Lichtshow met 125 drones boven DronePort: nieuw tijdperk van entertainment in de lucht

Maandag 11 maart 2024
Afgelopen weekend vormden 125 lichtgevende drones een adembenemende licht- en geluidsshow onder de sterrenhemel van DronePort in Sint-Truiden. De droneshow was het resultaat van een samenwerking tussen DronePort en Dutch Drone Shows, een van oorsprong Nederlands bedrijf dat zich voorbije zomer op de bedrijvencampus in Sint-Truiden heeft gevestigd om een zusterbedrijf in België uit te bouwen.

Tijdens de 12 minuten durende show vormden meer dan honderd drones verschillende 3D-figuren in de lucht. Door de lichtjes die op de drones gemonteerd waren, ontstond een overweldigend lichtspektakel. De show werd vanaf de grond muzikaal begeleid met op maat gemaakte audio om de gasten een totaalbeleving te bezorgen. Het evenement vond plaats in besloten groep, met als doel tientallen event-organisatoren de mogelijkheden van een droneshow te tonen en hen te overtuigen van het potentieel ervan.

Waardig alternatief
“We willen organisatoren van commerciële en publieke evenementen overtuigen van het feit dat een droneshow een waardig alternatief is voor het klassieke vuurwerk”, vertelt Vincent van Schijndel van Dutch Drone Shows. “Drones zijn namelijk veel stiller, milieuvriendelijker en veiliger. Daarnaast biedt het tal van mogelijkheden, doordat je bijvoorbeeld vooraf kan programmeren welke figuren er zich in de lucht moeten vormen. Onze systemen kunnen in theorie shows aan met tot wel 5000 drones, wat enorme mogelijkheden biedt.”

“Ook merken we dat veel organisatoren geen goed beeld hebben van wat er allemaal bij de creatie en uitvoering van een droneshow komt kijken. Vandaar dat we deze avond onze gasten een kijkje achter de schermen gaven. Daarbij hebben wij hen meegenomen in onze wereld van droneshows en het hele traject van idee naar uitvoering laten zien. Om dit uiteindelijk af te sluiten met een prachtige show.”

Schoolvoorbeeld
Dat de show in Sint-Truiden plaatsvond is geen toeval. DroneLand, een zusterbedrijf van Dutch Drone Shows, vestigde zich voorbije zomer op de bedrijvencampus van DronePort. “Deze show is een schoolvoorbeeld van wat DronePort te bieden heeft voor bedrijven die willen innoveren in de drone- en luchtvaartsector”, alsdus Ward Decaluwe, CEO van DronePort. “Onze unieke infrastructuur is speciaal ontworpen om zulke activiteiten te kunnen faciliteren in een veilige omgeving. We geloven namelijk dat er voor DronePort een belangrijke rol is weggelegd om bedrijven te ondersteunen die willen tonen dat nieuwe technologieën perfect veilig kunnen opereren.

Ervaren speler
Dutch Drone Shows is een ervaren speler en al jaren in het bezit van een Europese vergunning. Tijdens de show waren er bijvoorbeeld medewerkers van het Directoraat Generaal van de Luchtvaart aanwezig om te kijken hoe zij opereren en wat men hiervan kan leren. “Dit is de uitgelezen kans voor bedrijven zoals Dutch Drone Shows om hun professionaliteit te tonen en makkelijker toelatingen te krijgen om dergelijke shows in de toekomst ook op andere plaatsen te organiseren. Maar dat geldt evenzeer voor andere dronetoepassingen.”

De bedrijvencampus in Sint-Truiden maakt momenteel een doorstart na een kapitaalsinjectie van Brussels Airport Company vorig jaar, geruggesteund door LRM, Stad Sint-Truiden en een private investeerder. “We werken hard aan een vernieuwde strategie voor onze campus en er staan ondertussen tal van nieuwe initiatieven en samenwerkingen op til. Deze show symboliseert daarom voor ons het startschot van een nieuw tijdperk voor DronePort”, aldus Decaluwe.