Robe op het Eurovisie Songfestival

Vrijdag 2 juli 2021
Aan het hoofd van de afdeling productieverlichting van het Eurovisie Songfestival stond LD Henk-Jan van Beek van Light-H-Art, die nauw samenwerkte met associate designers Bas de Vries en Martin Beekhuizen. Naast het creëren van een algemene verlichtingsstijl voor de show, werkten ze samen met alle delegaties - velen hadden hun eigen adviserende LD's en artiestendirecteuren - en creëerden 39 individuele uitvoeringen binnen het algehele showontwerp. Henk-Jan specificeerde o.a. 740 Robe moving lights voor het evenement, wat meer dan een derde vormde van de totale verlichtingsinstallatie die binnenkwam op een telling van 1.782 actieve armaturen.

De volledige fixture list van de Robe-armatuur was 396x Spiiders, 220x LEDBeam 150s, 92x BMFL WashBeams, 25x Tetra2 moving LED-bars, met 12x BMFL-spots bediend via 12x Robe's RoboSpot op afstand bedienbare volgspotsystemen.

Van Beek had te maken met verzoeken vanuit alle delegaties, dus als het ging om het kiezen van armaturen, moest hij genoeg opties hebben om onderscheidende looks te creëren voor elk van de 39 concurrerende landen. De 396 Robe Spiider LED wash beams waren verdeeld over 44 pods in het dak, met 9x Spiiders per ‘flower pod’ die door de zaal gevlogen werden en gebruikt werden als ‘big wash lights’. Veertien van deze pods bevonden zich op het automatiseringssysteem en direct boven het hoofdpodium. De 220x LEDBeam 150's werden gebruikt rond de Main en B-stage schermen en als naar buiten 'uitwaaierende' vloerverlichting voor beide podia. De 25 stuks Robe Tetra2 werden ingebouwd in de setvloer, vlak voor het videoscherm van het hoofdpodium en werden gebruikt voor flitsende effecten die er geweldig uitzagen op de weidse brede shots. 

Het publiek bevond zich op de eerste rij van de tribunes aan de zijkant, terwijl de Green Room - die vaak in een andere kamer of een deel van de zaal is - naar de arenavloer werd verplaatst, waarbij alle artiesten en delegaties ook effectief publiek werden, een lay-out die zowel visueel als praktisch goed werkte. Om dit uitgestrekte gebied te verlichten, werden de oorspronkelijke plannen (vanaf 2020) herzien en werden de 92x BMFL WashBeams plus de BMFL FollowSpots (Long Throws) toegevoegd aan de bovenliggende spanten om te worden gebruikt voor front-, publieks- en green room verlichting voor de hele ruimte.

Foto: Ralph Larmann