Startups testen duurzame innovaties op digitale editie Eurosonic Noorderslag

Woensdag 13 januari 2021
Vandaag is in Groningen de digitale editie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) van start gegaan. Hét showcasefestival van Europa is vanwege de coronamaatregelen van de overheid dit jaar volledig digitaal. Toch blijft er veel hetzelfde: er is muziek, een conferentie én verschillende startups zijn namens Innofest aanwezig om hun duurzame innovaties te testen. Bovendien viert Innofest tijdens ESNS haar vijfjarig bestaan met de lancering van een whitepaper.

LeaseShirt - Crewkleding tegen textielverspilling
Crewshirts belanden na een festival of evenement vaak achter in de kast. Zonde én onnodige textielverspilling, vonden de ondernemers achter LeaseShirt. Daarom ontwierpen zij als duurzaam alternatief: een service die evenementen de kans biedt om universele crewkleding te leasen in plaats van steeds opnieuw te laten maken. Tijdens ESNS draagt de crew achter de (online) schermen een speciaal ontworpen crewshirt. De ondernemers hopen zo feedback te krijgen over het draagcomfort én testen welk soort design het beste aansluit bij de doelgroep.

Dropper - De slimme fietskoerier
De Groningense startup Dropper biedt op een duurzame manier totale
ontzorging op het gebied van bezorging. De slimme fietskoeriers maken last-mile delivery makkelijk, of het nu om e-commerce, restaurantbezorgingen of particuliere pakketjes gaat. Voor de crewleden van ESNS gaan ze van 13 t/m 16 januari allerhande bezorgingen doen. De startup monitort deze ritten en verzamelt zo waardevolle feedback over de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Goodr - Gratis doneren door online te zijn
Geld doneren simpel maken, dat is de missie van Goodr. Deze Drentse startup zorgt er met haar tool voor dat een deel van de advertentie-inkomsten van je internetgebruik naar een door jou gekozen goed doel gaan, zoals het planten van bomen of het tegengaan van plastic soep. Van 13 t/m 16 januari testen de ondernemers onder de crew en het online publiek van ESNS of hun installatieflow nu echt zo lekker ‘flowt’ als ze hopen.

Toekomstgerichte panelsessies
Voor de festivalsector is 2020 een gitzwart jaar geweest. 2021 moet een jaar van hoop, herstel én wellicht ook herbezinning worden. De innovatie-experts van Innofest schuiven tijdens ESNS bij een tweetal panelsessies aan om over de toekomst van de sector en de rol van innovatie te spreken. Het gaat om de livesessies ‘The Next Festival - How Innovation Gets A Spot In Your Organisation’ op donderdag 14 januari van 12.30 – 13.30 uur en ‘The Next Festival – Building Back Better’ op zaterdag 16 januari van 15.30 tot 16.30 uur.

Vijfjarig jubileum Innofest: lancering whitepaper
Tijdens ESNS viert Innofest haar vijfjarige bestaan. Dit gebeurt onder meer met de lancering van een whitepaper. Hierin is de methodiek vastgelegd waarmee Innofest de afgelopen vijf jaar zo’n 180 testcases heeft begeleid. De whitepaper is ook als praktisch handboek te gebruiken, zodat startups of andere partijen zelf een testcase kunnen voorbereiden. Hiervoor is in samenwerking met alumnus Brain Fuel een kaartendeck met testmethodes ontwikkeld. Zowel de whitepaper als het kaartendeck zijn vanaf vrijdag 15 januari a.s. beschikbaar via innofest.co