ASL levert digitaal intercomsysteem Tivoli Vredenburg

Woensdag 24 september 2014
Ontworpen om jaarlijks 500.0000 bezoekers te kunnen ontvangen, heeft het nieuwe Tivoli Vredenburg een vloeroppervlakte van 31.000 m², met 5 zalen, 22 kleedkamers, 11 circulatieruimtes, 24 bars/restaurants, kantoren en technische ruimtes. Het bleek lastig om voor dit mega project een intercomsysteem te vinden dat aan alle gebruikseisen voldoet, maar ASL had de ideale oplossing.
 
Na jarenlange discussies over het onder één dak brengen van Tivoli en Vredenburg, de belangrijkste muziekcentra van Utrecht, werd uiteindelijk besloten om Vredenburg gedeeltelijk te slopen, de symfoniezaal van Vredenburg te renoveren en 21.500 m² nieuwbouw te plegen. Aan het in Utrecht gevestigde Switch Concepts werd de opdracht gegeven om te adviseren bij de keuze van een communicatiesysteem. Nadat Switch drie offertes voor intercom had aangevraagd en voorgelegd, koos het technisch team van Tivoli Vredenburg voor ASL Digital Intercom.
 
Het ASL systeem bestaat uit drie gekoppelde DS-4002 matrix units (geeft een 126 x 126 intercom matrix), 18 interface units, 15 DS-85 booster/data repeaters, 24 DS-290 beltpacks, 25 desktop speaker stations (met 2 tot 32 kanalen) en 22 DS-130L paging speakers.
 “Voor een gebouw met 9 verdiepingen, 5 auditoria en 22 kleedkamers is het van groot belang dat er een zeer flexibel intercom systeem is”, zegt Frank Verbeek van Switch Concepts. “Een groot voordeel van het ASL systeem is dat de bedrading naar de intercom posten zowel in “daisy chain” alsook in “ster” topologie uitgevoerd kan worden. Dit gecombineerd met de goede audio kwaliteit en  een gebruikersvriendelijke configuratie software maakt dat ASL Intercom de beste keus was.”
 
In het nieuwe gebouw is er geen vaste toewijzing van kleedkamers aan zalen. Voor de distributie van de meeluister en oproep signalen vanuit elke zaal naar die kleedkamers moest er dus een slimme oplossing komen. ASL leverde daarvoor haar DS-130L paging speaker, technisch gezien óók een intercom station. Daarvan hangt er één in elke kleedkamer. De unit heeft een knop voor het volume van het meeluistersignaal maar ook een overbrugging ('override') functie. Ook wanneer een volume knop naar nul is gedraaid, is een oproep van de stage manager hoorbaar, op een voor elke kleedkamer vooraf ingesteld niveau. Via de configuratie software kan elke DS-130L snel en eenvoudig worden toegewezen aan één van de 5 zalen. Regelmatig worden die toewijzingen gewijzigd, afhankelijk van wat er op een bepaalde dag in het gebouw gebeurt.
 
Alle intercom stations worden gevoed via de CAT-6 intercom lijnen, met als voordeel dat op de locaties van die stations  geen 230V aansluitingen nodig zijn. “Tivoli Vredenburg is Nederland’s grootste 'live music' zalencomplex en we zijn dan ook verheugd en trots dat ASL werd gekozen als intercom systeem voor dit prestigieuze project”, zegt Susan McLohon, Sales & Marketing manager van ASL.