Meer dan helft radio- en televisietechnici zzp'er

Bijna 53 procent van de radio- en televisietechnici was in 2018 werkzaam als zzp’er. Dat melden Tentoo, CBS en TNO op basis van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland. Hiermee staan audiovisuele technici in de landelijke top 5.

Met 52,6 procent behoren de radio- en televisietechnici tot de top 5 van beroepen met zzp’ers-eigen arbeid (CBS.nl). De vier koplopers zijn de categorieën auteurs en taalkundigen (65,6 procent), uitvoerend kunstenaars (64,2 procent), beelden kunstenaars (57,1 procent) en fotografen en interieurontwerpers (56,0 procent). 

Onder ‘zzp-eigen arbeid’ wordt een persoon bedoeld die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer), als directeur-grootaandeelhouder (dga) of als overige zelfstandige (bv. in een zelfstandig uitgeoefend beroep). Voorwaarden zijn dat hij of zij hierbij geen personeel in dienst heeft én het belangrijkste doel van het bedrijf het aanbieden van eigen arbeid of diensten is.

Zpp’end radio- en televisietechnicus gemiddeld 46 jaar
Uit het onderzoek naar flexibel arbeid blijkt dat zzp’ers vaker tot de oudere leeftijdsgroepen behoren, zo’n 59 procent is 45 jaar of ouder. De gemiddelde zzp’er-eigen arbeid is iets jonger: zo’n 46 jaar oud.

Flexibilisering houdt aan
Ook uit cijfers van Tentoo blijkt dat flexibele arbeid in de audiovisuele sector aantrekt. De omzet van zzp’ers, freelancers en flexwerkers in deze doelgroep steeg in 2018 ruim 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De zzp’ers zagen hun gezamenlijke omzet zelfs met bijna 7 procent toenemen.

Over Tentoo
Twee vrienden stelden zich in 1992 de vraag: ‘hoe krijgen wij als muziekband sneller uitbetaald en hoe krijgt iedereen een eerlijk deel zonder gedoe rondom administratie en belastingzaken?’ Hun antwoord: payrolling. Doordat veel freelancers in die tijd niet aan de zogeheten “Ondernemers Verklaring Audiovisueel” voldeden en geen zin hadden in financiële rompslomp kwamen ze bij Tentoo uit. Payrolling werd een succes omdat het structuur en gemak bood Inmiddels 26 jaar later, fungeert Tentoo als volledige HR-dienstverlener met de diensten Payroll voor freelancers en zzp'ers, Payroll voor werkgevers, ZZP-Support, Salarisadministratie en HR-advies. Nog altijd met hetzelfde doel: ondernemers onbekommerd laten ondernemen!

 

Tue, 05-March-2019 10:41