Wereldwijd debuut van MILOS stalen truss-torens in winderig Berlijn

Ondanks harde wind en koud, regenachtig weer, vierden zo'n 600.000 mensen in Berlijn de Dag van de Duitse Eenheid. De festiviteiten vonden o.a. plaats rond verscheidene grote podia, waarbij ook het wereldwijde debuut van twee stalen twintig meter hoge PA-torens van MILOS plaatsvond. Het thema van de viering was 'Alleen met jou' en bestond uit talloze evenementen die plaatsvonden op historisch belangrijke locaties in de stad. Het hoogtepunt van de driedaagse viering was ongetwijfeld het feest bij de Brandenburger Tor, met een concert en vuurwerkshow. Met optredens van verschillende artiesten werden vrijheid, tolerantie en culturele diversiteit gevierd.

Het Duitse bedrijf Black Box Music was verantwoordelijk voor de bouw van de podia en alles daaromheen. Het bedrijf is in Duitsland al sinds 1992 een van de vooraanstaande partijen in de evenemententechnologie. Black Box Music kreeg ondersteuning in de vorm van MILOS stalen PA-torens van het Nurembergse bedrijf Barowski AG. Afgelopen voorjaar zag dat bedrijf op het gebied van professionele evenement- en mediatechnologie de noodzaak van enorm sterke 'support structuren' voor de grootse Duitse evenementen en dus werd geïnvesteerd in de stalen PA-torens van MILOS. CEO Michael Barowski: “Het grootste festival van het jaar uitrusten met die torens van de ultieme mogelijkheid om ze presenteren aan een heel breed publiek.”

De MILOS stalen trusslijn was eerder dit jaar al geintroduceerd op de Europese markt en het festival in Berlijn was de eerste keer dat de nieuwe truss werd gebruikt bij een live event. De MILOS Steel (stalen) trusslijn bestaat uit stalen trussen, torens en baseplates die allemaal een optimale verhouding tussen gewicht en kracht hebben meegekregen. Door het gebruik van zeer speciale staallegeringen zijn trussen ontwikkeld die 2,5 keer meer belasting aan kunnen in vergelijking met aluminiumsystemen met dezelfde afmetingen en dezelfde doorbuiging. Met de formaten van de hele range is rekening gehouden met het vervoer ervan, de profielen zijn uitgerust met OD's voor scaffklemmen, vastgezette connectoren zorgen voor meer veiligheid en sterkte en de range is uitgerust met geintegreerde pick-up punten voor vorkheftrucks.

De twintig meter hoge stalen PA-torens, die aan beide zijden van het enorme podium stonden opgesteld, waren opgebouwd met MILOS S-M780 Quatro steel truss. Elke toren ondersteunde 2500kg aan PA en had een frontoppervlak van 10 vierkante meter, een zijoppervlak van 5 vierkante meter een een cantilever van twee meter, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor elke denkbare main en delay toren toepassing. De toren kunnen hoger dan twintig meter gebouwd worden en kunnen meer dan veertig ton aan materiaal aan. Ze zijn uitgerust met wielen voor dubbele kettingtakels en kunnen worden gehesen met een takel van 2,5 tot 10 ton. De torentrussdelen zijn voor het gemak uitgerust met wielen en de stalen voeten zijn voorzien van verschillende bevestigingspunten voor tuidraden. 

Elke toren heeft een multi-directional sleeveblock met een mechanisch veiligheidsslot dat vallen en heffen tegengaat. Het blok kan in tottaal veertig ton per toren ondersteunen, waarbij de dwarsbalk in staat is om een middelpuntbelasting van maximaal 6.500 kilogram de ondersteunen op een overspanning van vijftig meter. In Berlijn hebben de torens meteen hun waarde bewezen bij windstoten die zo nu en dan de zeventig kilometer per uur aantikten. Waar de kinder- en familie area in de Berlijnse Tiergarten uit veiligheidsoverwegingen gesloten werd onder die omstandigheden, kon het feest bij de Brandenburger Tor doorgaan zoals gepland.

www.milossystems.com
 

Tue, 04-December-2018 10:20