Beyonce en Jay-Z kiezen Sennheiser Digital 9000

Donderdag 2 oktober 2014
<p>In navolging van de twee succesvolle solotours die supersterren Beyoncé en Jay-Z hebben afgerond, gaat het stel nu ook hun talenten combineren in een hoogstandje op zowel muzikaal als choreografisch vlak. De stadiontour 'On the Run' heeft als thema 'Bonnie & Clyde'  meegekregen. De tour heeft onlangs het 20 data tellende deel door Noord Amerika afgerond en is begin deze maand aan het Europese deel begonnen. Gedurende de tour vertrouwen Beyoncé en Jay-Z op de Sennheiser Digital 9000 draadloze microfoon systemen. Deze zijn speciaal voor de tour aangekocht door Eight Day Sound Systems, Inc op aanbeveling van Stephen Curtin en monitor engineer James Berry – beiden doorgewinterde professionals die hun sporen al lang hebben verdiend. 

De tour is een versmelting van de band- en tourleden van zowel Beyoncé als Jay-Z en bestaat uit twee podia, een enorme videowand en uitgebreide lichtshow. Hierdoor is het radiofrequentie-technisch een uitdagende operatie geworden. Geluidstechnisch zorgen Beyoncé’s vocale kracht en Jay-Z’s unieke rapgeluid voor een even zo grote uitdaging voor de audio engineers. Na uitgebreid testen en evalueren door zowel Curtin, Berry en Eight Day Sound, is voor de Sennheiser Digital 9000 gekozen. En terecht: de microfoon levert dag in, dag uit een top prestatie. 

“We zijn met twee van de aller grootste artiesten van de wereld op tournee“, merkt Berry op. "Elke avond weer verzetten zij de creatieve bakens voor andere artiesten. Maar ook voor ons als geluidstechnici is dit uitdagend, dus we moeten constant op het uiterste randje van de technologie balanceren. Sennheiser Digitale 9000 was daarom de perfecte oplossing qua zowel geluidstechniek als betrouwbaarheid.
 Voor ons draait het natuurlijk om de geluidskwaliteit. Nog voordat er ook maar een artiest aan te pas kwam, hebben we A/B tests gedaan tussen  Digital 9000 en ons oude systeem. Toen de artiest eenmaal voor repetitie binnenkwam, kreeg deze de Digital 9000 in handen. Dat hebben we nooit meer veranderd.“

“Mijn eerste indruk van Digital 9000 was tijdens de repetities met Beyoncé. Zodra ze zong, wisten we dat het goed zou komen”, legt Stephen Curtin uit. “Normaal gesproken moeten we echt nog heel wat uitbalanceren en equalizingwerk doen, maar met Digital 9000 kwam het pure, natuurgetrouwe geluid direct goed door. Geen verlies in transmissie en ik hoefde nauwelijks te corrigeren.” Op de monitors had James Berry een vergelijkbare ervaring met het geluid van Jay-Z. “Het uitblijven van compressie maakt dat alles feilloos klinkt. Ik zal nooit meer een andere microfoon gebruiken voor een rapper of een hip hop gig”, aldus Berry.

Bovenstaand was bewijs genoeg voor Jason Kirschnick, Chief Technology Officer van Day Eight Sound. “Als we het onze engineers gemakkelijker kunnen maken om hun werk te doen én als we gelijktijdig de geluidskwaliteit kunnen verbeteren, dan is het voor iedereen een goede beslissing”, zegt hij. “Digital 9000 klinkt geweldig en is heel ergonomisch. Als je nog even terugkijkt naar de SKM 5200 handheld microfoon en de EM 3732-II draadloze systemen, dan weet je eigenlijk al dat het goed zit. We hebben geweldige ervaringen met Sennheiser, dus dat maakte de beslissing extra gemakkelijk."

 
Geluidsprestatie op top niveau
Jimmy Corbin, monitor engineer van de band, zegt dat het uitzonderlijk is dat een enkel stuk techniek zo’n grote impact kan hebben op de algehele geluidskwaliteit van de enorme tourapparatuur. Maar dat was wél precies het geval met Digital 9000:
“We merkten direct een significant verschil met wat je er mee kunt doen.” legt hij uit. “Met heel veel andere microfoons moet je eerst reactief te werk gaan: puur reageren op de problemen die je doorgaans tegenkomt. Maar met Digital 9000 en de MD 3235 dynamische cardiod capsule – die echt een weergaloze weergave heeft – konden we direct al creatiever en pro actiever aan de slag gaan. Toen ik de microfoon voor de eerste keer hoorde, wist ik al dat deze microfoon mijn dag een stuk beter zou maken.”
 
Voor Curtin, zit ‘t ‘m voornamelijk in de manier waarop de Radio Frequentie wordt overgebracht: Omdat de handheld en bodyback digitaal zijn, zijn de handelingen voor de typische analoge systemen overbodig. Ik krijg direct een voller en dynamischer geluid. Voor zangeressen als Beyoncé is dat een enorme steun: ik hoef niet langer te zoeken naar verloren frequenties: ze zijn er gewoon allemaal.”   
 
As RF technicus van de ‘On The Run’ tour, staat Clinton Reynolds voor verschillende problemen. Immers: het frequentie landschap verandert bij elke stad en bij elke locatie. We werken constant om digitale televisie en andere problemen heen. Het coördineren van de frequenties wordt steeds lastiger, niet gemakkelijker.   
 
De ingebouwde scanner van de Digital 9000 helpt bij dit proces “Het pikt op elk willekeurig moment op wat mijn antennes ook weergeven en geeft aan wat de laagste noise floor in die specifieke bandbreedte is”, vertelt Reynolds. “Ik kan altijd nog uitwijken naar andere scanners voor het vinden van beschikbare frequenties, maar geen enkele daarvan laat zien wat de scanners van de Digital 9000 oppikken. Dit luistert vaak enorm nauw, want als een antenne in de buurt van een lichtmast staat, kan dit voor storing zorgen. Een traditionele scanner laat dit niet zien.” 

Goed gezelschap
In aanvulling op de Digital 9000 systemen voor de vocals van de 'On the Run' tour, is de volledige set van Sennheiser wireless ook gebruikt voor de monitoring, de backline en de instrumenten, inclusief zes kanalen voor Sennheiser EM 3732 ontvangers (blaasinstrumenten en gastmicrofoons), zes kanalen voor EM 2050 ontvangers (gitaar, bass en keytar) en 1twaalf kanalen van 2000 wireless series monitoring. Dus in totaal 24 extra kanalen van Sennheiser wireless. “Het is een hele geruststelling dat Sennheiser bij elke stap van zo’n high profile tour aanwezig was met zowel producten als support: Sennheiser was er gewoon altijd om ons bij te staan en heeft geweldig meegedacht in al onze behoeften: van product tot en met toepassing”, aldus Jason Kirschnick. 

Foto: Parkwood Entertainment