Tape storage nieuws: LTO9 in aantocht

Natuurlijk is tape storage nooit weggeweest uit de broadcast- & media-industrie, maar we zien nu wel weer een behoorlijke groei. Nu ook nog (dankzij nieuwe data managementsystemen) data op tape beter controleerbaar gemaakt wordt en verschillende vendoren Object storage op Tape introduceren, wordt het tape platform alleen maar interessanter. LTO9 is in aantocht.

Het lanceermoment van de LTO generatie 9 wordt ergens begin eerste kwartaal 2021 verwacht. De jongst telg zal een slordige 18 TB native en 45TB compressed capaciteit kunnen leveren. In 2017 ontwikkelde IBM in samenwerking met een tape mediafabrikant een prototype tape cartridge met behulp van zogenaamde sputtertechnologie. Ze bereikten een oppervlaktedichtheid van 201 gigabit, wat neerkomt op ongeveer 330 TB per tape. 

Meer recentelijk heeft Fujifilm een nieuwe 400TB-tapecartridge ontwikkeld met behulp van Strontium Ferrite (SrFe) -media. Dit is 33 keer groter dan de huidige LTO-8-cartridge en voorziet in nog vier LTO-generaties tot 2028 en daarna. Fujifilm verwacht dat SrFe-media zullen worden gebruikt in LTO-11- en LTO-12-tape. De huidige magnetische banden zijn gecoat met bariumferriet (BaFe) en elke LTO-generatie gebruikt kleinere deeltjes die worden gevormd tot smallere datatracks. 

Tape libraries vormen de basis voor secondaire dataopslag. Dit was de belangrijkste focus voor grotere systemen waarbij tapes van de libary worden verwijderd en in speciale datavaults worden bewaard. Tape storage staat enorm in de belangstelling, temeer omdat de off-site storage mogelijkheid onmogelijk door hackers of Ransomware besmet kunne raken. Nu de capaciteit weer behoorlijk groeit neemt Tape storage ook op het gebied van kostenefficiëntie weer meer afstand van de overige storage media.  

Fri, 16-October-2020 10:02

Algemene voorwaarden | privacy statement