ISE 2019 - Live-events: de kunst van het haalbare

Meer expositieruimte, een toegevoegde locatie en een uitgebreider conferentieprogramma staan garant voor de boeiendste ISE ooit. De beurs vindt van 5 tot 8 februari 2019 plaats in het RAI Amsterdam, maar we blikken hier alvast vooruit.

Afgelopen jaar vulden 1.296 exposanten en 80.932 bezoekers tijdens Integrated Systems Europe 2018 de hallen van de RAI in Amsterdam. Dit jaar verwacht de organisatie die cijfers te gaan overtreffen, onder andere gezien het feit dat de beurs groter dan ooit zal zijn, met meer expositieruimte en een uitgebreider conferentieprogramma. Om te voldoen aan de toenemende vraag naar expositieruimte in de RAI, zal ISE 2019 de ingenomen ruimte in Hal 5 met ongeveer een derde uitbreiden. ISE gaat ook verder dan de RAI alleen en laat een aantal nieuwe en vertrouwde conferenties in het nabij gelegen vijfsterrenhotel Okura plaatsvinden.

Een overkoepelend thema op de beursvloer is ‘live events’. Audiovisuele technologie heeft veel mogelijk gemaakt bij live-events en de ontwikkeling van de nieuwe technologieën gaat steeds sneller. Maar hoe blijf je het best op de hoogte van deze ontwikkelingen? Voor iedereen die ooit een groot en succesvol evenement organiseerde zoals bijvoorbeeld een salesmeeting, een productlancering, een gala-opening, een gebruikersforum, blijft de uitdaging: hoe doe ik het de volgende keer beter? Het is al moeilijk genoeg om het inmiddels verwende publiek - ‘been there, seen that, bought the t-shirt’ - te bereiken en/of te overtuigen. Maar het is nog moeilijker om de volgende keer nog meer op te vallen.

We zijn de tijd al lang voorbij dat een grote presentatie alleen het invoegen van ingewikkeldere PowerPoint slides betekende. Vooral projectie zorgde voor een ware omwenteling in de mogelijkheden: het gaat nu om veel meer dan een technologisch hoogstaande overhead- of een 35-mm slide projector. Iedereen die de laatste ontwikkelingen, niet alleen op het vlak van projectie maar ook van mediaservers en geavanceerde tracking technologies niet heeft gevolgd, zal verbaasd zijn over de mogelijkheden ervan. Met verrassend weinig geld kan je nu elk evenement van onopvallend naar uitzonderlijk omtoveren. 

Projectiemapping
Om spectaculaire live-events te realiseren, is projectiemapping waarschijnlijk de meest significante technologie. “Eenvoudig gezegd”, verduidelijkt Lucy Meredith, Product Marketing Specialist bij Panasonic, “gebruikt projectiemapping krachtige mediaservers naast trackingsoftware en projectie met hoge helderheid om live 3D-mappingseffecten te creëren op bewegende voorwerpen die deel uitmaken van o.a. liveshows, concerten, musea en dergelijke. Mooi voorbeeld is de recente Fast and Furious UK and European Tour, waarbij 42 Panasonic laserprojectoren in combinatie met onzichtbare mediaservers en BlackTrax tracking, 42 auto’s op het podium transformeren in bewegende projecties.“

De nieuwste mogelijkheden van projectiemapping zijn ontzettend doeltreffend voor live-events - maar er zijn ook schitterende visuele effecten mogelijk op een veel kleinere schaal. “Met projectiemapping start het project met een leeg doek en wordt bijna alles mogelijk. De verbeelding van de producer vormt de enige beperking”, verduidelijkt Mark Wadsworth, International Marketing Manager bij Digital Projection. “De vraag van de markt zorgde ervoor dat grote projecties meer zijn dan enkel een ‘grote tv’. Dankzij de huidige technologieën kunnen creatieve artiesten en entertainmentspecialisten voor de ultieme ‘Wow!’-factor zorgen.“

Toenemende complexiteit
Fabian Stumpfl, Co-CEO van AV Stumpfl, een producent van projectieschermen en media control systems, gaat verder in op het thema van de grootte van een event. “Het gebruik van uitzendingsopstellingen en hoge resolutie LED-schermen, naast meer traditionele verlichting en klankweergaven, was in het verleden dikwijls beperkt tot grote events of events met grote budgetten“, merkt hij op. “Door de prijsdalingen van veel van deze producten kunnen meer en meer organisatoren van kleine en middelgrote events hun publiek vernuftige opstellingen aanbieden.“

Aangezien de kosten om deze technologie te gebruiken dalen, wordt het gemakkelijker om een live-event te organiseren.  “De vraag naar meer helderheid kwam altijd terug terwijl de projectoren voortdurend kleiner werden”, zegt Wadsworth. “Live-events hebben dikwijls een beperkte opstellingstijd en daarvoor is het nooit ideaal om zware projectoren te installeren. We werken voortdurend verder om de opstelling van deze events gemakkelijker te maken. Hiervoor zijn kleinere, heldere projectoren met meer ingebouwde software en geavanceerde netwerkcontrole een hoofdthema bij onze ontwikkelingen voor deze markt.”
AV Stumpfl zegt gelijkwaardige klantenverwachtingen te ervaren.“Klanten willen simpele dingen en een echte gebruiksvriendelijke aanpak van systeemintegratie en hier ligt in toenemende mate onze focus op”, onthult de Co-CEO. 

Blijvende uitdaging
Goedkoper, kleiner, lichter, gemakkelijker op te stellen; de technologie die nodig is om een boeiende show te creëren, komt sneller binnen het bereik en de mogelijkheden van bijna elke organisatie, ongeacht de omvang. Bij live-events, net als in de rest van de AV-industrie, volgen de nieuwe ontwikkelingen elkaar onvermijdelijk snel op. Het blijft een uitdaging voor de organisatoren om deze ontwikkelingen voor te blijven.  Integrated Systems Europe is bij uitstek een gelegenheid om het nieuwste van het nieuwste op dit gebied te kunnen zien. “Iedereen die ISE bezoekt, zal in staat zijn om de mogelijkheden voor zijn toepassing beter te begrijpen”, vertelt Mark Wadsworth. “Door de mogelijkheden te ontdekken, kunnen bezoekers betere briefings maken voor hun projecten van live-events. Bovendien inspireert ISE om een volgende stap te zetten en om verder te gaan dan alles wat men dacht dat haalbaar was.”

Een uitstekend voorbeeld van de inspiratie waarnaar hij verwijst, is de liveshow op de Panasonic-stand die al jaren op ISE plaatsvindt. Ieder jaar verlegt deze grenzen. Echt niet te missen op de beurs! “Van live-modeshows tot sportwagens omgezet in bewegende projecties, van 4K-gerobotiseerde schermen tot door projectie gerobotiseerde dansshows - we hebben het allemaal gedaan”, vult Lucy Meredith met een glimlach aan. “We tonen hoe de hardware van Panasonic probleemloos werkt met de belangrijkste spelers in de sector van de tracking, mediaservers en holografie. Dit is allemaal weer te ontdekken op onze ISE-stand.”

Op 8 februari vindt in het Okura Hotel AttractionsTECH by blooloop plaats. Daar zal worden onderzocht hoe de nieuwste technologie bezoekersattracties veranderen. Deelnemers krijgen een korte en krachtige update over de mogelijkheden in deze boeiende sector aan de hand van inzichten van leidende operators en casestudy’s van tech bedrijven.  Aanvullend toont de XR Summit, een strategieconferentie van een halve dag, de mogelijkheden en oplossingen ontstaan door innovaties in virtual, augmented en mixed reality. De XR Summit vindt op 5 februari plaats in het Okura Hotel. Tijdens deze conferentie worden de voordelen van de snelle ontwikkelingen in de industrie voor professionelen uit verschillende sectoren in de verf gezet.

Game changer
“Laat je op ISE inspireren door de mogelijkheden van de AV-technologie”, zegt Fabian Stumpfl. “Het is ook de plaats om de mensen achter deze technologie te ontmoeten en er meer over te ontdekken. Iets ontdekken dat nuttig kan zijn – of zelfs een game changer – is op zich al veel waard. De knowhow vinden om het allemaal op elkaar af te stemmen, misschien nog meer.“ Een voorbeeld van de game changing-technologie waar Stumpfl naar verwijst, is te zien op de ‘Digital Projection’-stand waar het bedrijf de Multi View 3D-projectie in de verf zet. Het bedrijf gelooft dat zijn nieuwe technologie 3D zal omvormen tot een veel sterkere, meeslepende beleving die echte uitwisseling en interactie mogelijk maakt.  “Het is een feit dat een toenemend aantal jongeren opleidingen volgt in de live-events technologie en dat voorbeelden van ‘best practices’ worden gedeeld in de tech gemeenschap of zelfs op YouTube. Daardoor zullen veel meer organisatoren van mainstream events technologieën beginnen aanvaarden die tot een paar jaar geleden als te complex werden beschouwd.”

En daar gaat het eigenlijk om bij ISE: de mogelijkheid om informatie uit te wisselen over de nieuwste ontwikkelingen in de AV-technologie. ISE is het ideale ‘one stop shop’-gebeuren om de organisatoren van live-events kennis mee te geven over wat niet alleen vandaag mogelijk is maar ook morgen mogelijk zal zijn. ‘Het de volgende keer beter doen’ wordt in slechts vier dagen zoveel gemakkelijker. 

Bezoek www.iseurope.org voor meer informatie over ISE 2019 en voor de registratie.  

 

Mon, 24-December-2018 15:04