Inhoud
- Mediapark Jaarcongres: Video of de gladiolen
- Dag van de Digitale Radio: Let's get digital
- Radio-ontwikkelingen: gemak en niches
- Graphics in beeld
- Budget graphics en FX-suites voor video
- Ericsson op Pinkpop: "Zo mag het altijd wel gaan"
- The Sound of Music: Moderne klassieker
- Audio-netwerken
- Gehoorproblematiek: I love my ears in volle vaart
- Geluidsprojecten
- Meyer Sound CAL in Koninklijk Concertgebouw
- Pinkpop 2015: Elk jaar weer trots
- "Stroomplan vaak opeenstapeling van veiligheidsmarges"
- Living The Legacy
- TV & Radio Nieuws
- Mediapark Jaarcongres: Video of de gladiolen
- Dag van de Digitale Radio: Let’s get digital
- Radio-ontwikkelingen: gemak en niches
- Graphics in beeld
- Budget graphics en FX-suites voor video
- Ericsson op Pinkpop: “Zo mag het altijd wel gaanâ€
- Theater & Podia Nieuws
- The Sound of Music: Moderne klassieker
- Audio-netwerken
- Gehoorproblematiek: I love my ears in volle vaart
- Geluidsprojecten
- Meyer Sound CAL in Koninklijk Concertgebouw
- Show & Events Nieuws
- Pinkpop 2015: Elk jaar weer trots
- “Stroomplan vaak opeenstapeling veiligheidsmargesâ€
show&events productie
av-entertainment.nl
Elk jaar weer trotsMegaland in Landgraaf is als jarenlang het terrein waarop ieder jaar Pinkpop wordt gehouden. Het evenemententerrein kent al lang geen geheimen meer voor de organisatoren van het festival ? Buro Pinkpop en Mojo ? maar toch waren tijdens de meest recente editie lessen uit de vorige editie meegenomen.
Fotografie: Hub Dautzenberg, Bart Heemskerk,
René Bradwolff, Saskia Bosch en Sascha Teschner
Dit jaar was voor het eerst een centraal 'Pinkpop Control Centre' ingericht. Deze ruimte, waarin alle hulpdiensten samen zitten, werd in het leven geroepen naar aanleiding van het bizarre noodweer dat de slotavond van Pinkpop 2014 teisterde. Feitelijk kroop Pinkpop die avond door het oog van de naald, toen enorme onweersbuien het festivalterrein in een mum van tijd omtoverden tot een gevarenzone. Het festival werd net voor het optreden van Metallica tijdelijk stilgelegd en het publiek werd vanaf de mainstage door Eric Corton gemaand om rustig te blijven. Een prima oplossing, bleek achteraf, omdat het ontruimen van het terrein zeker geen goed alternatief was geweest. De schade viel mee en het optreden van Metallica vond 'gewoon' doorgang, zij het wat later dan gepland.
Een les die vervolgens geleerd werd ? onder andere na het opstellen van een uitgebreid evaluatierapport met de alleszeggende naam '45e Pinkpop: super editie met leermomenten voor de toekomst' ? was dat de onderlinge communicatie beter kon. En zo bleek maar dat er voor een organisator zelfs na 45 edities Pinkpop nog wat te leren is. "Uit het onderzoek bleek inderdaad dat de communicatie zowel onderling met de medewerkers als naar het publiek toe beter kan", vertelde Jan Smeets in een eerder interview. "Daarom hebben we iedereen samengebracht in het nieuwe Pinkpop Control Centre van waaruit we alles kunnen monitoren om een escalatie te voorkomen." In het controlecentrum zaten deze jaargang alle diensten bij elkaar: brandweer, politie, beveiliging?.allemaal op één plek. Hoofd productie Sierk Janssen vertelde er vooraf al over tegen de NOS: "Vorig jaar vielen de gsm-masten uit, waardoor de hulpdiensten moeilijk konden communiceren. Nu zit iedereen op één plek en pik je het sneller op als er iets aan de hand is."
Dit jaar bleef Pinkpop gelukkig verstoken van dergelijke excessen. Een hoosbui op de vrijdagavond en het uitvallen van afsluiter Foo Fighters, daarmee zijn de grootste 'problemen' van Pinkpop 2015 wel genoemd. Dat eerste leverde vooral natte pakken en fraaie foto's op, het tweede stress en een hoge telefoonrekening bij de boekers en de mensen van Buro Pinkpop, die naarstig op zoek gingen naar een waardige vervanger voor de Foo Fighters.
Productioneel gezien is Pinkpop een klus van formaat, die al 46 edities geklaard wordt met Jan Smeets aan het roer. Mister Pinkpop besteedt daarbij de site coördinatie uit aan Sierk Janssen (PPM Events) en eventmanager Niek Murray, bij Buro Pinkpop al jarenlang de rechterhand van Smeets. Zij zijn de helikopters boven de festivalproductie en schakelen daar uiteraard heel wat partijen bij in. Zo is The Production Factory (Profac) al sinds 1998 de technisch productie partner van het festival. "Wij zijn verantwoordelijk voor de opzet en inrichting van alle artiesten stage- en backstage-elementen en frontstage publiekselementen op de site", legt Gerrit Kuster van Profac uit. "Vooraf wordt het allemaal vastgelegd in CAD-tekeningen, compleet met 3D-modellen van de staging voor de grote artiesten. Dat maakt het mogelijk deze podia en aanverwante bouwsels, inclusief de backstage- en frontstage faciliteiten, te kunnen plaatsen op het terrein en tevens mogelijke problemen bij conflicterende disciplines te signaleren en zo de overall festivalproductie te stroomlijnen tot een bouwkundig geheel."
Onder de auspiciën van Mojo's Rob Trommelen (hoofd festivalprogrammeur) met de Mojo talent bookers en in samenspraak met de artist handlers, Jan-Chris de Koeijer, Koos van Os, Naomi van Hak en Vicky van Galen, worden de riders van de artiesten qua techniek uitgewerkt en ingepast in de festival line-up. Verder verzorgt The Production Factory de complete technische productie en logistiek, met budgettering in het voortraject en uitvoering op locatie met het technisch ontwerp voor licht, geluid, video, rigging, staging, tenten, barriers en meer. "In samenwerking met Jan Smeets, Sierk Janssen en Niek Murray van Buro Pinkpop worden alle eerder genoemde items ingepast in de overall site-inrichting", legt Kuster uit.
Op basis van het finale rigging-, licht-, geluid- en videoplan worden speciale constructies gerealiseerd, waarin uiteraard ook alle technische eisen van de artiesten zijn vertaald. Hieruit vloeit een bestek met installatieplanning en de uitvoering van video, licht, geluid, staging en decor voort. Op de vraag in hoeverre kan worden voortgeborduurd op de plannen van eerdere jaren, antwoordt Gerrit Kuster: "Je hebt als basis de lay-out, maar de verscheidenheid aan headliners van wereldformaat maakt het elk jaar toch weer een nieuwe uitdaging. Zij brengen hun eigen festivalset mee en deze moet passen in de line-up van de dag. Dat betekent dat je elk jaar weer opnieuw een puzzel in elkaar moet zetten, die uiteindelijk moet leiden tot tevreden headliners, maar ook blije artiesten in de rest van de line-up. Daarnaast moeten ook de change-overs werkbaar blijven. In de praktijk blijkt telkens dat we na de laatste toon van de dagheadliner de hele nacht moeten ombouwen naar een nieuwe set voor de headliner van de volgende dag. Vaak houdt dat tevens in dat er een nieuwe ego ramp en een nieuwe barrier opstelling moeten komen."
De voorbereidingen op deze editie van Pinkpop begonnen voor The Production Factory zo'n beetje in januari van dit jaar, terwijl het werk op locatie twee weken voor het festival begon. Kuster: "Het zwaartepunt lag voor ons in de tweede helft van april en begin mei. Dat zat 'm in studie naar en uitwerking van de mogelijkheden in en op de bühnes. Kunnen extra kosten voor techniek wel of niet worden gehonoreerd, wat betekent dat voor de plannen en hoe en wanneer wordt het gecommuniceerd naar de productie managements van de artiesten?" Al met al zijn de mannen van The Production Factory er elk jaar weer trots op om actief te zijn op en voor Pinkpop: "Het is gewoon mooi om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het oudste festival van Nederland", aldus Kuster, die moe maar voldaan terugkijkt op deze 46e editie: "Minpuntje was natuurlijk dat de Foo Fighters niet konden komen door de enkelbreuk van Dave Grohl, maar productioneel gezien kunnen we alleen maar blij zijn, omdat het allemaal soepel is verlopen en het weer dit jaar geen spelbreker is geweest."
Ook over de samenwerking met alle betrokken partijen is Kuster zeer te spreken. "Die is uitstekend. Meer dan dat zelfs! Het grote familiegevoel is sterk aanwezig. Natuurlijk wordt er wel eens gemopperd, het zou een wonder zijn als dat niet zo was, en we hebben de weken in het Limburgse land weer als super prettig ervaren. We hebben onze job fantastisch kunnen uitvoeren en deze prachtige productie met z'n allen met veel plezier neergezet. Na Pinkpop ben ik meteen doorgegaan naar een volgende productie en ik merkte dat ik de eerste dagen best een beetje een gevoel van heimwee had. Ik miste het team best, kan ik je melden."
Je hebt als basis de lay-out, maar de verscheidenheid aan headliners van wereldformaat maakt het elk jaar toch weer een nieuwe uitdaging.
Productioneel gezien is Pinkpop een klus van formaat, die al 46 edities geklaard wordt met Jan Smeets aan het roer.
Afgelopen zaterdag bereikte vijftien jaar aan ervaringen en show een absolute climax; The Legacy. Samen met 40.000 dance liefhebbers vierde Sensation het jubileum met een unieke show. In tegenstelling tot andere jaren, waarbij iedere editie een geheel eigen decor heeft, is The Legacy een verzameling van de hoogtepunten van vijftien jaar Sensation. Livingprojects had de eer om met drie verschillende showelementen en een nieuw product deel uit te maken van de legendarische show.
God is a DJ! Vanuit de gedachte dat Sensation met haar publiek de dance muziek heeft verheven tot een eigen religie, met de Amsterdam ArenA als tempel, was de ArenA afgelopen zaterdag omgebouwd tot kathedraal.
Over de lengte van de vloer, aan weerszijden van het 'altaar', vormen twee lange rijen van aaneengesloten prieeltjes de gewelven. De ondergelegen catwalk verlicht met 70 Philips Color Kinetics' ColorBlaze armaturen leiden naar het centrum van het decor; de DJ booth.
Boven de draaitafels van o.a. Fedde le Grand, Laidback Luke en Sander van Doorn hangt the Source of Light. Het enorme lichtbolwerk komt uit de gelijknamige show van 2013 en wordt aangestuurd door de zestig hubs die Livingprojects voor de show heeft ontwikkeld. The Source of Light werd eerder al aangepast voor de eerste outdoor editie in Dubai, om het zand, de wind en de hoge temperaturen te kunnen weerstaan. Terug van Dubai kon de gigantische lichtbron direct terug worden geplaatst in het middelpunt van de show.
Vanuit het plafond dalen honderd van de oorspronkelijk 170 opblaasbare LED Spheres uit de Innerspace show neer. Via de bijbehorende lierinstallatie, beweegt iedere Sphere individueel op en neer.
Op de tonen van Tiësto's 'Adagio for strings' verschijnen meisjes, zwevend op zes verschillende licht omrande kruizen. Het licht rond de kruizen is afkomstig van een nieuwe pixel gestuurde LED strip, de LuxLineair iPix. De speciaal ontwikkelde art-net node die de iPix aanstuurt, kan iedere outline van de kruizen, met een totale lengte van 8,5 meter zonder tussenkomst van andere hardware aansturen.
In het opbouwen van de avond waarbij de muziek, het publiek en alle showelementen uiteindelijk samenkomen in het absolute hoogtepunt, stijgt ook het gevoel van trots. "Livingprojects werkt al jaren mee aan grote shows. Dit was met recht een legendarische show", vertelt Michael Sebregts van Living Projects. "The Legacy is voor ons een bevestiging dat we niet alleen mooie dingen maken, maar dat we ook echt kwaliteit leveren. Sensation shows touren soms wel langs 21 landen. Als je dan twee oude showelementen in perfecte staat ziet terugkomen in de jubileumshow, ben ik ontzettend trots op wat wij bereikt hebben."