Inhoud
- TV & Radio Nieuws
- Voorbeschouwing ISE 2018
- Netchange: De fun in het vinden van de juiste streaming oplossing
- Southfields centraliseert sportproductie
- Atomos Sumo: Zwitsers zakmes voor videoproducties
- Theater & Podia Nieuws
- Nieuw geluidssysteem Stadsgehoorzaal Kampen
- VPT-vakmeeting: Waar let je op bij led?
- Riedel en ASL: Beloften waargemaakt
- Alcons Audio: Nederlands wereldmerk
- CUE2018: Startsein voor elk podiumevenement
- Canon van Nederland: Lust voor het oog
- Show & Events Nieuws
- AED Customer Nights
- Tien jaar Turn on the Lights: Voortdurend groeiproces
- CUE Sale: Volop nieuwe plannen
- Nieuwe versie Rentman: 'Huren bij de Buren'
- Nederlanders wereldwijd: "Blij met het Nederland waar we wonen"
show&events Actueel
av-entertainment.nl
1200 AV professionals onder één dakDe aanwezige gasten in België konden rekenen op een gevarieerd programma: naast een uitgebreide AV Expo, waar talrijke nieuwe producten werden getoond in samenwerking met de fabrikanten, zorgde de wereldberoemde lighting designer Patrick Woodroffe (onder andere bekend van de opening en closing ceremonies van de London Olympics in 2012) voor een mooie keynote speech.
Het uitgebreide buffet werd geserveerd in de unieke Barco Virtual World met 360 graden projectie op 600m2 scherm, gevolgd door een stevige AED party. Traditioneel bedankte AED's CEO Glenn Roggeman de aanwezige klanten voor het vertrouwen in het bedrijf tijdens het afgelopen jaar, en stelde hij een gloednieuw en revolutionair business model voor in de AV sector: 'Pay per use'. Zonder investering kan een verhuurbedrijf voortaan toegang krijgen tot een selectie van de meest moderne professionele AV producten uit de AED portfolio. Het unieke aan 'Pay per use' is dat de toestellen in het magazijn van de klant worden geplaatst (waardoor onnodige transporten worden vermeden), en dat de huurprijs enkel betaald moet worden wanneer de producten gebruikt worden, zonder verder financieel engagement van de klant. Het model kan het beste vergeleken worden met het 'Rank Xerox'-principe: de gebruiker betaalt enkel de kopijen die hij maakt, zonder te moeten betalen voor de kopieermachine zelf. In de audiovisuele sector is dit uniek en nog niet eerder gedaan.
Ook werd er ruim aandacht besteed aan de ontwikkelingen van het eigen huismerk Luxibel, met onder andere de lancering van de B LED3, een 3mm indoor LED wall waarvan AED 1000 m2 aankocht. In het afgelopen jaar vonden de Luxibel producten vlot de weg naar de professionele markt. AED beschikt inmiddels over meer dan 5000 toestellen in de verhuurvloot, en garandeert de verdere ontwikkeling van nieuwe, unieke producten in de portfolio. Op deze manier zal Luxibel een vaste waarde worden in de AV-wereld, dankzij de kwalitatieve technologie tegen een zeer schappelijke prijs.
Ook het team van AED Nederland maakt zich klaar voor hun Customer Nights, van 15 t/m 17 januari. Deze data vallen niet toevallig samen met de CUE beurs in de Rotterdamse Ahoy. Professionele klanten zijn welkom bij AED Nederland na hun beursbezoek om kennis te maken met de nieuwe producten en 'AV Business Tools' die het bedrijf te bieden heeft, onder het genot van een hapje en een drankje. Aanwezigen kunnen meteen de nieuwe aanbouw van AED Nederland ontdekken, want de werkzaamheden zijn dan volledig afgerond. De expansie van de Nederlandse vestiging was broodnodig om aan de stijgende vraag van de markt te kunnen voldoen.
Bezoekers kunnen zich online aanmelden via
www.AEDcustomernights.com
Op woensdag 13 en donderdag 14 december verzamelden 1200 AV professionals uit 24 landen in de Belgische AED Studios voor de jaarlijkse AED Customer Nights. De Nederlandse editie volgt van 15 tot en met 17 januari in Capelle aan den IJssel, aansluitend op CUE 2018.
show&events Productie
2010
2013
Voortdurend groeiproces:Tien jaar geleden wilde de Bijenkorf een event neerzetten om de start van het feestseizoen te vieren en een momentum te maken van het aanzetten van de gevelverlichting op het welbekende Bijenkorfpand aan de Dam in Amsterdam. Dit werd Turn on the Lights, een gratis toegankelijk publieksevenement dat dit jaar haar tiende editie beleefde. De technische productie is al acht jaar in handen van Livetime Productions, dat de evolutie dus bijna helemaal heeft meegemaakt.
Foto's Floris Heuer Photography (www.florisheuer.com), Sander Stoepker en Jorrit Lousberg
In meerdere internationale steden wordt het feestseizoen officieel geopend, dat bestond nog niet in Nederland. Daarom vatte de Bijenkorf tien jaar geleden het plan op om als warenhuis het begin van het feestseizoen te claimen. Het aanzetten van de enorme hoeveelheid feestverlichting op het pand (zo'n 300.000 duurzame LED-lampjes) moest voortaan gepaard gaan met een bijzonder moment, waarbij ook voor het publiek wat te genieten viel. De eerste paar jaar organiseerden ze het evenement zelf. Voor de Bijenkorf werd op de Dam een podium gebouwd waar een band op werd geprogrammeerd. Er werd warme chocomel en wat lekkers uitgedeeld om het winkelend publiek te binden: 'blijf even staan, want er komt zo een moment waarop verlichting aangaat'. Uiteindelijk bleven dan 1.000 à 1.500 mensen plakken om het mee te maken.
Na twee edities, toen ook duidelijk was dat er meer uit dit lichtmoment te halen viel, werd concept- en productiebureau Xsaga in de arm genomen om de productie te gaan verzorgen. Eerste stap: er nog wat meer 'eigens' van maken, het moest bijzonderder worden, vertelt Olivier Monod de Froideville (Livetime Productions): "Wij zijn toen benaderd en hebben een podiumpje ontwikkeld in de zeshoekvorm van de Bijenkorf. Op het podium werd een singer-songwriter geprogrammeerd en daaromheen werd een verhaal uitgebeeld met grote theatrale lichtpoppen van een Frans theatergezelschap. Uiteindelijk kwam dan het moment waar naar toegewerkt werd: het aanzetten van de verlichting. Ook de zeven jaar daarna bleef dit in grote lijnen het concept, waarbij het wel elk jaar weer groter werd."
Afgelopen jaar schakelde de Bijenkorf IDTV in voor concept en productie van Turn on the Lights. Zij zitten in Amsterdam, zijn creatief en goed in dergelijke publieksevenementen en kennen de Dam op hun duimpje. De Bijenkorf zag graag dat ook zij met Livetime werkten, vanwege de kennis en goede ervaring van de vorige jaren. IDTV kreeg de opdracht om voor de tiende keer iets nieuws neer te zetten en het grote publiek weer echt te verrassen. Een concept waar ze ook in de komende jaren weer mee verder konden. In de jaren hiervoor speelde straattheater de hoofdrol. Met grote poppen, abstracte verhaallijnen?.het was meer een spektakel dan een podiumgebeuren. Het was een opeenstapeling van elementen, die toewerkten naar het doel: het aanzetten van de verlichting en het vuurwerk, waarmee iedere editie een groots fotomoment gerealiseerd werd, uiteraard met de Bijenkorf als stralend middelpunt. "Het was altijd een spektakel en daarom heeft Turn on the Lights meerdere internationale prijzen gewonnen en de jaarlijkse persfoto prijkte in internationale kranten", legt Monod de Froideville uit.
Het evenement was door de jaren heen ook uitgegroeid tot een happening van formaat, met 20.000 man publiek op de Dam en nog vele duizenden die meekijken via de livestream. "De eerste keer dat het zo druk was kwam vrij onverwacht, waardoor bijvoorbeeld ook het tramverkeer op de Dam op een gegeven moment vastliep," herinnert Monod de Froideville zich. "Daarvoor deden we het echt als een 'one-off': 's ochtends erin, 's avonds show en in de nacht eruit. Op een gegeven moment werden de gezelschappen groter, moest er gerepeteerd worden, kwam er een bouwdag bij en kwam er veel meer site-productie bij kijken. Toen moesten we bij de gemeente logischerwijs ook naar een grotere vergunning gaan. Het hele Damterrein gaat nu in de hekken en verandert dan in een bouwterrein. Die verandering is een jaar of vijf geleden ingezet."
Dit jaar werd de invulling heel anders, waarbij IDTV verantwoordelijk was voor het hele concept en de inhoud van deze editie. Waar voorheen door één gezelschap een act van twintig minuten werd opgevoerd, een slotlied werd toegevoegd en dan de lichten aangingen, werd nu één overkoepelend verhaal verteld. Er werd een 21 minuten durend muzikaal sprookje geschreven, aan elkaar gepraat door verteller Ernst Daniël Smid en visueel ondersteund door acteurs en karakters van verschillende gezelschappen die allemaal onderdeel waren van dat ene verhaal. "Het was ook voor het eerst dat het allemaal op tijdcode gebeurde, dus er was ook voortdurend contact met Ernst Daniël Smid over wanneer hij weer moest gaan vertellen", legt Olivier Monod de Froideville uit. "Het was echt volledig gescript. Een volkomen nieuwe show, speciaal geschreven voor deze avond. Dat was het onderscheidende." Uiteindelijk moesten in het verhaal twee geliefden (waarvan er eentje hoog boven de ander hing) bij elkaar zien te komen om met een kus de vloek van de sneeuwheks te verbreken. Het publiek bracht ze bij elkaar door tijdens een groot meezingmoment mee te zingen met het nummer 'Alles is liefde' van BLØF. "Voor de bezoeker is het volgens mij een leuke toevoeging geweest dat je nu echt naar een voorstelling kijkt", geeft Monod de Froideville aan. "Er werd een saamhorigheidsgevoel gecreëerd, waarmee door de herkenbare muziek en de vertelling het uiteindelijk ook een beetje een 'Passion-gehalte' kreeg."
Voor Livetime Productions was er weinig verschil in de manier van werken, vertelt Monod de Froideville: "Ook omdat er van ons uit heel veel ervaring op dit evenement zit en we met beide producenten zeer veel hebben samengewerkt. De indeling van de Dam is ook niet gewijzigd, daar zijn we in al die jaren naartoe gegroeid. Je weet wat de ideale plekken zijn voor tribunes en podium, dus waarom zou je dat wijzigen? Het verschil zat 'm vooral in het inhoudelijke programma en in het ontwerp van de constructies. Waar hang je het licht bijvoorbeeld allemaal in?" Wel was er dit jaar extra aandacht voor de audioproductie en communicatie. "In het begin ging het alleen om een verteller en een zangeres, maar gaandeweg kwam er steeds meer bij. Gospelkoor, drummer, gitarist?.uiteindelijk zijn we van 6 kanalen gegroeid naar 36 kanalen draadloze microfonie en in-ear. Omdat het showinhoudelijk ook een stuk complexer werd hebben we Riedel er bijgehaald voor de intercom."
Ook op het gebied van audio was het dit jaar anders. "Normaal had je achtergrondmuziek van de internationale gezelschappen, die ook daadwerkelijk vanaf het Paleis op de Dam over de rug van het publiek kwam. Dit jaar heeft de verteller een duidelijke plek gekregen en daarmee hebben we de richting van het geluidsontwerp veranderd, maar ook de dekking en de impact ervan verdubbeld, omdat het ineens ging om spraakverstaanbaarheid." Het geluidsplan werd door Livetime Productions gemaakt in de persoon van Jan Valentijn, een freelancer die dat inmiddels ook al acht edities doet. "Dit jaar hebben we het licht voor het eerst met Phlippo samen gedaan, hiervoor hebben we altijd op dry hire-basis gewerkt. We merkten echter dat het nog wel eens extra kosten opleverde, omdat je in november natuurlijk kans hebt dat het regent tijdens de afbouw. Spullen worden dan nat als ze terug de kist in moeten en komen zo ook aan bij de leverancier. Die gaat de boel dan uit elkaar halen om te zien of er niets beschadigd is en dat kost uiteraard geld. Daarom hebben we dat dit jaar anders gedaan, in dit geval met Phlippo. Audio hebben we nog wel dry hire gedaan, met onze eigen crew en één mannetje van Phlippo erbij. Ook op het gebied van rigging was het een combinatie van onze crew met die van hen. Op het gebied van licht hebben zij zoals gezegd wel de hele productie gedaan en dat is ons erg goed bevallen."
Voor Turn on the Lights staan tegenwoordig drie dagen gepland. Op dinsdag is er een dag voor de site-productie, waarop het bijvoorbeeld de beurt is aan de hekken, constructies, tenten, stroom, portacabins en tribunes. De woensdag is een volledige techniekdag, op donderdag vinden overdag de repetities plaats, is het 's avonds showtime en gaat de boel er
's nachts weer uit. "Aangezien het midden in Amsterdam plaatsvindt is het logistiek wel een uitdaging, maar het is echt heel gesmeerd gelopen", vertelt Monod de Froideville. "Er was ook niet echt een zwaartepunt in de productie en het scheelt natuurlijk ook wel dat we hem al zeven keer eerder gebouwd hadden. Ook veel van de leveranciers zijn er langer bij betrokken en dan merk je wel dat je goed op elkaar ingespeeld bent, waardoor je een relatief rustige opbouw hebt." De meeste druk lag nog wel bij de technische doorloop en repetities. "Simpelweg omdat je inhoudelijk een veel complexere productie had dan in de voorgaande jaren. Het was wel een voordeel dat we dit jaar voor het eerst op tijdcode gingen. Daardoor kon lichtontwerper Henk Jan van Beek (Light-H-Art) het licht in zijn studio al helemaal voorprogrammeren. Bij alle nummers had hij al gemaakt wat hij wilde maken, dus op locatie was het alleen nog een kwestie van posities stellen en kleine aanpassingen."
Het was uiteindelijk weer een drukke editie van Turn on the Lights. "Qua publiek weet je vooraf nooit wat er op afkomt, maar we weten natuurlijk wel wat er past op de Dam", vertelt Monod de Froideville. "Er kunnen zo'n 20.000 bezoekers op het plein, daarna krijg je overloop in de omringende straten. Het doel van de Bijenkorf is niet meer om de Dam vol te krijgen, want dat gebeurt wel, zelfs met slecht weer. Zo populair is het inmiddels. Nu gaat het om landelijk zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten via de livestream. Het is ook wel echt een feel good moment voor mensen. Dit jaar is daar een mooie stap in gezet door de Bijenkorf, wat de tiende editie ook daadwerkelijk bijzonder maakte. Het was voor het publiek in zijn geheel een begrijpelijker verhaal door het sprookje en wat minder focus op de slotfoto of het compilatie filmpje dat altijd gemaakt wordt." Dat filmpje wordt overigens nog wel degelijk gemaakt. Nu is er echter een livestream die via de Bijenkorf Facebook-pagina te volgen is, maar ook via andere websites zoals van het AD of Lindanieuws. Dit jaar was het Facility House dat de registratie verzorgde.
Terugkijkend op deze bijzondere editie van Turn on the Lights kan Monod de Froideville niet anders dan trots zijn: "Het is een beetje een doorsnee woord, maar het komt er wel op neer. We hebben recent ook een bedrijfsfilmpje laten maken omdat we ook internationaal steeds meer bezig zijn. Elke keer als we iemand dat filmpje laten zien, krijgen we juist bij de beelden van Turn on the Lights steevast enthousiaste reacties. Het heeft ook een groot 'opening van de Olympische Spelen-gehalte', niet in de laatste plaats omdat veel van de gezelschappen die er de afgelopen jaren bij zijn geweest ook bij dat soort dingen betrokken zijn geweest. Trots is dus wel het juiste woord, ja. Het is gewoon al jaren echt een bijzonder iets?."
2011
2014
2012
2015