MHB en Elation voldoen aan hoge normen van paardensport van wereldniveau

Donderdag 5 januari 2023
In oktober heeft MHB hoogwaardige sportverlichting geleverd voor Indoor Friesland, een van Europa's hippische topcompetities. Een professioneel verlichte wash van de hoogste standaard was een must voor het evenement en MHB leverde dit met behulp van hun onlangs uitgebreide inventaris van Elation KL Panel LED-softlights.

Foto: Lucas Kemper

Indoor Friesland keerde terug na een afwezigheid van vijftien jaar, waarbij nationale en internationale topruiters deelnamen aan dressuur en springwedstrijden in de WTC Expo in Leeuwarden. MHB werkte voor het eerst samen met het evenement als technische AV-partner en leverde sport- en showverlichting, LED-schermen en andere technische benodigdheden.

Consistent daglichtwit
MHB heeft veel ervaring met het ontwerpen en leveren van audiovisuele oplossingen voor sportevenementen en heeft gewerkt met klanten als Triple Double Sports Marketing en EMG Media Group. Het bedrijf voegde in september 100 extra eenheden toe aan hun inventaris van KL Panels en zette onmiddellijk de full-spectrum LED-softlights in op het hippische evenement.

De grootste uitdaging was om de grote arena te verlichten in een gelijkmatige wash van consistente kleurtemperatuur daglichtwit, licht dat de paarden niet zou afleiden of 'verblinden'. Een egaal lichtveld betekende ook dat toeschouwers de wedstrijd konden zien zonder donkere gebieden of sterke schaduwen en de hoge verlichtingsniveaus en uniformiteit kwamen ook de omroepcamera's ten goede.

Bewezen kwaliteit
Vanwege de positieve ervaring van MHB met het met KL Panels verlichten van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in curling afgelopen december, heeft MHB eigenaar Marten Hylkema wederom gekozen voor de Elation unit. Na contact te hebben opgenomen met Bert Schmeits (Key Account Manager Benelux) van Elation om een plan in gang te zetten, werden de 100 units op tijd voor het evenement afgeleverd.

“We investeren alleen in producten waarvan we denken dat ze de beste op de markt zijn en de KL Panels zijn van bewezen kwaliteit”, aldus Marten Hylkema. “We zoeken naar duurzaamheid – een levensduur van minimaal 10 jaar – en een milieuvriendelijk ontwerp en de KL Panels hebben beide. De output en kleurkwaliteit zijn erg goed en we kunnen ze zowel als sport- als showverlichting gebruiken.”

Sport- en showverlichting
Dat dubbele doel was een pluspunt, want onmiddellijk na de wedstrijd van elke dag veranderden de armaturen in meerkleurige showlichten als aanvulling op muziek en ander entertainment. Tussen de wedstrijden door zou de CCT van de KL Panels zich naar beneden toe aanpassen om warmer licht te projecteren en een meer intieme sfeer te creëren.

Met een 295W RGBW + Lime + Cyan LED-array, levert het KL Panel 24.000 lumen vanuit een compacte behuizing om indien nodig een vlak veld van zacht wit licht of full-color washes te produceren. De kleurweergave is van de hoogste kwaliteit met een CRI van meer dan 95. De kleurtemperatuur is instelbaar en het apparaat is bedreven in het afstemmen van de witbalans voor de camera door middel van o.a. een virtuele gelbibliotheek. Vrijwel geruisloos in gebruik, verstelbare en verwijderbare shutters met 8 vleugels zijn inbegrepen voor nauwkeurigere verlichting en minder lichtverspilling

KL Fresnel
De investering van MHB in september omvatte ook 100 KL Fresnel 4™ warmwitte LED Fresnel-lampen, die allemaal werden gebruikt in het ‘Strodorp’ van Indoor Friesland om de stands van verschillende paardensportwinkels, paardentransportbedrijven en andere gerelateerde bedrijven te verlichten.

“Uit de reacties van de deelnemers, het publiek en de organisatie blijkt dat Marten en MHB de perfecte oplossing hebben gevonden voor deze grote uitdaging”, aldus Bert Schmeits van Elation. "Mensen hadden zelden zo'n goede verlichting gezien!"