Riedel Bolero intercom voor Het Concertgebouw Amsterdam

Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam besloot enige tijd geleden te willen investeren in een goed gebouwdekkend draadloos intercomsysteem om een slag te maken in snelheid, veiligheid en comfort voor het werk achter de schermen. Huisleverancier Audio Electronics Mattijsen ging de uitdaging van dit bijzondere en intensief in gebruik zijnde gebouw aan.

Het vermaarde Koninklijk Concertgebouw Amsterdam is niet alleen beroemd om zijn akoestiek, het is ook een volcontinu organisatie met meer dan 1000 events per jaar in haar 4 zalen, restaurant, café en diverse foyers. Buiten het zicht van het publiek liggen de vele kleedkamers, opslagruimten, artiestenfoyers, studio’s en technische ruimtes, grotendeels ingeklemd in de massieve fundering. Alfons Hutschemaekers, Coördinator Theatertechniek, formuleerde de eisen voor een nieuw aan te schaffen intercomsysteem: dekking door het hele gebouw, flexibel maar ook eenvoudig in gebruik, geschikt om langdurig comfortabel mee te werken, en toekomstbestendig in zowel frequenties als uitbreidbaarheid. Alfons: “En daarnaast bijzondere aandacht voor storingsvrije werking, ook van en
naar het reeds aanwezige behoorlijk uitgebreide DECT telefoonsysteem!”

 Gewoon naar wens
Audio Electronics Mattijsen (AEM) is al jaren audioleverancier bij het Concertgebouw met onder meer Meyer Sound zaalversterking en AV-distributiesystemen. In dit geval kwam de ruime kennis* van moderne intercomoplossingen goed van pas, en kon snel een eerste match worden gemaakt. Eric Mattijsen (projectmanager): “Je komt met dit wensenlijstje al heel snel uit bij Riedel Bolero draadloos intercom, een systeem dat zich wereldwijd heeft bewezen in de meest veeleisende omgevingen. Sinds de komst van de standalone versie is het ook financieel niet meer alleen voor de grote broadcasters, maar ook prima geschikt voor de kleinste systemen die wel kwaliteit willen, maar niet de kosten van een matrix-gebaseerd systeem. De vereiste storingsvrije werking in alle uithoeken, en naast het bestaande DECT telefoon systeem nodigde wel uit tot een onderzoeksronde. Gelukkig konden we al snel garanderen dat het systeem, ook met eigenlijk maar een paar antennes, gewoon naar wens zou gaan werken, ook in de catacomben.”

Wat je wilt
Het Concertgebouw draait intussen met een tiental Bolero beltpacks, koppel-inprikpunten bij het podium, en een custom-made draadloze tafelpost. Daarnaast is al voorzien in de infrastructuur voor uitbreiding, zodat er desgewenst extra belts kunnen worden ingehuurd en bijgeprikt. Marcel van der Kruk (Eerste Floormanager Concertgebouw sinds 1987): “Het bevalt uit-ste-kend. De postjes hangen altijd klaar, en we pakken ze naast het voor de hand liggende productiewerk eigenlijk voor van alles en nog wat: lekker rustig overleg, waar iedereen zich ook bevindt. Eigenlijk dus gewoon wat je wilt.”

*Binnen AEM hebben “Intercoms” zich de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een apart specialisme, zowel voor tijdelijke (huur) als permanente oplossingen voor theater en broadcast. AEM verhuurt handzame sets, ontzorgt de complete productie intercom wensen van Toppers tot Tomorrowland 15YRS, en leverde in o.a. vele tientallen theaters van Groningen tot Limburg vaste geavanceerde intercomoplossingen.

Tue, 02-February-2021 09:51

Algemene voorwaarden | privacy statement