid bezig, terwijl een organisatie vaak pas gaat kijken naar dergelijke wetgeving wanneer zij iemand moet ontslaan of een nieuw contract af gaat sluiten. Daarom bedenken wij op dat moment graag samen een oplossing op maat."

Seminars

Mensen die graag meer willen weten of een casus voor willen leggen, kunnen contact opnemen met Tentoo. Houd de website www.tentoo.nl in de gaten, want er komt binnenkort weer een nieuwe reeks seminars aan rond de Wet werk en zekerheid en de veranderingen die per 1 juli 2015 ingaan

Lees verder: Nieuw pand Grass Valley in Breda

Facebook

Aanbevolen

Gratis AV & Entertainment ontvangen

Vul hier uw emailadres in en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op AV gebied én ontvangt tevens de gratis digitale editie van AV & Entertainment