Wereldprimeur: Remote IP-broadcastproductie


tv&radio Actueel

av-entertainment.nl

Wereldprimeur VRT LiveIP:

De European Broadcasting Union (EBU) maakte bekend dat de Belgische publieke omroep VRT op 15 januari 's werelds eerste remote IP-broadcastproductie heeft gerealiseerd, waarbij volledig gebruikgemaakt werd van open standaarden in de hele productieketen.

Deze remote productie was een vervolg op de eerdere proefuitzendingen vanuit de IP-studioregie die speciaal gebouwd werd door de LiveIP projectgroep, onderdeel van het zogenaamde Sandbox project van de VRT. Deze keer werd de concertzaal Bozar (in het centrum van Brussel) door middel van een enkele glasvezelkabel verbonden met de IP-regie bij VRT in Brussel, zo'n tien kilometer verderop. De feedback van het VRT-productieteam op de productie was unaniem positief en de bouwtijden voor de productie bleken bovendien beduidend korter dan die van reguliere broadcast producties.

Tijdsbesparing

"De combinatie van zogenaamde CWDM-technologie en IP stelt ons in staat om over één glasvezelkabel 25 Gbit/s te transporteren voor de vier gebruikte IP-camera's, de tien microfoons, intercom, telepresence en controle, zonder enige vertraging. Dit maakte deze multicam-productie zo eenvoudig en transparant dat je direct vergeet dat het programma eigenlijk wordt gemaakt op tien km afstand", aldus Karel Debondt, Project Manager bij VRT. "Merkbaar was ook de enorme tijdsbesparing bij het technisch bouwen van de productie. Het is eigenlijk een kwestie van het aansluiten van de glasvezelkabel en vervolgens zijn video, audio, intercom, controles en internet direct beschikbaar."

Eerste

Het LiveIP Project, onderdeel van het VRT Sandbox-technologie accelerator programma, is 's werelds eerste proof of concept van een complete multivendor live-productieketen welke uitsluitend is gebaseerd op het IP-protocol. Gedreven door de VRT en de EBU en versterkt door een lange lijst van partners zoals Axon, Dwesam, D&MS, EVS, Genelec, Grass Valley, Lawo, LSB, Nevion, Tektronix en Trilogy, is een volledig functionele IP-productiestudio ontwikkeld. Het project maakte tevens als eerste volledig gebruik van bestaande open standaarden, waaronder SMPTE 2022-6, AES67 en PTP.

D&MS en LiveIP
System integrator D&MS trad eind vorig jaar toe tot het Sandbox LiveIP project van de VRT, dit op voorspraak van Michel de Wolf. Deze 'industry veteran' is een bekende specialist in de broadcast industrie en werkte onder meer voor Talpa, SBS en recentelijk als CTO bij EVS. Een jaar geleden introduceerde De Wolf het LiveIP project bij de VRT en EBU en is hij dan ook zeer nauw betrokken bij de uitvoering hiervan. Binnen het project ontstond de behoefte aan een system integrator die het project naar een volgende fase kon helpen. D&MS, dat in het verleden al de Master Control Room en de 'transmissie wagen' voor de
VRT bouwde, had al veel kennis op IP-gebied en gaat nu samen met het team van de VRT en de andere aangesloten partners onderzoeken hoe de technieken van video en audio over IP en de traditionele broadcast technieken kunnen samensmelten. De ervaring van D&MS met de ontwikkeling van studio's en OB-trucks maakt het mogelijk dat alle technieken in één technische tekening gecombineerd kunnen worden. Het naadloos laten samen komen van alle ideeën en technieken genereert weer nieuwe inzichten waarmee het Sandbox project, en daarmee ook de rest van de industrie gebaat is.
<
Lees verder: DutchMulticam: kennismaken met nieuwe regiewagen

Facebook

Aanbevolen

Gratis AV & Entertainment ontvangen

Vul hier uw emailadres in en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op AV gebied én ontvangt tevens de gratis digitale editie van AV & Entertainment