Geluid voor thuis: wat zijn alternatieven voor Sonos?

Donderdag 28 maart 2019
Sonos is al een paar jaar behoorlijk hard aan de weg aan het timmeren. Vandaag de dag is het misschien wel een van de populairste speakermerken op de Nederlandse markt. Veel mensen zijn, terecht, fan van Sonos en richten hun hele huis er mee in. Zo creëer je bijvoorbeeld dankzij het surround sound een bijna complete stadionsfeer bij je favoriete live nummers met de Sonos speakers. Ze zijn bovendien gemakkelijk te installeren én te bedienen, ook via Alexa. Toch zijn er een aantal nadelen aan, zo zijn de speakers altijd voorzien van een stekker en werken ze niet via Bluetooth. Wat zijn dan eigenlijk je alternatieven? We creëerden een kort overzicht voor je.

Gesponsord bericht

Libratone

Een opvallende naam, waar weinigen echt bekend mee zijn. Dit innovatie Deense merk is echter zeer de moeite waard om te bekijken. Het bedrijf maakt namelijk stijlvolle speakers die zowel via WiFi aan elkaar te koppelen zijn als te gebruiken via Bluetooth. Daarnaast zijn ze écht draadloos te gebruiken, met een accu dus. Ook maakt het bedrijf hoofdtelefoons die bijvoorbeeld ideaal te gebruiken zijn tijdens het sporten. Bij aanschaf van een Libratone speaker of hoofdtelefoon ben je er in ieder geval zeker van dat je onderdeel wordt van een actieve community bestaande uit liefhebbers van échte audiofielen die ook van design houden. Een nadeel van de Libratone speakers is dat ze geen soundbar of subwoofer maken, waardoor je geen écht surround sound kan creëren, waar dit bij Sonos natuurlijk wel kan. 

Harman Kardon
Wie is er niet bekend met deze naam? Het bedrijf met een ellenlange geschiedenis op de afdeling “Geluid” van iedere elektronicawinkel maakt sinds kort ook multiroom speakers die werken via Google Chromecast. De speakers van Harman Kardon werken daarnaast met de Google Assistant, die al Nederlands spreekt, waar je bij Sonos enkel gebruik kan maken van de Engelstalige Alexa. De speakers zijn wel enkel te gebruiken via de Google Home app en beschikken niet over een eigen app. Bij Harman Kardon heb je de keuze uit een aantal verschillende groottes in speakers, welke je vervolgens combineert met een soundbar en/of een subwoofer. Daarnaast zijn de speakers ook te gebruiken via Bluetooth. Ze zijn wel een stukje duurder dan de speakers van Sonos en dus minder geschikt als je Sonos eigenlijk al te duur vindt. 

HEOS by Denon
Ook Denon is natuurlijk een bekend merk. Voordelen van HEOS tegenover Sonos zijn dat de speakers ook via Bluetooth te gebruiken zijn en dat ze daarnaast ook Hi-res audio ondersteunen, waardoor ze in principe dus een betere geluidskwaliteit zouden moeten hebben dan Sonos, die enkel loss-less audio ondersteunt. Nadelen zijn echter dat HEOS geen eigen WiFi-netwerk creëert, waardoor je een grotere kans hebt op storingen in het signaal, zeker als je niet geïnvesteerd hebt in een goed signaal in huis. Daarnaast is volgens velen de kwaliteit van de app minder dan die van Sonos, waarbij er sowieso een aantal handige functies missen.

Bose Soundtouch
Soundtoch is het multiroom speakersysteem van Bose en het systeem dat misschien wel het meeste lijkt op dat van Sonos dankzij de ontwikkelingen die het bedrijf aan het systeem gedaan heeft. De speakers hebben echter, net als Sonos, geen accu en zijn daarmee niet te gebruiken zonder stopcontact in de buurt. Het is echter niet mogelijk twee Bose speakers te gebruiken als stereopaar, wat toch wel een gebrek is als audioliefhebber. Bose beschikt dan weer wel over een afstandsbediening, al is de toegevoegde waarde hiervan discutabel als je de speakers toch met je smartphone bestuurt.