Scenarist neemt met verkoop van NFT’s film in productie

Zijn scenario Fertilizer werd internationaal bekroond, maar het Nederlands Filmfonds wilde er niet aan. Daarom liet schrijver en acteur Peter Sterk 1.000 NFT’s van het script maken. Met de opbrengst van de verkoop van die NFT’s neemt Sterk de film in productie. Omroep Powned heeft al belangstelling getoond. Inmiddels is bekend dat Ruben van der Meer de hoofdrol gaat spelen in de gitzwarte comedy van Sterk. 

Peter Sterk maakt korte films, reisprogramma’s en mockumentary’s. Terwijl hij voor Ook Dat Nog, Dit Was Het Nieuws en Het Klokhuisschreef, werkte hij ondertussen aan zijn eigen scenario Fertilizer. Een gitzwarte komedie over de eenvoudige tuinman Fred die in een wanhoopspoging om rijk te worden en de vrouw van zijn dromen te veroveren urnen met as gaat ontvoeren.
 
Bekroond scenario
Fertilizer kreeg de prijs voor beste scenario op het Laugh or Die Comedyfestival in Chicago, haalde de kwartfinale in de Screencraft Comedy Screenplay Contest in Hollywood en werd semifinalist in het Lit laughs International Comedy Film Festival 2020. Toch durfde het Nederlandse Filmfonds – dat eerder 7.500 euro in het project investeerde – de volledige financiering niet aan. Met het uitgeven van NFT’s hoopt Sterk zijn film Fertilizer alsnog te financieren. Een NFT (Non-Fungible Token) is een niet-inwisselbaar, onvervangbaar eigendomscertificaat dat verwijst naar een digitaal bestand ergens op internet. In Nederland bestaan nog geen NFT’s van een scenario. Sterk heeft daarmee een primeur te pakken. 
 
Anders dan crowdfunding
Met de uitgifte van NFT begint er voor filmmakers een nieuw tijdperk. Die zijn voor het maken van een film niet langer afhankelijk van het Nederlands Filmfonds. Maar weten zich gesteund door hun publiek, de NFT-kopers. Dat klinkt als crowdfunding. Maar er zijn grote verschillen. Peter Sterk: “Bij crowdfunding geef je geld dat je daarna kwijt bent. Met een beetje mazzel sta je op de aftiteling. Maar als je een NFT van deze film koopt, lift je mee op het succes van de film. Want zodra de film uitkomt, zal de waarde van je NFT hoogstwaarschijnlijk stijgen.”

The Filmproject
NFT’s (zie foto voor een voorbeeld) van Fertilizer zijn te koop op de NFT-marktplaats OpenSea.io onder the filmproject.
Meer uitleg over het filmproject is te vinden op deze site.


 

Wed, 25-May-2022 14:20

Algemene voorwaarden | privacy statement