Yamaha gear voor Mini en Maxi

Maandag 6 juli 2015
Karel de Rooij en Peter de Jong staan met hun show ‘NU!’ weer op de planken als Mini en Maxi. Sound designer van de huidige voorstelling is Marc Schrader, die de afgelopen twintig jaar vaak betrokken is geweest bij productie van De Rooij en De Jong. Marc gebruikt een Yamaha CL1 met een Rio3224D op het podium. De Rio is middels middels AES-EBU rechtstreeks digitaal verbonden met het versterkerrack, waarop meerdere kleine monitors op het podium draaien. Hij koos uiteraard voor CL1 omdat die “geweldig werkt en fantastisch klinkt”, maar ook vanwege de kleine footprint – heel belangrijk in het theater.

Voor Mini en Maxi en hun verschillende instrumenten, zijn zes zenders in gebruik. Voor Mini’s microfoon gebruikt Marc de ‘Dynamic Eq’-plugin, omdat die microfoon bij enkele gekke acts ook voor de viool wordt gebruikt. “Het is echt geweldig om een tool als deze aan boord te hebben”, vertelt Schrader. Hij gebruikt ook 24 track playbacks vanaf zijn Macbook, rechtstreeks naar de CL1, via Dante. Naast de mixer is er nog een klein midi-keyboard, waarmee Schrader de baslijnen speelt tijdens de voorstelling.

Aangezien op het podium veel geïmproviseerd wordt, is het niet mogelijk om vaste backing tracks te gebruiken. Schrader heeft daarom een paar slimme combinaties van verschillende softwareprogramma’s gemaakt om muzikaal te communiceren met fragmenten, loops en samples als (off stage) derde muzikant. Het geluid in de show klinkt ‘nice and easy’. Het is een kwalitatief goede, natuurlijke extra dimensie, die perfect past bij wat op het podium getoond wordt. Na twaalf jaar afwezigheid als duo, speelden Mini & Maxi, de ‘grootmeesters van het varieté, vanaf april 2015 een exclusieve reeks in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Wegens succes trekt het duo tot april 2016 langs de Nederlandse theaters.
www.mini-maxi.nu