Inhoud
- Cruciaal: Intercomsystemen
- DAMD: verenigingen voor een gezonde branche
- Ondertitelen anno 2016
- Primeur: remote IP-broadcastproductie
- DutchMulticam: kennismaken met nieuwe regiewagen
- Terugblik: Integrated Systems Europe
- CUE2016: echte netwerkbeurs
- Roland VR-50HD: All-in-one productiestudio
- Voorbeschouwing: Prolight + Sound 2016
- Tafeldiscussie: "ICT is geen luxe meer"
- The Unit Showcontrol + LiveLAB = Live Legends
- De passie van Maykel Piron (Armada Music)
- Uitermate soepel: Ladies of Soul
- TV & Radio Nieuws
- Column John Huijbregts: Sociaal verslaafd
- Intercomsystemen: cruciaal
- DAMD: ‘verenigen voor een gezonde sector’
- Ondertitelen anno 2016
- Wereldprimeur: Remote IP-broadcastproductie
- DutchMulticam: kennismaken met nieuwe regiewagen
- Terugblik Integrated Systems Europe 2016
- Theater & Podia Nieuws
- CUE2016: echte netwerkbeurs
- Roland VR-50HD: all-in-one productiestudio
- Voorbeschouwing Prolight + Sound 2016
- Show & Events Nieuws
- Tafeldiscussie: “ICT is geen luxe meerâ€
- The Unit Showcontrol + LiveLAB = Live Legends
- De passie van Maykel Piron (Armada Music)
- Uitermate soepel: Ladies of Soul 2016
tv&radio Actueel
av-entertainment.nl
Wereldprimeur VRT LiveIP:De European Broadcasting Union (EBU) maakte bekend dat de Belgische publieke omroep VRT op 15 januari 's werelds eerste remote IP-broadcastproductie heeft gerealiseerd, waarbij volledig gebruikgemaakt werd van open standaarden in de hele productieketen.
Deze remote productie was een vervolg op de eerdere proefuitzendingen vanuit de IP-studioregie die speciaal gebouwd werd door de LiveIP projectgroep, onderdeel van het zogenaamde Sandbox project van de VRT. Deze keer werd de concertzaal Bozar (in het centrum van Brussel) door middel van een enkele glasvezelkabel verbonden met de IP-regie bij VRT in Brussel, zo'n tien kilometer verderop. De feedback van het VRT-productieteam op de productie was unaniem positief en de bouwtijden voor de productie bleken bovendien beduidend korter dan die van reguliere broadcast producties.
"De combinatie van zogenaamde CWDM-technologie en IP stelt ons in staat om over één glasvezelkabel 25 Gbit/s te transporteren voor de vier gebruikte IP-camera's, de tien microfoons, intercom, telepresence en controle, zonder enige vertraging. Dit maakte deze multicam-productie zo eenvoudig en transparant dat je direct vergeet dat het programma eigenlijk wordt gemaakt op tien km afstand", aldus Karel Debondt, Project Manager bij VRT. "Merkbaar was ook de enorme tijdsbesparing bij het technisch bouwen van de productie. Het is eigenlijk een kwestie van het aansluiten van de glasvezelkabel en vervolgens zijn video, audio, intercom, controles en internet direct beschikbaar."
Het LiveIP Project, onderdeel van het VRT Sandbox-technologie accelerator programma, is 's werelds eerste proof of concept van een complete multivendor live-productieketen welke uitsluitend is gebaseerd op het IP-protocol. Gedreven door de VRT en de EBU en versterkt door een lange lijst van partners zoals Axon, Dwesam, D&MS, EVS, Genelec, Grass Valley, Lawo, LSB, Nevion, Tektronix en Trilogy, is een volledig functionele IP-productiestudio ontwikkeld. Het project maakte tevens als eerste volledig gebruik van bestaande open standaarden, waaronder SMPTE 2022-6, AES67 en PTP.