Genelec levert 'mind blowing sound' voor Ummet Ozcan

Vrijdag 29 november 2019
DJ, Producer en Sound Designer Ummet Ozcan heeft een zeer succesvolle carrière opgebouwd. Dit ondanks de soms lastige akoestische situaties waarin hij heeft moeten werken. Nu heeft Ummet, dankzij de bekende studio ontwerper Jan Morel, eindelijk de privé studio van zijn dromen. Met een Genelec Smart Active Monitoring Systeem als hart van de studio.

Ummet maakt al muziek vanaf zijn 14e. Zijn instinctieve talent met de fluit en keyboard waren de eerste tekenen van een opkomend talent. Zijn eerste single, Chica Good, kwam uit in 2006. Het was echter Reboot uit 2011, met de direct daarna The Box (in 2012) dat zijn reputatie bevestigde. In de jaren daarna produceerde hij niet alleen een reeks hit singles maar had hij ook diverse samenwerkingen met o.a. Paul van Dyk en Tiësto. Daarnaast legde hij zich toe op het ontwikkelen van Soft-Synths en Soundbanks.

Het meeste van Ummets werk heeft hij echter moeten doen in minder ideale luisteromgevingen: ”De eerste ruimte waarin ik werkte… je kon het nauwelijks een studio noemen aangezien het op zolder was bij mijn ouders thuis”, herinnert Ummet zich. “Ik had gewoon 2 luidsprekers, eigenlijk gewoon hifi speakers! Daarna ben ik verhuisd naar een appartement. Ik had daar een kamer waar ik wat akoestische panelen en bass traps had geïnstalleerd. Verder 2 monitors en een sub. Ik heb daar jaren muziek gemaakt. Als m’n vrienden kwamen vertelde ik ze dat ze in de hoek moesten staan want alleen daar klonk de bas naar behoren! Een stap naar opzij en het geluid veranderde dramatisch.
Ummet beschrijft zijn nieuwe studio als: ”waar ik jaren van heb gedroomd, ik kan nog maar nauwelijks geloven dat hij er is gekomen. De ruimte geeft me energie, het is een soort verlengstuk van mezelf en mijn muziek. Als je de deur dicht doet ben je in een andere wereld. Geweldig!”


De ruimte zelf is een walhalla aan neon dat naadloos van kleur veranderd, passend bij de stemming van het moment. Akoestische panelen als sculpturen van Artnovion sieren de muren. Zelfs het logo van Ummet Ozcan is verwerkt in het plafond. Het Genelec Smart Active Monitoring System vormt het indrukwekkende hart van de studio met twee 1234A monitors als hoofdsysteem naadloos verwerkt in de muren, ondersteunt door een 7382A subwoofer. Om de symmetrie te vergroten is er een 7382A frontpaneel, omgebouwd tot bass trap en aan de andere zijde van de ruimte geplaatst. Twee gloednieuwe 8351B point source monitors uit The Ones reeks zijn als nearfield monitor op het Ummets mixmeubel geplaatst.

“Mind Blowing” zegt de DJ er zelf van. Tegen het eind van het traject werd het monitoring systeem eerst gekalibreerd met Genelecs GLM software en daarna ge-fine-tuned op het oor. “We zijn heel diep op de materie ingegaan” zegt Jan Morel. “ Maar uiteindelijk was er maar heel weinig aanpassing nodig aan de klank”. Ummet legt uit: ”We hoefden niet zo veel te doen, met weinig tweaking klonk het fantastisch! Je voelt het in je borst en het geeft je kippenvel. Ik hoor nu dingen die ik voorheen niet hoorde!”

Jan Morel heeft inmiddels al diverse privé studio’s ontworpen en gebouwd voor de meest gevierde DJ’s en producers. Toch is hij het meest trots op dit project. “Deze komt in de top 3 van alles studio’s die ik ooit heb gemaakt” verklaart hij zonder aarzeling. “Qua design is dit zeker nummer 1”.

Voor meer informatie u terecht op www.genelec.com