Nederland beleeft Europese primeur met Mobile Movie Days

Op 6 september beleeft Nederland een Europese primeur. Want dan gaat de pre-edition van de Mobile Movie Days in Hilversum van start, een festival van films die zijn gemaakt met mobiele telefoons. Een evenement voor het grote publiek, mediaprofessionals en docenten. "Het filmen met mobiele telefoons is een ontwikkeling die onomkeerbaar is’’, zegt Ruud van Gessel, initiatiefnemer van Mobile Movie Days, regisseur en maker van TAPZ, a mobimentary, de eerste lange documentaire die gedraaid is op mobiele telefoons.

“Filmen met een mobiele telefoon betekent een gelijk speelveld voor jong talent wereldwijd. Wij geven jonge mensen het platform om te laten zien wat hen beweegt en het verhaal wat zij willen vertellen. De producties zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Filmen met een mobiele telefoon is vrijheid, grenzen verleggen, zowel in beeldtaal als storytelling’’, zegt Van Gessel.

"Voor het grote publiek zijn de Mobile Movie Days een eyeopener, voor de professionals een game-changer’’, zegt hij. "Het grote publiek kan hier inspiratie opdoen. Voor professionals is het festival een kennismaking met de makers van morgen.’’

De Mobile Movie Days gaan woensdag 6 september van start met een expositie in Museum Hilversum, die daar tot en met oktober te zien is. Het is een ontmoeting met de verhalen die wereldwijd worden verteld door jong talent, van speelfilm en documentaire tot animatie. De films variëren in lengte van 30 seconden tot 30 minuten.

Op donderdag 7 september is de Amerikaanse Ruben Kazantsev te gast bij de Mobile Movie Days. Hij is de initiatiefnemer van het iPhone Film Festival en producer van ‘Departure’, de eerste mobile movie die het Filmfestival van Cannes haalde. De Nederlandse filmmaker Cesar Majorana (BNN-VARA en VPRO) bekijkt samen met Kazantsev en publiek highlights uit de expositie. Het publiek kan actief deelnemen aan de Q and A. In de ochtendsessie staat de ontwikkeling van het filmen met mobiele telefoons centraal.

Op dezelfde dag ‘s middags presenteert Ruben Kazantsev met Cesar Majorana filmproducties die wereldwijd geproduceerd zijn zonder dat de makers elkaar ooit hebben ontmoet. Jonge makers wereldwijd verbinden zich in de discipline waarin zij excelleren.

Wie zelf aan de slag wil, kan vrijdag 8 september een Mobile Movie Masterclass volgen, zowel op het gebied van filmen als storytelling. Ook zijn er die dag items voor professionals.

De Mobile Movie Days duren tot en met 4 oktober. Het complete programma staat op www.dutchmediaweek.nl/mobile-movie-days. De toegang tot de verschillende onderdelen is gratis – met uitzondering van de expositie  - maar is wel op basis van inschrijving. Het formulier daarvoor staat op de website. Let op: vol=vol!   

Link naar de teaser van ‘Departure’: https://www.youtube.com/watch?v=CR8yS6dYdS8

De Mobile Movies Days zijn een initiatief van Ruud van Gessel en Museum Hilversum en worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum. Het event maakt van 6-13 september onderdeel uit van Dutch Media Week, waarin media in al hun facetten worden belicht.Thu, 24-August-2017 14:56

Algemene voorwaarden | privacy statement