Nieuwe 4K HDR schoudercamera met netwerkcompatibiliteit van Panasonic

Dinsdag 17 september 2019
Panasonic heeft op IBC zijn nieuwe AJ-CX4000GJ 4K-schoudercamera gepresenteerd. Het product is de opvolger van de draagbare AG-CX350 uit de nieuwe CX-serie van 4K camcorders. De AJ-CX4000GJ wordt in december 2019 officieel gelanceerd. De AJ-CX4000GJ is een B4 camcorder met verwisselbare lens, die doorgaans gebruikt wordt voor het maken van uitzendingen. De camera heeft een grote 11MP beeldsensor die hoogwaardige 4K (UHD) beeldopnamen met een horizontale resolutie van 2000 televisielijnen maakt. Hij is daarnaast HDR compatibel en heeft een kleurbereik van BT.2100 en BT.2020.

De zeer efficiënte en kwalitatieve HEVC CODEC wordt gebruikt voor het maken van 4K-opnames. Lange tijd opnemen is geen probleem met de 4K/10-bit beeldkwaliteit. Tegelijkertijd blijven de bitsnelheid en opslagruimte onder controle. Voor opnamemedia kan gekozen worden voor de betrouwbare express P2-kaart met de garantie van een snelle overdracht of de voordelige micro P2-kaart. Een SDXC-geheugenkaart is ook mogelijk. De camera ondersteunt de opname van de AVC-ULTRA CODEC (HD), zoals ook in de vertrouwde P2HD-serie. Ook UHD 60p/50p 10-bit 4:2:2-uitvoer via een 12G-SDI-uitvoer behoort tot de mogelijkheden. Bovendien beschikt de camera over een innovatieve netwerkoplossing.

Beelden kunnen live in HD worden gestreamd op internet met behulp van de Direct Streaming-functie, compatibel met RTSP, RTMP en RTMPS. De LAN-terminal heeft een vergrendelingsmechanisme (1000BASE-T compatibiliteit) en maakt NDI | HX-connectiviteit mogelijk. Panasonics externe camera kan worden gekoppeld aan een opname- en distributiesysteem door middel van een IP-verbinding. Via deze weg is transmissie en besturing mogelijk. 

De camera voldoet aan de specifieke eisen die nodig zijn voor 4K-beelden van sportevenementen of documentaires.