Omroepen in problemen door Wet Werk en Zekerheid

Dinsdag 17 februari 2015
<span style="font-size:12px">De Wet Werk en Zekerheid die vanaf dit jaar gefaseerd wordt ingevoerd, zorgt voor problemen in de AV- en mediabranche. Dat komt mede door de nieuwe ketenregeling en de transitievergoeding. Beide maatregelen gaan in per 1 juli 2015. Televisie en radio zijn, net als de horeca en landbouw, ingesteld op seizoenswerk. Omroepen werken volop met flexkrachten die elk jaar maximaal negen maanden in dienst worden genomen. Tijdens de zomerstop zitten ze drie maanden thuis. Dankzij deze pauze kunnen omroepen en medewerkers jarenlang samenwerken op basis van tijdelijk contracten.

De nieuwe ketenregeling brengt hier verandering in. Voortaan moet de pauze tussen twee tijdelijke dienstverbanden zes maanden duren. Voor omroepen is dit problematisch. Want ze moeten óf vaste contracten aanbieden, óf elk jaar op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Vaste contracten zijn vanwege de bezuinigingen bij omroepen een utopie. Bovendien gaat staatssecretaris Dekker de Mediawet aanpassen, waardoor omroepen de garantie op de helft van hun budget kwijtraken. Hoe dan ook: de nieuwe ketenregeling brengt werkgevers in de mediabranche in een lastig parket.

Dan is er nog de transitievergoeding. Werknemers die twee jaar of langer voor een werkgever hebben gewerkt krijgen een vergoeding van hun werkgever bij ontslag. Dit geldt ook voor werknemers met een tijdelijk contract dat niet verlengd wordt. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de periode dat de medewerker heeft gewerkt. Zoals gezegd werken veel medewerkers jarenlang voor omroepen via tijdelijke contracten. Deze werkgevers zijn zeer hoge transitievergoedingen verschuldigd zodra de tijdelijke contracten niet worden verlengd in de zomerstop.

Omroepen staan dankzij de Wet Werk en Zekerheid voor een grote uitdaging. Al zijn ze het wel gewend dat Den Haag het hen moeilijk maakt... Werknemers inzetten via payrolling van Tentoo is voor veel omroepen een oplossing voor werkgeversproblemen. Niet voor niets maken zo goed als alle landelijke en regionale omroepen gebruik van de payrolldiensten van Tentoo. Bekijk de voordelen van payrolling op www.tentoo.nl/payroll