World Masters of Projection Mapping - prijsuitreiking op ISE

Vanaf 14 januari tot en met 9 februari zijn elke dag tussen 07:00 - 09:00 uur en 17:00 - 23:00 uur spectaculaire 3D-projecties te zien op de gevel van EYE Filmmuseum. World Masters of Projection Mapping is onderdeel van Amsterdam Light Festival. De vorm van het museum - geen rechte vlakken en omringd door water - zorgde voor technische en productieve uitdagingen voor de deelnemende videokunstenaars. Er zijn elf projectoren rondom EYE geplaatst om de 3D-projecties mogelijk te maken. De World Masters is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Light Festival, beursorganisator Integrated Systems Events (ISE) en de RAI Amsterdam.

De finalisten van World Masters of Projection Mapping zijn:

Geert Mul - Al meer dan 25 jaar onderzoekt Mul de mogelijkheden van poëzie in de taal van nieuwe media. Mul betrekt het brede publiek via audiovisuele voorstellingen en kunstwerken bij openbare ruimtes. Zijn installaties zijn tentoongesteld in tal van musea voor moderne kunst, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Alida Dors en Manuel Rodriques - Alida Dors is de artistiek leider van het dansgezelschap BackBone. BackBone gebruikt dans om maatschappelijke problemen aan te pakken en verschillende groepen samen te brengen. Manuel Rodrigues is grafisch ontwerper en filmkunstenaar. Hij behandelt en manipuleert elementen uit de visuele wereld net zoals dans, waarbij beeld en geluid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Telcosystems (Gideon Kiers, David Kiers en Lucas van der Velden) - Gideon, David en Lucas onderzoeken de relatie tussen het gedrag van geprogrammeerde numerieke logica en de menselijke perceptie van dit gedrag. Dit onderzoek resulteert in de creatie van meeslepende audiovisuele installaties die via verschillende media en live uitvoeringen worden getoond. Hun werk is getoond in musea en tijdens festivals als Ars Electronica, het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Holland Festival.

Florian en Michael Quistrebert - Dit duo creëert 'optische doeken' en video's met daarin hoekpatronen waarin symmetrie en reflecties terugkerende thema's zijn. Met verschillende materialen en technieken streven ze ernaar het modernisme, futurisme en de optische kunst opnieuw uit te vinden.

Eder Santos - Santos, een pionier in multimediale kunst in Brazilië, ontvangt wereldwijd erkenning voor de ontwikkeling van hybride projecten die visuele kunst, film, theater, video en nieuwe media combineren. Zijn werken behoren tot de permanente collecties van het MoMA in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs, twee van de grootste musea voor hedendaagse kunst wereldwijd.

De jury
EYE Filmmuseum en Amsterdam Light Festival hebben de finalisten geselecteerd. De jury, die op 8 februari de finalisten beoordeelt, bestaat uit: Lennart Booij, artistiek directeur van Amsterdam Light Festival (juryvoorzitter), Jaap Guldemond, directeur tentoonstellingen van het EYE Filmmuseum (curator), Marente Bloemheuvel, associate curator van EYE Filmmuseum, Jozef Hey, oprichter en eigenaar van BeamSystems, Giny Vos, kunstenaar en Paul James, hoofdredacteur van Mondo*arc. Het belangrijkste beoordelingscriterium voor de jury is hoe de finalisten creativiteit en technologie combineren om hun verhaal te vertellen.
Lennart Booij, artistiek directeur Amsterdam Light Festival: "De kwaliteit van de inzendingen is hoog en de jury is enthousiast over de uiteindelijke selectie van nationale en internationale kunstenaars. Deze bijzondere conceptuele en cinematografische werken stellen ons in staat het toepassingsgebied en de kunstzinnige kwaliteit van projection mapping te verdiepen."

Mike Blackman, Managing Director van ISE: "Dit project is op spectaculaire wijze tot stand gekomen. De resultaten zijn elke dag te bewonderen in Amsterdam. De competitie toont de perfecte combinatie van technologie en creativiteit. Het gaat om toonaangevende artiesten, fabrikanten en leveranciers - alles wat Integrated Systems Events vertegenwoordigt." Paul Riemens, CEO RAI Amsterdam: "RAI Amsterdam verbindt mensen, ideeën en visies; een waardevolle toevoeging aan ISE. Door onze communities en partners te ondersteunen bij events, creëren we een platform, ook in de stad. We kijken ernaar uit om deze competitie naar Amsterdam te brengen."

Technisch projectmanager Rembrandt Boswijk van Indyvideo coördineerde de diensten van de verschillende fabrikanten en leveranciers om de nachtdisplay te realiseren. Technische partners zijn: Panasonic (projectoren), Disguise (mediaservers), Alcons Audio (audio) en Lightware (transmissie). Creatieve partners zijn BeamSystems (installatie en integratie) en het EYE Filmmuseum.
De videotentoonstellingen worden begeleid door muziek via radiofrequentie FM 88.4 en op 8 en 9 februari via audiosets op de kades zowel bij het filmmuseum als bij het Centraal Station. Er vertrekken rondvaartboten langs de tentoonstellingen vanaf de RAI-haven tijdens ISE 2018. 

Programma World Masters of Projection Mapping:
Videotentoonstellingen: 14 januari - 9 februari. Dagelijks tussen 07:00 - 09:00 uur en 17:00 - 23:00 uur.
Jurybeoordeling: 8 februari – start om 19:45 uur – EYE Filmmuseum
Prijsuitreiking: 9 februari – start om 13:30 uur – RAI Amsterdam, ISE 2018, Forum
Gezamenlijke vertoning van de vijf mappings: 9 februari – start om 19:45 uur – EYE Filmmuseum

Meer informatie is te vinden op: www.iseurope.org/world-masters-projection-mapping/hospitality-cruise-packages/ 

Mon, 29-January-2018 14:40