Roland zet in op 4K met de V-600UHD

Met de introductie van de V-600UHD Multi-Format Video Switcher opent Roland de weg naar 4K-mogelijkheden voor de brede groep van gebruikers die voorlopig nog steeds gebruiken willen kunnen blijven maken van hun bestaande HD-apparatuur. Zo kan men bijvoorbeeld gebruik blijven maken van HD-camera’s terwijl een presentatiebron in 4K-resolutie worden weergegeven op een 4K-scherm, terwijl er gelijktijdig ook een streaming encoder in HD-resolutie wordt aangestuurd inclusief audio.

De vier HDMI 2.0- en twee 12G-SDI-ingangen van de V-600UHD ondersteunen onafhankelijk van elkaar de input en scaling van Full HD, UHD 4K, DCI 4K en PC-resoluties: van UXGA tot DCI 4K, zonder dat er converters nodig zijn. Elke output ondersteunt ook downscaling naar Full HD, bijvoorbeeld voor streaming encoders of HD-displays. Daarnaast wordt voorzien in 'dot-by-dot' output scaling voor LED display controllers.

Dankzij HDR-technologie is het mogelijk om een persoon die voor een sterk verlichte achtergrond van een LED- of projectie-scherm is gepositioneerd toch op een realistische manier weer te geven zonder de problemen met witbalans en kleurweergave die hier normaliter vaak mee gepaard gaan. De Full 50/60Hz framerate-ondersteuning levert een vloeiend, scherp videobeeld zonder de wazigheid die vaak opduikt bij snelle bewegingen, bij verversingsfrequenties van 25/30Hz. Verder ondersteunt de V-600UHD met BT.2020 het hoogst gespecificeerde Wide Color Gamut (WCG) en de RGB- en BT.709-standaarden om het breedste scala aan zichtbare kleuren weer te geven. Dat resulteert in een hoger niveau van realisme, en nauwkeurigere kleuren: vooral voor rode en gele kleurgamma’s.

Een handige functie die ons bijzonder aanspreekt is de Region Of Interest functie, die gebruikers in staat stelt om één 4K-camera op het podium te plaatsen. Daar kan de V-600UHD vervolgens input sharing en scaling functies op toepassen, waardoor er tot acht "camera shots" uitgesneden kunnen worden. Deze functie kan ook met meerdere camera’s worden gebruikt. De V-600UHD ondersteunt ook twee Picture in Picture vensters (PnP). Door middel van volledig aanpasbare aspect-ratio's, dimensionering en input source scaling kan de content overal op het scherm worden geplaatst. 

Verder biedt de V-600UHD uitgebreide audio mogelijkheden in 24-bit 48kHz waaronder embedding, de-embedding en audio-follows-video in 24-bit 48kHz.

Al met al lijkt Roland met de V-600UHD wederom een sterk en bovenal ‘future-proof’ product in de markt te zetten. Het doet ons een beetje denken aan de V-800HD, een multi-format switcher die nog steeds grote populariteit geniet en gepresenteerd werd als switcher die gericht was op de transitie van SD naar HD producties. We vermoeden dan ook dat we de nieuwe V-600UHD in de nabije toekomst nog vaak gaan tegenkomen.

Fri, 22-February-2019 08:27