Componist Federico De Robertis ontdekt zijn Afterlife met Genelec

Woensdag 15 juli 2020
Als een van de meest gerespecteerde film componisten van Italië, heeft Federico De Robertis meer dan drie decennia gewerkt in ’s werelds meest toonaangevende post productie studio’s. Nu heeft de in Florence gevestigde Akoestische ontwerpspecialist Studio Sound Service www.studiosoundservice.com de persoonlijke studio van De Robertis drastisch getransformeerd met onder andere een Genelec monitoring systeem dat door de componist wordt omschreven als 'gewoon perfect'. 

Misschien het meest bekend door zijn jarenlange, bekroonde, samenwerking met de gevierde cineast Gabriele Salvatores, ging De Robertis in zijn huidige studio werken na zijn verhuizing naar het platteland in de buurt van de Italiaanse stad Lucca. Zijn beide passies, film en muziek komen samen in de studio waar hij met Fede e gli Infedeli, de eclectische groep muzikanten waarmee hij filmmuziek maakt en de Undergroud Supporters, een collectief van jonge en getalenteerde dj’s en elektronische muziekproducenten uit Lucca, die ook de after-party organiseren voor het beroemde Notte Bianca all-night zomerfestival.

Tot voor kort was de studio echter zeer bescheiden. In feite was het zo klein, krap en akoestisch uitdagend dat de componist het de bijnaam ‘Loculo’- letterlijk ‘de crypte’ gaf. De complete make-over van het interieur door Studio Sound Service was echter zo drastisch dat De Robertis de studio nu naar Aldilà,  oftewel ‘Afterlife’ heeft omgedoopt.  

Donato Masci van Studio Sound Service die de visie van De Robertis tot leven moest brengen vertelt dat de control room zeer smal was met dakramen en een laag plafond. Deze drie factoren zorgden voor problemen die opgelost moesten worden. Het feit dat we niets aan het plafond konden doen omdat Federico de natuurlijke lichtinval moest behouden en dat alle muren van beton waren waardoor een significant booming effect ontstond maakte het een erg complexe ruimte.

Na eerder door Masci te zijn omschreven als een “grijze en sombere look”, is de ruimte nu onherkenbaar met een uitnodigend palet van, door De Robertis uitgezochte, zachte kleuren. Het belangrijkste is dat de akoestische problemen van de ruimte zijn opgelost. ”We ontwierpen een volledige akoestische behandeling, te beginnen met een nieuwe voorwand waar we twee Genelec 1237 Smart Active Main Monitors hebben ingebouwd”  legt Masci uit. “De voorwand en de vloer zijn de enige solide oppervlakten, de rest van de kamer is gebouwd met absorberende materialen. En hebben we een aantal diffuser panelen gebruikt”

Als aanvulling op de 1237 stereo setup is een 5.1 Smart Active Monitor systeem bestaande uit 5 8240 2-weg nearfield monitoren en een 7370 subwoofer. Ten slotte gebruikte Masci Genelec’s GLM-Software om het systeem te kunnen configureren en kalibreren. “GLM is van cruciaal belang wanneer monitoren worden ingebouwd in een stevige muur – in dit geval werden de lage frequenties verhoogd met maar liefst 12dB – maar GLM heeft perfecte controle over het effect” aldus Masci. “In een omgeving als Aldilà, met zoveel compromissen, is GLM onmisbaar voor de fine-tuning”

“Ik hou van mijn Genelec systeem”, verklaart De Robertis. “In het begin moest ik een beetje anders te werk gaan – mijn oren moesten zich aanpassen aan het hebben van een perfecte akoestiek en perfect klinkende luidsprekers. Uiteindelijk was dat eenvoudig. De definitie en kwaliteit van het geluid blijft onveranderd over het gehele frequentiebereik. Mijn Genelecs zijn de parels van mijn studio”

Voor meer informatie www.genelec.com en  www.studiosoundservice.com