Oerol proeftuin voor innovaties Innofest

Dankzij Innofest kan ook Mobisun, een mobiele accu met zonnepanelen zo groot als een koffer, getest worden. En voert Ticketguard een tweede test uit met hun tickets die niet te frauderen zijn. Oerol vindt plaats van 15 t/m 24 juni op Terschelling. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. In november 2017 won Innofest uit 56 Europese aanmeldingen de European Enterprise Promotion Award. De award is een initiatief van de Europese Commissie om ondernemingen te ondersteunen. 
 
Hygiënisch en veilig naar het toilet kunnen zonder dat daar een sanitair gebouw voor aangelegd hoeft te worden. Dat is de basisgedachte van de WeeStand. Een genderneutraal en waterloos statoilet waarbij de urine ook nog omgezet kan worden tot grondstof voor mest. De ondernemers van Liquid Gold hebben hun product al in Zuid-Afrika op de markt gebracht en willen nu onderzoeken of hun product ook in Europa ingezet kan worden. WeeStand kan de oplossing zijn voor het tekort aan openbare toiletten, zodat vrouwen ook makkelijker buiten naar het toilet kunnen. 
 
Nieuwkomers als vrijwilligers op festivals
Zonder vrijwilligers geen festivals, en dat geldt ook op Terschelling. Tijdens de komende editie gaat New Faces zestig nieuwkomers toevoegen aan de vrijwilligerspoule van Oerol. De organisatie komt voort uit Welcome to the Village waar ze er vorig jaar succesvol naar streefden om tien procent van de vrijwilligers uit nieuwkomers te laten bestaan. New Faces doet komende maanden onderzoek naar het inzetten van nieuwkomers als vrijwilligers op festivals. Onderzocht wordt of vrijwilliger zijn bijvoorbeeld bijdraagt aan het opbouwen van een nieuw netwerk, de integratie ondersteunt en of de gang naar de arbeidsmarkt makkelijker wordt. 
 
Accu in een koffer 
Mobisun is een draagbare elektriciteitsopwekker, ontwikkeld voor de humanitaire sector. Eerder werd het systeem getest op Mysteryland, maar om echt gebruikt te kunnen worden in rampgebieden is meer gebruikersinformatie nodig. De test op Oerol is belangrijk omdat er veel afgelegen locaties zijn. Mobisun wordt daarom ook bij verschillende theatergezelschappen getest. Ook is er een unit standby om, net als in een noodsituatie, dienst te kunnen doen als noodvoorziening. 
 
Hoe voorkomen we ticketfraude? 
Ticketfraude blijft een probleem, voor zowel organisatoren als voor bezoekers. Het TigerID van Ticketguard kan een oplossing bieden. Het is Eeen QR code op naam, die steeds verandert en dus niet te kopiëren is. De organisator kan zelf regels toevoegen, zoals hoe vaak een ticket kan worden doorverkocht of tegen welke prijs. Na een succesvolle test op Eurosonic, vindt de tweede test plaats op Oerol. 
 
Festivals als levend laboratorium voor innovatie
Ruim driekwart van de innovaties faalt. Vaak komt dit doordat het prototype veel te weinig wordt getest. Innofest doet daar wat aan en biedt acht festivals, zoals Oerol, Eurosonic Noorderslag en Into The Great Wide Open, aan als living labs voor innovatie. Dit werkt goed omdat festival een soort mini-maatschappij is, maar dan tijdelijk. Er is een energiegrid gebouwd, tijdelijke riolering, er zijn logistieke uitdagingen en veel mensen die moeten eten of slapen. Je kunt er alles testen wat je ook in een echte maatschappij kunt testen, maar sneller en beter. Innofest helpt op deze manier jaarlijks 30 innovaties sneller en beter naar de markt. 

Foto: Moon Saris

Thu, 14-June-2018 15:45