Nexo introduceert een High-performance kolomluidspreker

Woensdag 9 juni 2021
DE ID84 is het eerste kolomluidsprekerontwerp van Nexo, waarbij zij haar handelsmerk qua 'power to Size' ratio, variabele afstraling en optimaal flexibele configuratie mogelijkheden introduceert in een luidsprekercategorie die ingezet kan worden in een breed scala van toepassingen. De ID84 zit boordevol technische innovaties, inclusief een HF opstelling waarvoor patent is aangevraagd. Die maken de ID84 tot een krachtige luidspreker met een uitstekende Peak SPL van 135dB en een frequentiebereik van 90Hz-20kHz. De gebalanceerde en muzikale tonale balans onderscheidt de ID84 van andere kolomluidsprekers. Hij is net zo geschikt voor spraak als voor muziek en uitstekend in staat om als Front of House geluidsysteem te fungeren.

De slanke 1 meter hoge behuizing wordt vergezeld door 2 andere familieleden, een LF extensie module de ID84L en een IDS312 Sub-bas. Met deze 3 producten is het eenvoudig een innovatieve schaalbare maatoplossing aan te bieden in akoestisch uitdagende ruimtes. Potentiële toepassingsgebieden zijn alle mogelijke vormen van openbare ruimtes, in het bijzonder vervoersknooppunten zoals stations, kerken, theaters en sport accommodaties.

De kolom
Met een gewicht van slechts 15 kg en een afmeting van 99x15x21,5cm is Nexo er in geslaagd een robuuste behuizing te ontwerpen, opgebouwd uit aluminium, met een metalen kern om stevigheid te bieden aan voor ophangsysteem en het faciliteren van het ophangen van meerdere kolomspeakers. Magnelis zijpanelen en front grill completeren het slanke ontwerp tot een modern geheel, standaard verkrijgbaar in zwart en wit en, optioneel, alle RAL kleuren om naadloos op te gaan in iedere omgeving.

De 2-weg passieve luidspreker is bevat 8 krachtige 4” 'long-excursion' Neodymium LF drivers en 8 1” HF drivers in een unieke opstelling voor een maximaal rendement. Nexo’s R&D director Joseph Carcopino legt uit : "Dat deze 'patent-pending' HF driver opstelling een significant verschil maakt in de akoestische eigenschappen van de ID84. Voor het eerst gebruiken we dome tweeters in plaats van compressie drivers. Deze hebben een zeer lage vervorming en door een bepaalde opstelling van meerdere dome tweeters behalen we niet alleen het gewenste rendement, maar ook een uitstekende geluidskwaliteit”.

De afstraling
De ID84 produceert een gebalanceerde gelijkmatige afstraling die nauwkeurig kan worden bepaald door een omschakelbare dispersie. De gebruiker heeft de mogelijkheid om twee verschillende openingshoeken te selecteren middels een schakelaar aan de achterzijde, een +0°/-10° “narrow mode” of +0°/-25°  “wide mode” dispersie bij 100° horizontale dekking.
Voor elke directiviteit zijn speciale versterkerpresets beschikbaar.

ID84 heeft hetzelfde fase gedrag als andere Nexo luidsprekers waardoor een combinatie met andere Nexo luidsprekers voor bijvoorbeeld frontfill of infill eenvoudig te maken is, zonder het risico van kamfiltering of complexe elektronische aanpassing.

De configuratie
Het unieke ontwerp van de ID84 creëert optimale veelzijdigheid door de mogelijkheid om 2 units 'van top tot teen' te koppelen waardoor de 'throw' wordt vergroot en elke kolom zijn eigen specifieke afstraalgedrag behoudt. De HF secties van de ID 84 bevinden zich in het bovenste gedeelte van de kolom, waardoor je ze ook kan koppelen met de HF secties tegen elkaar en het HF zich daarmee in het midden van een 2 meter kolom bevindt met een optimale koppeling.

Voor long-throw toepassingen waarbij zelfs langere kolommen nodig zijn kan het toevoegen van de ID84L LF extensie cabinet de mogelijkheden vergroten. Deze krachtige speaker extensie heeft exact dezelfde footprint als de ID84 en heeft 8 stuks 4 inch LF drivers aan boord. Door het verdubbelen van de kolom lengte wordt de afstraling van het LF gecontroleerder, zonder afbreuk te doen aan de horizontale spreiding. Door het koppelen van 4 units (2x ID84 met 2x ID84L), met het HF in het midden genereren we een cardioïde afstraling tot 90 Hz. Dit geeft een uitzonderlijke mate van controle over het afstraalgedrag van een luidspreker combinatie van 4 meter.

De kosten
De nominale impedantie van de ID84 is 4 ohm. Er kunnen 8 stuks ID84 worden aangesloten op een NXamp 4x1, hetgeen dan ook onze primaire aanbeveling is. Een enkele ID84 kan worden aangesloten op iedere professionele eindversterker in combinatie met de Nexo DTD controller.

Door een optimale combinatie van 'mechanical steering and passive filtering'  biedt de ID84 enkele van de voordelen van beamsteering maar blijven de kosten, door het economische gebruik van versterkerkanalen, laag.

Het karakter
“ Alhoewel we dit een industriële luidspreker kunnen noemen, heeft het een mooie hi-fi klank”, zegt Joseph Carcopino. “Als het wordt gebruikt als FOH systeem kunnen we een setup aanbieden met een mooie gebalanceerde muzikale weergave. De ID84 kan in combinatie met een speciaal ontworpen 'base plate' op zichzelf staan, of op de speciale IDS312sub met 3 stuks 12 inch speakers, die de ID84 op ideale luisterhoogte brengt. De minimale footprint en homogeniteit in uitstraling zorgen voor een esthetisch aantrekkelijke oplossing voor kleinere podia."

De IDS312 sub weegt slechts 31 kg bij een afmeting van 116x38x35cm. De frequentieresponse is 40 Hz–120 Hz met een geluidsdruk van 138dB Peak SPL. Er worden 3 stuks 12 inch neodymium drivers gebruikt in een basreflex behuizing. De crossover tussen IDS312 en ID84 is zo gekozen dat het een aanvulling is op het LF van de ID84 met de homogeniteit van een 2 meter kolom 

De ID84, ID84L en IDS312 zijn verkrijgbaar in installatie, touring en combinatie (TIS) versie, met speakon aansluitingen op de touring en TIS versie en een kabeleind met wartel voor de installatie versie die een IP54 rating heeft.