Alcons Audio introduceert de WR20 podiummonitor

Maandag 24 juni 2024
Na een voorproefje op de recente NAMM-show in Los Angeles in januari, introduceert Alcons Audio nu officieel het WR20 high-performance podiummonitor geluidssysteem. Het passief gefilterde systeem biedt het kenmerkende dynamische en ultra-lage vervormende Alcons-geluid in een slank en onopvallend ontwerp. Door de implementatie van Alcons eigen RBN702 pro-ribbon luidspreker, een primeur in de pro-audioindustrie, biedt de WR20 een ongecomprimeerd, gelijkblijvend geluid op elk volume, met tot 90% minder vervorming en veel minder luistermoeheid dan traditionele systemen.

Het snelle impulsantwoord, het 'compressieloze' principe en de vlakke frequentierespons van de pro-ribbon bieden een verbetering van 3 tot 6 dB in 'gain-before-feedback'; Zelfs bij toepassing van de meest gevoelige microfoons blijft het originele signaal behouden, zonder drastische tooncorrecties. Bovendien zorgt het voor een uitstekende verstaanbaarheid, zelfs in de meest uitdagende akoestische omgevingen.

Het zeer hoge piek ingangsvermogen van de pro-ribbon van 1500W resulteert in een uniek dynamisch bereik van 1:15 RMS-tot-piek, wat in de praktijk betekent dat er vrijwel onbeperkte headroom is.  De gepatenteerde (H 45 x V 60 graden) spreiding van de RBN702 biedt een zeer gecontroleerde en consistente projectie tot de hoogste frequenties. Gemonteerd in een symmetrische 'tight-pack' configuratie met de twee woofers, wordt de projectiecontrole uitgebreid tot ook de lagere frequenties, terwijl het formaat compact blijft.

De twee speciaal ontworpen 10” woofers van Alcons zijn uitgerust met Active Coil™-technologie voor extreem lage vervorming, hierdoor perfect afgestemd op de pro-ribbon driver. Dankzij de VelocityVent™-poorten ventileren de woofers optimaal, waardoor het lage frequentiebereik wordt uitgebreid tot 44Hz.
 
Als integraal onderdeel van het Alcons ecosysteem moet de WR20 worden aangestuurd door de ALC versterkte luidsprekercontroller; door de geïntegreerde VHIR™-verwerking, 192kHz AES3 digitale ingangen en audiofiele versterkereindtrappen, zorgt de ALC ervoor dat de WR20 een natuurlijke geluidskwaliteit levert met maximale output en de hoogste operationele betrouwbaarheid.

Philip 'Dr.Phil' de Haan, hoofd van Alcons Audio R&D: “We hadden al lange tijd een vloer- of podiummonitor op ons verlanglijstje staan om te ontwikkelen. Maar ondanks een heel aantal prototypes door de jaren heen, boekten we pas echt vooruitgang toen we het nieuwe patent ontwikkelden voor de afstralingscontrole tot de hoogste frequenties in beide afstralingsvlakken voor onze pro-ribbon luidsprekers.”
“Als eerste specifieke podiummonitor van Alcons wilden we een ontwerpstatement maken om het een extra voorsprong te geven op traditionele industrienormen, die meestal gericht zijn op vooral 'luid' zijn, maar vaak de getrouwheid missen om een echt nauwkeurige referentie voor de artiest te zijn.”

Philip vervolgt: “Voor operationele efficiëntie wilden we vasthouden aan een passief gefilterd systeem, zoals bij de meeste van onze ontwerpen. We wilden echter ook 'meer-dan-genoeg' headroom, dus kozen we voor componenten met een hoge efficiëntie in combinatie met maximale spreekspoelgrootte.”

Voor de midden- en hoge frequentieweergave werd gekozen voor de RBN702rs pro-ribbon, met een 7-inch spreekspoel en een piekvermogen van 1500W, gekoppeld aan groot-formaat golffrontgeleider voor uitstekende afstralingscontrole.

Voor de lage frequenties werd een volledig nieuwe 10” ontwikkeld voor de WR20, met een 3-inch ActiveCoil™-motorstructuur voor de laagst-mogelijke vervorming, met een hoogst-mogelijke belastbaarheid. Philip concludeert: “Het resultaat van deze combinatie is een uniek referentiemonitorsysteem met ultra-lage vervorming en een zeer hoog dynamisch bereik. Of zoals wij graag zeggen: “De WR20 combineert de kracht om door het lawaai heen te komen met de elegantie om zelfs de fijnste details te onthullen."

Meer informatie op www.wr20.info